Παρασκευή, 19 Απριλίου, 2024
ΑρχικήEDITOR'S PICKSΥψηλή ζήτηση και αγωνία για τους εμβολιασμούς συνθέτουν το τουριστικό σκηνικό

Υψηλή ζήτηση και αγωνία για τους εμβολιασμούς συνθέτουν το τουριστικό σκηνικό

Αμφίσημα είναι τα μηνύματα για τον ελληνικό, με την ζήτηση να καταγράφεται εξίσου υψηλή με την αβεβαιότητα, εξαιτίας της πορείας των εμβολιασμών και της επιδείνωσης των υγειονομικών δεδομένων πανευρωπαϊκά. Σύμφωνα με παράγοντες της τουριστικής αγοράς τις τελευταίες εβδομάδες οι ενδείξεις είναι θετικές, χάρη στο έντονο ενδιαφέρον των ξένων για διακοπές «αλλά ελληνικά». Στον αντίποδα όμως, τα υγειονομικά δεδομένα των τελευταίων ημερών σε συνδυασμό με την μετάλλαξη Δέλτα που προβληματίζει τους τουρίστες όλο το προηγούμενο διάστημα δημιουργιούν ένα εκρηκτικό μείγμα που θα μπορούσε να αποβεί μοιραίο για την πορεία της σεζόν. 

Η μόνη βεβαιότητα προς ώρας είναι πως ακόμα και στο καλό σενάριο, μιλάμε για μια σεζόν πολλαπλών ταχυτήτων, με συγκεκριμένους προορισμούς να ωφελούνται δυσανάλογα σε σχέση με άλλους. Για την ακρίβεια χερσαίοι προορισμοί, καταλύματα υπερπολυτελείας με υψηλό δείκτη ιδιωτικότητας και νότιο Αιγαίο αναμένεται να καταγράψουν καλές επιδόσεις. 

Κατά τα λοιπά οι πληρότητες θα κινηθούν σε μέτρια, αν όχι χαμηλά, επίπεδα. Ήδη άλλωστε από τις 15 έως και τις 30 Ιουνίου και παρά το άνοιγμα της χώρας από τα μέσα Μαΐου, η πληρότητα των ξενοδοχείων ανήλθε στο 34,5%,σύμφωνα με τα όσα ανέφερε ο πρόεδρος του ΞΕΕ, κ. Αλέξανδρος Βασιλικός, από την ημερίδα «Η επόμενη μέρα του ελληνικού ξενοδοχείου αξιοποιώντας τα χρηματοδοτικά μέσα» που συνδιοργανώθηκε από το υπουργείο Τουρισμού και το Ξενοδοχειακό Επιμελητήριο Ελλάδος μέσα στην εβδομάδα. Παρότι το ποσοστό φαντάζει ικανοποιητικό σε σχέση με τα ιστορικά χαμηλά όλης της προηγούμενης περιόδου είναι αρκετά χαμηλό αν συγκριθεί με τις καλές χρονιές προ κορονοϊού.  

Στο μεταξύ, με βάση τα στοιχεία της Υπηρεσίας Πολιτικής Αεροπορίας για τον Ιούνιο του 2021 η διακίνηση επιβατών κινείται κατά 423,7% υψηλότερα φέτος σε σχέση με το 2020 με τις αφίξεις από το εξωτερικό να καταγράφουν άνοδο 1.250,9% σε σχέση με τον αντίστοιχο μήνα της προηγούμενης χρονιάς. Να υπενθυμίσουμε βέβαια ότι πέρυσι ο τουρισμός ξεκίνησε τον Ιούλιο, καθώς το επίσημο άνοιγμα των ξενοδοχειακών μονάδων συνεχούς λειτουργίας είχε οριστεί για τις 15 Ιουνίου ενώ οι μονάδες εποχικής λειτουργίας έλαβαν την άδεια να ανοίξουν παρά μόνο τον δεύτερο μήνα του καλοκαιριού.

Οι ελπίδες για αναθέρμανση της κίνησης επικεντρώνονται στον Αύγουστο, ειδικά μετά και την άρση εντός των επόμενων ημερών των περιορισμών για τους Βρετανούς ταξιδιώτες, δηλαδή της υποχρέωσης σε καραντίνα κατά την επιστροφή στη χώρα τους. Κι αυτό γιατί ήδη τις τελευταίες μέρες οι κρατήσεις από Βρετανία έχουν αυξηθεί αισθητά, όπως επισημαίνουν παράγοντες της αγοράς.

Σε καλή κατάσταση δείχνει να βρίσκεται και ο τουρισμός υψηλών απαιτήσεων, δεδομένης της μεγάλης διαθέσιμης ρευστότητας αλλά και της εξίσου μεγάλης επιθυμίας για ταξίδια κι εμπειρίες. Σε κάθε περίπτωση όμως ο high end τουρισμός δεν είναι ικανός να αντισταθμίσει τις απώλειες, αφού αποτελεί μικρό κομμάτι της τουριστικής πίτας.   

Κλειδί οι εμβολιασμοί 

Κοινά αποδεκτή γνώμη είναι πάντως πως η πορεία των εμβολιασμών θα κρίνει συνολικά την εξέλιξη της χρονιάς. Αυτό επεσήμανε μεταξύ άλλων και ο επικεφαλής της Aegean, κ. Ευτύχης Βασιλάκης κατά την  γενική συνέλευση της αεροπορικής εταιρείας την Πέμπτη. Σύμφωνα με τα όσα ανέφερε ο κ Βασιλάκης, η μεταβλητότητα παραμένει βασικό χαρακτηριστικό της φετινής χρονιάς γεγονός που υποχρεώνει τους παράγοντες του τουρισμού να είναι φειδωλοί σε προβλέψεις. «Εκτιμώ όμως ότι τα χειρότερα βρίσκονται πίσω μας» ανέφερε χαρακτηριστικά, εμπνέοντας αισιοδοξία με το γεγονός ότι η Ελλάδα παρουσιάζει ένα από τα υψηλότερα ποσοστά ανάκαμψης σε επίπεδο ζήτησης.

Σύμφωνα με τον κ. Βασιλάκη οι προπωλήσεις και οι πωλήσεις της αεροπορικής εταιρείας για τον Ιούλιο φτάνουν στο 70% με 75% του 2019, κάτι που θα μπορούσε ωστόσο να διαταραχθεί από μία νέα αύξηση των διασωληνωμένων, μετά και την πρόσφατη αύξηση κρουσμάτων που παρατηρείται στην χώρα.

Αισιόδοξος, για το μέλλον εμφανίσθηκε και ο επικεφαλής της Sky Exprerss κ. Γιάννης Γρύλος πριν λίγες μέρες κατά την παρουσίαση των νέων «πράσινων» αεροσκαφών της εταιρείας τύπου ATR 72 στην Πάρο. Όπως σημείωσε έχουμε φτάσει στο χειρότερο σημείο και από εδώ και πέρα μόνο προς τα πάνω μπορεί να κινηθεί και ο τουρισμός.

spot_img
spot_img

MUST READ

ΔΗΜΟΦΙΛΗ