Πέμπτη, 28 Μαρτίου, 2024
ΑρχικήΠΟΛΙΤΙΚΗΤσίπρας: Η κρυφή ατζέντα της ΝΔ σε οικονομία και Υγεία: 5+1 αλήθειες...

Τσίπρας: Η κρυφή ατζέντα της ΝΔ σε οικονομία και Υγεία: 5+1 αλήθειες για το πρόγραμμα της ΝΔ

Ο Πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ Αλέξης Τσίπρας στην εισήγησή του σήμερα κατά την παρουσίαση του προγράμματος του Κόμματός του τόνισε:

Στόχος του ΣΥΡΙΖΑ σε αυτή την προεκλογική περίοδο, την εξαιρετικά κρίσιμη για το μέλλον της χώρας, είναι να γίνει επιτέλους μια σε βάθος προγραμματική αντιπαράθεση ώστε να ενημερωθούν οι πολίτες για τις πραγματικές θέσεις και προθέσεις των πολιτικών κομμάτων, αλλά και για την στρατηγική τους ενόψει της τετραετίας που έχουμε μπροστά μας, 2023-2027.

Προχθές από τη δική μας πλευρά παρουσιάσαμε αναλυτικά το πρόγραμμά μας. Ένα πρόγραμμα επτά σημείων, επτά βημάτων για μια δίκαιη κοινωνία και ευημερία για όλους. Αυτό που έχουμε ονομάσει “Ελλάδα 2027”. Και είμαστε έτοιμοι να απαντήσουμε αναλυτικά σε όλα τα ερωτήματα και να δώσουμε διευκρινίσεις για όλα τα ζητήματα που αφορούν το δικό μας πρόγραμμα.

Νομίζω όμως ότι ήρθε η ώρα να αποκαλύψουμε και το πραγματικό πρόγραμμα της ΝΔ. Ήρθε η ώρα να αποκαλύψουμε τη κρυφή ατζέντα της ΝΔ στην  οικονομία και κυρίως στη δημόσια Υγεία.

Θα θυμάστε φυσικά ότι κύριο επιχείρημα της ΝΔ απέναντι στον ΣΥΡΙΖΑ και σε ό,τι αφορά το πρόγραμμα του ΣΥΡΙΖΑ, είχε να κάνει με το ζήτημα της κοστολόγησης του δικού μας προγράμματος. Με την απάτη Σκέρτσου, που περιέφερε ένα χαρτί, ένα πρόχειρο χαρτί που είχε εκτυπώσει στον δικό του υπολογιστή λέγοντας ότι πρόκειται για επίσημο χαρτί του Γενικού Λογιστηρίου του Κράτους.

Όταν εμείς όμως σηκώσαμε το γάντι και προτείναμε την από κοινού απεύθυνση των δύο κομμάτων σε σχέση με τα προγράμματά τους σε κάποιον ανεξάρτητο φορέα για την κοστολόγηση των δυο προγραμμάτων, είτε στο Γενικό Λογιστήριο, είτε στο Γραφείο Προϋπολογισμού της Βουλής, η ΝΔ είπε, πηγαίνετε εσείς. Εμείς δεν χρειάζεται να πάμε. Αρνήθηκε να πάει το δικό της πρόγραμμα, με το επιχείρημα ότι οι δικές της εξαγγελίες εμπεριέχονται στο Μεσοπρόθεσμο Πρόγραμμα Δημοσιονομικής Στρατηγικής και έχουν κοστολογηθεί και εγκριθεί από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή. Αυτή ήταν η απάντηση.

Ήρθε η ώρα λοιπόν να αποκαλύψουμε ότι αυτή η απάντηση δεν είναι τίποτε άλλο από ένα ακόμη ξεδιάντροπο ψέμα. Και ιδού γιατί:  Όπως γνωρίζετε, το Πρόγραμμα Σταθερότητας αποτελεί υποχρέωση κάθε χώρας-μέλους της Ευρωπαϊκής Ένωσης στο πλαίσιο του Ευρωπαϊκού Εξαμήνου και υποβάλλεται κάθε Απρίλιο. Εκεί αποτυπώνεται το σχέδιο της δημοσιονομικής πολιτικής της κάθε κυβέρνησης για τα επόμενα τρία έτη και, ως τέτοιο, προσφέρει, με τρόπο αυστηρό -και θέλω να το υπογραμμίσω αυτό, με τρόπο αυστηρό-το πλαίσιο μέσα στο οποίο θα κινηθεί η οικονομική πολιτική μίας κυβέρνησης μεσοπρόθεσμα, την επόμενη τριετία δηλαδή.

Περιλαμβάνει τις μακροοικονομικές προβλέψεις της κυβέρνησης για την εξέλιξη μεγεθών, όπως το εθνικό εισόδημα, ο πληθωρισμός, η απασχόληση. Και πρωτίστως αποτυπώνει την πορεία των βασικών δημοσιονομικών μεγεθών της χώρας, δηλαδή των εσόδων και των δαπανών, ανά κατηγορία, όπως τους μισθούς του Δημοσίου τομέα, τις συντάξεις, τις πρωτογενείς καταναλωτικές δαπάνες του Δημοσίου, τις επενδυτικές δαπάνες, και τους τόκους του ελληνικού δημοσίου.

Η κυβέρνηση της ΝΔ πράγματι κατέθεσε το Πρόγραμμα Σταθερότητας της Ελλάδας για την τριετία 2024-2026 πριν από περίπου δύο μήνες. Τι λοιπόν προβλέπει αυτό το πρόγραμμα, που είναι το πραγματικό πρόγραμμα, αυτό που με πολύ αυστηρό τρόπο βάζει το πλαίσιο που θα κινηθεί και έχει δώσει στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή; Μελετώντας το ενδελεχώς, καταλήξαμε σε ορισμένα, κατά τη γνώμη μου, κρίσιμα συμπεράσματα, που οφείλουμε σήμερα να παρουσιάσουμε σε εσάς και τον ελληνικό λαό για να γνωρίζει ποιο είναι το αληθινό πρόγραμμα της ΝΔ. Και μάλιστα να τα παρουσιάσουμε με τη μορφή 5 παρατηρήσεων ή, αν προτιμάτε, 5 αληθειών για το πραγματικό οικονομικό πρόγραμμα της Νέας Δημοκρατίας, που κρύβεται πίσω από τις ψεύτικες προεκλογικές της εξαγγελίες. 

Αλήθεια Πρώτη:

Σε αντίθεση με τους ισχυρισμούς της ΝΔ, το Πρόγραμμα Σταθερότητας που κατέθεσε δεν περιλαμβάνει παρά μόνο ένα από τα μέτρα του προεκλογικού προγράμματος της ΝΔ, αυτό που αφορά τη μεταρρύθμιση του ενιαίου μισθολογίου του Δημοσίου από το 2024 και μετά, με κόστος περίπου 0,3% του ΑΕΠ. Μια ελάχιστη δηλαδή αύξηση των μισθών των δημοσίων υπαλλήλων σε σχέση με τις πραγματικές ανάγκες.

Πιο συγκεκριμένα, το Μεσοπρόθεσμο, το οποίο κατέθεσε πριν από 2 μήνες, δεν περιλαμβάνει προεκλογικές υποσχέσεις για μειώσεις φόρων και ασφαλιστικών εισφορών όπως:

  • τη σταδιακή κατάργηση του τέλους επιτηδεύματος. Την οποία βεβαίως είχε υποσχεθεί και το 2019 ο κ. Μητσοτάκης και τέσσερα χρόνια δεν υλοποίησε.
  • την αύξηση του αφορολόγητου για τις οικογένειες κατά 1.000 ευρώ ανά παιδί
  • τη μείωση των τεκμηρίων διαβίωσης κατά 30%
  • τη μείωση των ασφαλιστικών εισφορών

Δεν περιλαμβάνει εξαγγελίες στο πεδίο της προνοιακής πολιτικής όπως:

  • την αύξηση κατά 8% του ελάχιστου εγγυημένου εισοδήματος
  • την αύξηση του επιδόματος μητρότητας στους ελεύθερους επαγγελματίες και αγρότες
  • τη μονιμοποίηση της απαλλαγής των πρώην δικαιούχων Ε.Κ.Α.Σ. από τη συμμετοχή τους στη φαρμακευτική δαπάνη
  • το λεγόμενο youth pass για τους νέους 18 ετών
  • τη μείωση ΕΝΦΙΑ 10% για σπίτια που ασφαλίζονται για φυσικές καταστροφές

Δεν περιλαμβάνει εξαγγελίες που έχουν γίνει προεκλογικά και αφορούν το πεδίο της Υγείας όπως:

  • την αύξηση νοσηλευτικού προσωπικού κατά 10.000 εργαζόμενους
  • την ενίσχυση 300 Κέντρων Υγείας με 5 επαγγελματίες ψυχικής Υγείας ανά κέντρο
  • τη δημιουργία 311 δομών πρόληψης και προαγωγής ψυχικής Υγείας
  • τη μείωση κατά 50% του χρόνου αναμονής για χειρουργικές πράξεις
  • τη μείωση κατά 70% του χρόνου αναμονής στα Τμήματα Επειγόντων Περιστατικών
  • την εγγύηση πρόσβασης του ΕΚΑΒ σε 7 με 10 λεπτά σε αστικές και ημιαστικές περιοχές -και είναι και πολύ επίκαιρο αυτό

Δεν περιλαμβάνει προεκλογικές εξαγγελίες στο πεδίο της Παιδείας όπως:

  • την αύξηση των μισθολογικών απολαβών των εκπαιδευτικών και
  • την αύξηση κατά 50.000 των θέσεων σε βρεφονηπιακούς σταθμούς, δικαιούχων δηλαδή.

Δεν συμπεριλαμβάνει, δηλαδή, έναν πολύ μακρύ κατάλογο εξαγγελιών που έχει κάνει ο κ. Μητσοτάκης όλη αυτή την προεκλογική περίοδο. Ο κατάλογος είναι μακρύς. Θα μπορούσα να μιλάω αρκετά λεπτά για το ποια έχει εξαγγείλει και δεν συμπεριλαμβάνονται στο Μεσοπρόθεσμο.

Τα περισσότερα από τα μέτρα που εξήγγειλε ο κ. Μητσοτάκης προεκλογικά είναι απολύτως ακοστολόγητα. Και είναι απορίας άξιο πώς η ΝΔ θα τα χρηματοδοτήσει, αν γίνει κυβέρνηση, όταν ο δημοσιονομικός χώρος που η ίδια προσδιορίζει, με τους δικούς της αριθμούς, στο Πρόγραμμα Σταθερότητας –ο χώρος δηλαδή πάνω από το 2% έως 2,2% του πρωτογενούς πλεονάσματος που είναι συμβατό με τη βιωσιμότητα του δημοσίου χρέους- είναι ελάχιστος και με βάση τους δικούς της προσδιορισμούς, μόλις φθάνει το 2026 το 0,3% του ΑΕΠ. Μόλις 0,3% του ΑΕΠ. Χώρος για όλα αυτά τα μέτρα τα οποία σας περιέγραψα πιο πριν που έχουν εξαγγελθεί και δεν συμπεριλαμβάνονται στο μεσοπρόθεσμο.

Δεν έχουμε πλέον καμία αμφιβολία για το ποιος ήταν ο λόγος που η ΝΔ αρνήθηκε να πάμε από κοινού τα προγράμματά μας στο Γραφείο Προϋπολογισμού της Βουλής, στο Γενικό Λογιστήριο του Κράτους, όταν εμείς το προτείναμε να γίνει κοστολόγηση και να γίνει διάλογος. Αρνήθηκε, διότι αυτή είναι η πρώτη αλήθεια που σήμερα σας παρουσιάζουμε, το πρόγραμμά της, οι εξαγγελίες της, δεν περιλαμβάνονται στο μεσοπρόθεσμο. Είναι fake εξαγγελίες, να το πω απλά. Δεν σκοπεύει να τις υλοποιήσει και δεν θα υλοποιηθούν ποτέ εάν γίνει κυβέρνηση.

Αλήθεια 2η:

Σύμφωνα με το Πρόγραμμα Σταθερότητας που κατέθεσε πριν δυο μήνες, επαναλαμβάνω, η ΝΔ, η κυβέρνηση της ΝΔ, οι δαπάνες του μισθολογίου του δημόσιου τομέα σε σταθερές τιμές, δηλαδή σε όρους αγοραστικής δύναμης των μισθωτών του δημόσιου τομέα την τετραετία 2023-2026 όχι μόνο δεν αυξάνονται, αλλά μειώνονται κατά 730 εκατομμύρια ευρώ, καθώς δεν υπάρχει καμία πρόνοια αποζημίωσης των μισθωτών του Δημοσίου από τις εισοδηματικές απώλειες που προκαλεί ο πληθωρισμός.

Άρα το πραγματικά πρόγραμμα της ΝΔ., το πραγματικό σχέδιο της ΝΔ, έτσι όπως το έχει καταθέσει στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή, προβλέπει   την επόμενη τριετία, μέχρι το 2026, οι πραγματικοί μισθοί των δημοσίων υπαλλήλων όχι μόνο να μην αυξηθούν, αλλά να μειωθούν. Αυτό προβλέπει το πρόγραμμά της.

Αλήθεια 3η:

Σύμφωνα με τους αριθμούς του Προγράμματος Σταθερότητας και πάλι, οι πρωτογενείς καταναλωτικές δαπάνες του Δημοσίου μεταξύ 2023 και 2026, σε ονομαστικούς όρους, παραμένουν στάσιμες στα επίπεδα των 11,6 δισ. ευρώ. Πρόκειται για δαπάνες που καλύπτουν τρέχουσες κρίσιμες ανάγκες δημοσίων υπηρεσιών. Δαπάνες για τη δημόσια Παιδεία, τη δημόσια Υγεία, τα αναλώσιμα στα νοσοκομεία, την Πολιτική Προστασία, την ασφάλεια των πολιτών.

Οι δαπάνες αυτές, σε πραγματικούς όρους, σε σταθερές δηλαδή τιμές, από το 2023 μέχρι το 2026 μειώνονται κατά 1,1 δισεκατομμύρια ευρώ ή, σωρευτικά, κατά 10% στην τετραετία. Αυτό είναι το πραγματικό πρόγραμμα της ΝΔ.

Με άλλα λόγια,  το πραγματικό πρόγραμμα της ΝΔ προβλέπει ότι το ελληνικό Δημόσιο το 2026 θα αγοράζει 10% λιγότερα αγαθά από αυτά που είναι απολύτως απαραίτητα για τη λειτουργία του Δημοσίου και για την απρόσκοπτη προσφορά των υπηρεσιών του. Επαναλαμβάνω: αναλώσιμα στα νοσοκομεία, δαπάνες κρίσιμες για την Παιδεία, για τα σχολεία μας, για τα πανεπιστήμιά μας, για την Πολιτική Προστασία, για την ασφάλεια των πολιτών.

Αλήθεια 4η:

Το Πρόγραμμα Σταθερότητας που κατέθεσε η κυβέρνηση της ΝΔ, δηλαδή το πραγματικό της πρόγραμμα, περιλαμβάνει επίσης την προβλεπόμενη εξέλιξη, σύμφωνα με τη ΝΔ που το συνέταξε, των μέσων αμοιβών της μισθωτής εργασίας για την τετραετία, από το 2023 έως το 2026. Αυτή, σε ονομαστικούς όρους, είναι 12,8%, αύξηση 12,8% σε ονομαστικούς όρους. Δηλαδή ακριβώς η μισή από αυτή που περιλαμβάνει η προεκλογική δέσμευση στο «για τα μάτια του κόσμου», στο fake πρόγραμμα της ΝΔ, που μιλάει για αύξηση 25% του ονομαστικού μισθού μέχρι το 2027. Στο Μεσοπρόθεσμο λοιπόν προβλέπει 12,8% έως το 2026. Με δυο λόγια, λένε ψέματα όταν λένε για μισθό 1.500 ευρώ μέσο μισθό. Σε σταθερές δε τιμές, δηλαδή σε όρους αγοραστικής δύναμης των μισθωτών, η σωρευτική αύξηση των αμοιβών της τετραετίας 2023-2026 μόλις πλησιάζει το πενιχρό 1,3%. Είναι δε αξιοσημείωτο πως η μέση αύξηση της πραγματικής αμοιβής των μισθωτών για την περίοδο αυτή υπολείπεται σημαντικά της μέσης αύξησης της παραγωγικότητας που το ίδιο πρόγραμμα προβλέπει, που κινείται στο 7%.

Πρόκειται δηλαδή για μια καθαρή πολιτική αναδιανομής του εθνικού εισοδήματος εις βάρος των μισθωτών. Αύξηση παραγωγικότητας σε 7%, πραγματική αύξηση μισθού 1,3%. Όλο το υπόλοιπο θα πάει κάπου αλλού. Σε κάποιες τσέπες λίγων.

Αλήθεια 5η:

Όπως προκύπτει από τα σχετικά δελτία εκτέλεσης του Προϋπολογισμού των τελευταίων 6 τριμήνων, η κυβέρνηση της ΝΔ χρησιμοποίησε σκόπιμα τον πληθωρισμό ως ένα κρυφό φόρο -τον πλέον αντίστροφα προοδευτικό φόρο- συλλέγοντας έτσι περίπου 6 δισεκατομμύρια ευρώ τους τελευταίους 16 μήνες, πέρα και πάνω από  αυτά που προέβλεπαν οι προϋπολογισμοί του 2022 και του 2023. Τα ίδια τα νούμερα του Προγράμματος Σταθερότητας 2024-2026 ρίχνουν λοιπόν φως στο πραγματικό οικονομικό πρόγραμμα της ΝΔ, αυτό που θα υλοποιήσει αν εκλεγεί.

Επαναλαμβάνω:

  • Ακοστολόγητες προεκλογικές υποσχέσεις χωρίς τον προφανή δημοσιονομικό χώρο να τις υλοποιήσει.
  • Πραγματική μείωση του μισθολογίου των δημοσίων υπαλλήλων κατά 730 εκατομμύρια ευρώ σωρευτικά στην τετραετία και σημαντική υποχώρηση της αγοραστικής τους δύναμης.
  • Πραγματική μείωση των πρωτογενών καταναλωτικών δαπανών σε κρίσιμους τομείς του δημοσίου κατά 1.1 δισ., σωρευτικά, στην τετραετία.
  • Πραγματική αύξηση με το πενιχρό μόλις 1,3% της μέσης αμοιβής της μισθωτής εργασίας, σωρευτικά, στην τετραετία αντί για ονομαστική αύξηση των 25% που υποσχέθηκε.

Με βάση τα στοιχεία του Προγράμματος Σταθερότητας, τα οφέλη της οικονομικής μεγέθυνσης των ετών 2023 έως 2026 (γιατί το Πρόγραμμα προβλέπει ότι σε αυτή την τετραετία θα έχουμε αύξηση του πραγματικού ΑΕΠ που θα υπερβαίνει το 10%, αύξηση 10% του ΑΕΠ), άρα τα οφέλη της οικονομικής μεγέθυνσης δεν θα διαχυθούν στους μισθωτούς του ιδιωτικού και του δημόσιου τομέα. Διότι μεγέθυνση 10% και αυξήσεις με το πενιχρό 1,3% στον μέσο μισθό, ή μειώσεις στον πραγματικό μισθό των δημοσίων υπαλλήλων, αντιλαμβάνεστε ότι αυτό είναι ένα σχέδιο ακόμα μεγαλύτερης διεύρυνσης των ανισοτήτων.

Θα ήθελα όμως να πω ότι ούτε σε κρίσιμους τομείς δημοσίων υπηρεσιών θα διαχυθεί αυτή η αναπτυξιακή πορεία που προβλέπει το πρόγραμμα. Κρίσιμους τομείς δημοσίων υπηρεσιών που μετά την επαχθή επιβολή του κρυφού φόρου του πληθωρισμού τους τελευταίους 18 μήνες, θα δουν την αγοραστική τους δύναμη αλλά και την ποιότητα των δημοσίων υπηρεσιών οι πολίτες, την ποιότητα των υπηρεσιών που καταναλώνουν, να  επιδεινώνεται περαιτέρω. Η δε μείωση των πρωτογενών καταναλωτικών δαπανών σε κρίσιμους τομείς του Δημοσίου, συμπεριλαμβανομένης και της Υγείας, κατά 1,1 δισ., μας δείχνει ποιες είναι οι πραγματικές προθέσεις της ΝΔ. Επομένως, για να καταλήξω, αυτή, αν θέλετε, είναι η επιπρόσθετη μεγάλη αλήθεια που αναδεικνύεται από την ενδελεχή μελέτη του Μεσοπρόθεσμου, που είναι το πραγματικό, επαναλαμβάνω, πρόγραμμα της ΝΔ.

Μέσα από όλα αυτά κατανοούμε όχι μόνο γιατί η ΝΔ δεν θέλησε μια προγραμματική συζήτηση. Όχι μόνο γιατί δεν θέλησε να κοστολογηθεί το πρόγραμμά της. Αλλά κατανοούμε γιατί και οι  δηλώσεις οι τελευταίες του εξαίρετου επιστήμονα βουλευτή της ΝΔ και υποψήφιου βουλευτή σήμερα, του κ. Πνευματικού, δεν ήταν ένα λάθος. Δεν έκανε κάποιο λάθος. Είναι ακριβώς η ατζέντα που έκρυβε η ΝΔ και ο κ. Μητσοτάκης, και ο κ. Πνευματικός τη φανέρωσε.

Θέλω να σας θυμίζω ότι ο ίδιος ο κ. Μητσοτάκης, κατά τη συζήτηση των προγραμματικών δηλώσεων για την προηγούμενη θητεία, τη διακυβέρνηση 2019-2023, τον Ιούλιο του 2019 στη Βουλή είχε δηλώσει -μάλιστα είχε κάνει τη χαρακτηριστική επισήμανση, κάνοντας αναφορά στο σχέδιό του για την Υγεία με τον όρο: «Θα ανατριχιάσετε με τις μεταρρυθμίσεις που εμείς σκοπεύουμε να κάνουμε στον τομέα της Υγείας». Αυτό είχε δηλώσει τον Ιούλιο του 2019.

Μας είχε προξενήσει εντύπωση τότε γιατί το λέει. Μετά βεβαίως ήρθε η πανδημία και δεν υλοποίησε τον σχεδιασμό του. Ανατριχιάσαμε με την κατάσταση του ΕΣΥ και με την πρωτιά σε θανάτους στην πανδημία. Δεν ανατριχιάσαμε με τις μεταρρυθμίσεις του.

Έρχεται η ώρα να ανατριχιάσουμε όμως με την κρυφή ατζέντα που έχει στο χώρο της Υγείας. Η δήλωση για διαλογή ασθενών στα δημόσια νοσοκομεία είναι μία μόνο πτυχή του κρυφού προγράμματος που έχει στόχο την  εξοικονόμηση δαπανών στον χώρο της Υγείας.

Και θέλω να θυμίσω ότι ο εξαίρετος καθηγητής και βουλευτής της Νέας Δημοκρατίας, ο κ. Πνευματικός, είχε κάνει και άλλες δηλώσεις σε αυτήν ακριβώς την κατεύθυνση,  σε τοποθετήσεις του στον δημόσιο διάλογο, σε δημόσιες εκδηλώσεις. Είχε πει: «Θα πρέπει να κάνουμε τα νοσοκομεία νομικά πρόσωπα Ιδιωτικού Δικαίου, τα οποία θα έχουν τον δικό τους ισολογισμό. Διότι η Υγεία είναι πανάκριβη και δεν μπορεί να χρηματοδοτείται από το κράτος. Και αυτή η βασική μας διαφορά με τα άλλα πολιτικά κόμματα και κυρίως με το ΣΥΡΙΖΑ».

Είχε πει ο άνθρωπος: «Να σπάσουμε αυγά. Να κλείσουμε δομές δημόσιας Υγείας. Είναι μια καθαρή άποψη. Είναι μια καθαρή άποψη που πρέπει να βγει στο προσκήνιο. Διότι αυτό είναι το αληθινό πρόγραμμα της Νέας Δημοκρατίας και οι πολίτες πρέπει να γνωρίζουν. Πρέπει να γνωρίζουν ποιες είναι οι θέσεις των κομμάτων, ποια είναι τα προγράμματα, τα πραγματικά προγράμματα. Και πρέπει επιτέλους να ανοίξει μια πολύ μεγάλη συζήτηση που αφορά τις πραγματικές προθέσεις και τις πραγματικές διαθέσεις των κομμάτων, το πρόγραμμα με το οποίο θα κληθούν να κυβερνήσουν τον τόπο την επόμενη τετραετία.

Και, βεβαίως, αυτή η κρυφή ατζέντα, αυτό το κρυφό πρόγραμμα, συνάδει απολύτως με τη μείωση των πρωτογενών δαπανών που προβλέπει το Μεσοπρόθεσμο που κατέθεσε η Νέα Δημοκρατία και σας αποκαλύψαμε σήμερα και σ’ εσάς και στον ελληνικό λαό.

Πιστεύω λοιπόν ότι αυτό είναι το διακύβευμα το αληθινό της κάλπης της 25ης του Ιούνη. Και θα επιχειρήσουμε αυτές τις δεκαπέντε μέρες που απομένουν, εκεί να επικεντρωθεί η συζήτηση που αφορά τη ζωή των πολιτών και το μέλλον της χώρας. Σας ευχαριστώ.

spot_img
spot_img

MUST READ

ΔΗΜΟΦΙΛΗ