Πέμπτη, 28 Μαρτίου, 2024
ΑρχικήEDITOR'S PICKSΤο colpo grosso για την πληρωμή των φετινών φορολογικών υποχρεώσεων-Γράφει ο Εμμ.Νότης

Το colpo grosso για την πληρωμή των φετινών φορολογικών υποχρεώσεων-Γράφει ο Εμμ.Νότης

Η καραντίνα παρατείνεται και ο λογαριασμός της πανδημίας ανεβαίνει. Το οικονομικό επιτελείο υποχρεώνεται να στηρίξει ακόμη περισσότερο τις επιχειρήσεις για να μην απολύσουν, για να μην κλείσουν και για να πληρώσουν τις φορολογικές τους υποχρεώσεις.

Την ίδια στιγμή όμως το ταμείο του κράτους αδειάζει. Πώς λοιπόν το κράτος θα διασφαλίσει από τη μια ότι θα υπάρχει η απαιτούμενη στήριξη στις επιχειρήσεις χωρίς μεγάλο ταμειακό κόστος και από την άλλη ότι θα κρατηθούν σε ικανοποιητικό επίπεδο οι φετινοί συντελεστές εισπραξιμότητας των φόρων;

Η απάντηση έρχεται με τα «κουπόνια φόρων» ή «πιστωτικά όπως τα βάφτισαν από χθες στο υπουργείο Οικονομικών. Αντί για άμεση οικονομική ενίσχυση της τάξεως των 800-900 εκατ. ευρώ στις επιχειρήσεις -μέτρο που αφαιρεί ισόποση ρευστότητα από το ταμείο του κράτους, θα «διανεμηθούν» στους δικαιούχους κουπόνια, τα οποία θα μπορούν να εξαργυρωθούν για την αποπληρωμή φόρων και ασφαλιστικών εισφορών. Πόσα θα είναι αυτά; Πάνω από 500 εκατ. ευρώ μέσα από το πρόγραμμα επιδότησης παγίων δαπανών και καμιά 300-400αριά εκατομμύρια ευρώ μέσα από το πρόγραμμα των επιστρεπτέων προκαταβολών. Δεδομένου μάλιστα ότι τα κουπόνια θα έχουν ημερομηνία λήξεως μέσα στο 2021, είναι απολύτως βέβαιο ότι αυτά τα ποσά θα γυρίσουν πίσω ουσιαστικά στον κρατικό προϋπολογισμό σβήνοντας τις φορολογικές και ασφαλιστικές υποχρεώσεις των δικαιούχων της οικονομικής βοήθειας.

Τα μεγάλα κουπόνια θα έρθουν μέσα από το πρόγραμμα επιδότησης των παγίων δαπανών. Η διαδικασία θα είναι η εξής: Στο Ε3 θα δηλωθούν τα ποσά των παγίων δαπανών από κάθε επαγγελματία που εμφάνισε ζημιές και πτώση εσόδων μέσα στο 2020. Οι δαπάνες θα αθροιστούν και από το άθροισμα θα αφαιρεθούν οι ενισχύσεις που δόθηκαν στον επαγγελματία μέσω των επιστρεπτέων προκαταβολών. Αν οι δαπάνες είναι μεγαλύτερες από τις ενισχύσεις, η διαφορά θα καλυφθεί από το κράτος (σε ένα ποσοστό που μπορεί να φτάνει και στο 70-80%) από το κράτος. Όμως η κάλυψη δεν θα γίνει με μετρητά, αλλά με κουπόνια τα οποία θα εξαργυρωθούν για την πληρωμή των φετινών φορολογικών υποχρεώσεων.

Η δεύτερη «πηγή» κουπονιών αφορά σε όσους έλαβαν οικονομική ενίσχυση μέσα από την επιστρεπτέα προκαταβολή 1,2,3 (συνολικά έχουν δοθεί 3 δις. ευρώ). Όσοι από τους δικαιούχους των τριών πρώτων φάσεων εμφανίζουν απώλειες εσόδων άνω του 30% μέσα στο 2020, έχουν δικαίωμα να ζητήσουν πρόσθετη ενίσχυση ίση με το 35% των χρημάτων που πήραν ως επιστρεπτέα προκαταβολή μέσω των φάσεων 1,2 και 3 και πάλι υπό μορφή κουπονιών. Προφανώς δεν θα κάνουν όλοι χρήση του μέτρου καθώς όποιος πάρει το 35% σε κουπόνια, δεν θα λάβει το 50% κούρεμα της επιστρεπτέας προκαταβολής. Είναι και αυτό όμως μια λύση για όσους έχουν πρόβλημα ρευστότητας στην παρούσα φάση και θέλουν να κρατηθούν φορολογικά και ασφαλιστικά ενήμεροι. 

spot_img
spot_img

MUST READ

ΔΗΜΟΦΙΛΗ