Πέμπτη, 25 Απριλίου, 2024
ΑρχικήΚΟΙΝΩΝΙΑ"Τρέχει" ο διαγωνισμός για τα ηλεκτρικά λεωφορεία

“Τρέχει” ο διαγωνισμός για τα ηλεκτρικά λεωφορεία

Στην τρίτη και τελική φάση της διαγωνιστικής διαδικασίας για την προμήθεια ηλεκτρικών λεωφορείων περνά η ισπανική IRIZAR και η κινεζική YUTONG BUS. Αντίθετα ο φάκελος της κινεζικής BYD κρίθηκε ανεπαρκής και αποκλείστηκε από τη συνέχεια του διαγωνισμού. Πρόκειται για το τμήμα του διαγωνισμού που αφορά στην προμήθεια 250 ηλεκτρικών λεωφορείων δώδεκα μέτρων, ελάχιστης αυτονομίας 180χλμ. που θα κατευθυνθούν στον στόλο Αθήνας και Θεσσαλονίκης.

Οι δύο εταιρείες προκρίθηκαν, καθώς είχαν υποβάλει πλήρεις φακέλους συμμετοχής και τεχνικής προσφοράς. Μικρό προβάδισμα στην βαθμολογία της τεχνικής προσφοράς έλαβε η YUTONG BUS CO LTD με 146,181 μονάδες και ακολουθεί η IRIZAR E-MOBILITY S.L. που έλαβε 128,65 μονάδες.

Ο τύπος ηλεκτρικών λεωφορείων που θα αποκτήσει το σύστημα αστικών συγκοινωνιών της χώρας θα κριθεί τελικώς από την οικονομική προσφορά που θα υποβάλλουν οι δύο εταιρείες. Το άνοιγμα της οικονομικής προσφοράς που θα έχουν υποβάλει οι δύο εταιρείες αναμένεται εντός του τρέχοντος μήνα.  

Πρόκειται για το ακριβότερο τμήμα του διαγωνισμού που αφορά στην προμήθεια συνολικά 650 λεωφορείων. Ειδικότερα το τμήμα του διαγωνισμού που αφορά στα ηλεκτρικά λεωφορεία έχει προϋπολογισμό 154,62 εκατ. ευρώ.

Τα υπόλοιπα τμήματα του διαγωνισμού

Αναφορικά με τα άλλα τμήματα του διαγωνισμού, εντός των επόμενων ημερών αναμένεται να γνωστοποιηθεί ποιες εταιρείες θα διεκδικήσουν την προμήθεια των 100 αρθρωτών αστικών λεωφορείων 18 μέτρων συμπιεσμένου φυσικού αερίου (CNG) EURO VΙ. Το κόστος τους έχει υπολογιστεί σε 53,32 εκατ. ευρώ. Προσφορά σύμφωνα με πληροφορίες έχει καταθέσει η IVECO.

Εντός του Νοεμβρίου θα οριστικοποιηθούν και οι εταιρείες που περνούν στην τελική φάση για την προμήθεια 200 απλών αστικών λεωφορείων 12 μέτρων συμπιεσμένου φυσικού αερίου (CNG) EURO VI ύψους 73,16 εκατ. ευρώ. Εδώ συμμετέχουν οι IVECO και η ITA.

Αντίστοιχα αναμένονται το ίδιο διάστημα και οι αποφάσεις για τα επιπλέον 100 απλά ηλεκτρικά αστικά οχήματα 12 μέτρων ελάχιστης αυτονομίας 135 χλμ. ύψους 56,26 εκατ. ευρώ. Συμμετέχουν οι IVECO, BYD, IRIZAR, VAN HOOL.

Σημειώνεται ότι από τον περασμένο Μάιο, ακυρώθηκε το τμήμα του διαγωνισμού για 100 απλά αστικά λεωφορεία 12 μέτρων υβριδικής τεχνολογίας καθώς δεν κατατέθηκε καμία προσφορά. Ο προϋπολογισμός αυτού του τμήματος ήταν 46,12 εκατ. ευρώ.

Στόχος του υπουργείου Υποδομών και Μεταφορών είναι οι συμβάσεις να υπογραφούν τους πρώτους μήνες του 2023. Η προμήθεια των οχημάτων θα γίνει εντός 520-580 ημερών με αποτέλεσμα τα συνολικά 650 λεωφορεία να έχουν παραδοθεί σε διάστημα 1,5 έτους δηλαδή περίπου μέχρι το τέλος του 2024.

spot_img
spot_img

MUST READ

ΔΗΜΟΦΙΛΗ