Πέμπτη, 25 Απριλίου, 2024
ΑρχικήEDITOR'S PICKSΥπέρ των long η συγκυρία στο Χρηματιστήριο

Υπέρ των long η συγκυρία στο Χρηματιστήριο

Πολύ ενδιαφέρουσα αναμένεται να είναι η τρέχουσα εβδομάδα στο ελληνικό χρηματιστήριο, καθώς υπάρχει πολύ πλούσια ατζέντα που αναμένεται να κρατήσει υψηλό τέμπο στις συναλλαγές, με την αγορά να καλείται να διαχειριστεί και να «υπερασπιστεί» τα υψηλά 17 μηνών που κατέκτησε το προηγούμενο πενθήμερο.

Η συγκυρία είναι ασφαλώς υπέρ των long ασχέτως αν η αγορά κινηθεί άμεσα υψηλότερα ή αν κάνει στάση αφομοίωσης των κεκτημένων. Η αγορά έβγαλε με επιτυχία ένα δύσκολο διάστημα με σημαντικές αυξήσεις κεφαλαίου και εκδόσεις ομολόγων, κρατώντας μάλιστα όλα τα κέρδη παρά τη μικρή διόρθωση του Μαΐου, ενώ ανοδικά κινείται ήδη και ο Ιούνιος. Επόμενος στόχος δεν είναι άλλος από τα προηγούμενα υψηλά των 949 μονάδων της 24ης Ιανουαρίου 2020.

Το γεγονός ότι το Χ.Α. μπόρεσε και ξεμπλόκαρε τεχνικά ύστερα από μια μεγάλη περίοδο εγκλωβισμού σε στενό εύρος διακύμανσης παρέχει τα εχέγγυα για καλύτερη συνέχεια, μιας και ο Γενικός Δείκτης δείχνει να κατοχυρώνει την ευρύτερη περιοχή των 920 μονάδων.

Ο Γενικός Δείκτης υπερέβη τις 920 μονάδες και μάλιστα τις επιβεβαίωσε σε δύο συνεδριάσεις, ο FTSE 25 έκλεισε πάνω από τις 2.250 μονάδες που είναι νέα υψηλά 17 μηνών, ενώ ο τραπεζικός δείκτης επανήλθε την Παρασκευή στις 600 μονάδες, αν και υπολείπεται από τα υψηλά έτους.

Μια σειρά εξελίξεων σε πολλά επίπεδα, έχει ωθήσει την αγορά σε βελτιωμένη παρουσία κατά τη διάρκεια του Ιουνίου. Η χώρα βγήκε με μεγάλη επιτυχία ξανά στις αγορές με επιτόκια που παραπέμπουν τα προ κρίσης και χρεοκοπίας επίπεδα, η ΕΚΤ αποφάσισε να διατηρήσει ανοικτές τις στρόφιγγες χρηματοδότησης, οι αυξήσεις κεφαλαίου καλύπτονται με μεγάλη ευκολία όπως και οι ομολογιακές εκδόσεις εισηγμένων, ενώ υπάρχει οργασμός επιχειρηματικών διεργασιών σε όλα τα επίπεδα.

Το μήνα Ιούνιο ο Γενικός Δείκτης του Χ.Α. ενισχύεται σε ποσοστό 3,46%, FTSE 25 κερδίζει 3,95%, ο Mid Cap είναι στο +1,70%, ενώ ξεχωρίζει ο τραπεζικός δείκτης με άνοδο 8,67%, αποτελώντας τον κύριο καταλύτη της αφύπνισης της αγοράς το τελευταίο διάστημα. Έτσι, σε επίπεδο έτους, ο Γ.Δ. καταγράφει πλέον κέρδη 14,54%, ο FTSE 25 ενισχύεται κατά 16,44%, ο Mid Cap ηγείται με ράλι +28,62%, ενώ ο τραπεζικός δείκτης ενισχύεται κατά 15,63%.

Πλούσια η ατζέντα της εβδομάδας

Η ατζέντα της εβδομάδας είναι «φορτωμένη» και μπορεί να φέρει αύξηση των συναλλαγών και ενίσχυση της επενδυτικής κινητικότητας. Αύριο Τρίτη θα γίνει η κρίσιμη έκτακτη γενική συνέλευση της Alpha Bank ώστε να πάρει απόφαση για την αύξηση κεφαλαίου κατά 800 εκατ. ευρώ, ενώ την ίδια ημέρα θα γίνουν οι τακτικές γενικές συνελεύσεις των Μυτιληναίου και Jumbo.

Την Τρίτη επίσης, μετά τη λήξη της συνεδρίασης η Motor Oil θα ανακοινώσει μεγέθη 1ου τριμήνου 2021, ενώ την Τετάρτη πραγματοποιηθεί τηλεδιάσκεψη για την ενημέρωση των αναλυτών. Επίσης την Τετάρτη θα εισαχθούν προς διαπραγμάτευση οι νέες μετοχές της Aegean Airlines που προέκυψαν από την αύξηση μετοχικού κεφαλαίου. Την προσεχή Παρασκευή έχουμε και την αλλαγή στο δείκτη FTSE-25 με την προσθήκη της ElvalHalcor στη θέση της Fourlis, ενώ θα πραγματοποιηθούν και οι αναδιαρθρώσεις στον FTSE Med και στον Eurostoxx.

Στον FTSE Med οι βασικές αλλαγές είναι ετήσιες και αφορούν την προσθήκη της ElvalHalcor και τις διαγραφές των ΟΛΠ, Quest και Ελλάκτωρ. Πρώτες επιλαχούσες μετοχές για ένταξη στον δείκτη είναι οι Cenergy Goldings και ΟΛΠ ενώ υπάρχουν οι εξής αλλαγές στις σταθμίσεις (σε παρένθεση η προηγούμενη): ΟΠΑΠ 55,89% (60%), Jumbo 80,64% (74%) Τέρνα Ενεργειακή 45,01% (38%), Viohalco 20,61 (25%) και ΓΕΚΤΕΡΝΑ 62,65 (54%).

Σε ότι αφορά τον Eurostoxx, η μετοχή των Πλαστικών Κρήτης προστίθεται στην σύνθεση του δείκτη των αναδυόμενων αγορών όπως και η ElvalHalcor. Επίσης την Παρασκευή 18/6 έχουμε τη λήξη παραγώγων για το μήνα σε δείκτες και μετοχές. Τέλος, την Πέμπτη έχουμε τη γενική συνέλευση του ΟΠΑΠ, ενώ την Παρασκευή τις γενικές συνελεύσεις των Quest Συμμετοχών και Fourlis.

spot_img
spot_img

MUST READ

ΔΗΜΟΦΙΛΗ