don't even ask

don't even ask

spot_img

Το χρέος των ΗΠΑ και η προειδοποίηση Ντε Γκιντός, οι φόροι του ΠΑΣΟΚ, τα… χαμόγελα της ΝΔ, η Κριστίν για πληθωρισμό, οι ειδήσεις του Μυτιληναίου και το μήνυμα Τζαννετάκη

*Άνοδος στην Wall Street, καθώς λεπτομέρειες έμεναν για να εγκριθεί και από τη Γερουσία η αναστολή του ορίου δανεισμού των ΗΠΑ ως το 2025. Ο επικεφαλής της πλειοψηφίας των Δημοκρατικών, Τσακ Σούμερ, διαβεβαίωνε πως θα το καταθέσει για ψήφιση το ταχύτερο δυνατόν. Στις 4.221 (0,99%) ο S&P500, στα 70,10$/βαρέλι (3%) το WTI, στα 1.995$/oz η τιμή του χρυσού. Ωστόσο, ακόμη και με την επίτευξη συμφωνίας στο…και 1′ το πρόβλημα παραμένει, κρίνοντας από την σπουδή της Τζάνετ Γέλεν να δρομολογήσει πλήθος εκδόσεων εντόκων γραμματιών. Το υπ.Οικ για να αποφύγει- ουσιαστική- στάση πληρωμών θα πρέπει μέσα στους επόμενους μήνες να συγκεντρώσει περισσότερα από (1) ένα τρισ$. Ποιο κίνδυνο (κατ’ αρχήν) ενέχει αυτή η υποχρέωση; να “στραγγισθεί” ρευστότητα, κεφάλαια από άλλες αγορές λ.χ μετοχών, εταιρικών ομολόγων, φτάνοντας μέχρι τα αμοιβαία κεφάλαια τα επαγγελματικά ταμεία κ.λ.π. Αφαίμαξη, σε περίοδο πιστωτικής σύσφιξης από την Fed, που αντλεί όλο και περισσότερη ρευστότητα, κεφάλαια από την αγορά.

*Θα σταθώ στην προειδοποίηση του ντε Γκιντός, για τους μεγάλους κινδύνους, που ελλοχεύουν για το τραπεζικό σύστημα λόγω της σχέσης του με φορείς μη τραπεζικής χρηματοπιστωτικής διαμεσολάβησης. Η τεράστια ανάπτυξη των λεγόμενων Non-Bank financial institution (έχοντας “τραβήξει” τρομακτική ισχύ ρευστότητας), η διασύνδεση τους με το τραπεζικό σύστημα έχει δημιουργήσει ένα…τερατούργημα. Να είχε κατά νου τα NBFI ο Αντιπρόεδρος της ΕΚΤ, να έχει συνειδητοποιήσει τις τεράστιες ανάγκες των ΗΠΑ για ρευστότητα, δεν είμαστε σε θέση να το γνωρίζουμε. Και λίγη σημασία έχει. Το ουσιώδες είναι πως, το πρόβλημα υφίσταται, διογκώνεται και καθίσταται όλο και πιο δύσκολα διαχειρίσιμο.

*Δεν άκουσα τον Νίκο Ανδρουλάκη να αναλύει τις οικονομικές θέσεις του ΠΑΣΟΚ/ΚΙΝΑΛ. Και μόνο όμως που μπερδεύουν ebitda με υπερκέρδη μου αρκεί. Τα ebitda των…ληστρικών ενεργειακών ομίλων, που για τον Νίκο Ανδρουλάκη είναι υπερκέρδη-όπως υποστηρίζουν και οι του ΣΥΡΙΖΑ κ.λ.π, κ.λ.π- να φορολογηθούν ακόμη και με 90%, για μία χρήση- και αν- γιατί στην επόμενη θα τα…ψάχνουν στο Λουξεμβούργο. Δυστυχώς θα ξανά αναφερθώ σε ένδεια της πλειονότητας των πολιτικών που ομιλούν για οικονομία, αυτή την περίοδο. 

*Μου είπαν όμως για την δημοσκόπηση της METRON Analysis, που με εκτίμηση ψήφου “βγάζει” ΝΔ 41% (162 έδρες), ΣΥΡΙΖΑ 19,1% (51), ΠΑΣΟΚ/ΚΙΝΑΛ 11,7% (32), ΚΚΕ 7,6% (20), Πλεύση Ελευθερίας 4,8% (13), Ελληνική Λύση 4,4% (12), ΝΙΚΗ 3,8%(10). Δηλαδή και 7κομματική Βουλή και με 162 έδρες η ΝΔ. Όμως, να υποθέσω πως-πλέον- δεν αισθάνονται το bullying της Κουμουνδούρου οι δημοσκόποι και αρχίζουν να δίνουν τα ποσοστά που δίνουν. Η μήπως και τώρα, πάλι κάτι άλλο συμβαίνει. Γιατί έχει ψιλοχαθεί το… τόπι και με αυτούς. Αλλά και το άλλο: ΚΚΕ 7,6%-Πλεύση Ελευθερίας 4,8%, πως να το ερμηνεύουν οι… σύντροφοι.

*“Δεν βλέπω ότι ο υποκείμενος πληθωρισμός έχει κορυφωθεί…”, δήλωσε η Κριστίν Λαγκάρντ, σε ομιλία της στο Ανόβερο. Να πει κάποιος στην επικεφαλής της ΕΚΤ, ότι μέχρι και η Deutsche Bank προειδοποιεί για τσουνάμι (επί λέξει) πτωχεύσεων σε Γερμανία, Γαλλία. Με την Γερμανία, τεχνικά σε ύφεση. Στις 13-14 Ιουνίου η συνεδρίαση της Fed, στις 15 συνεδριάζει η ΕΚΤ.

*Μπορεί η χώρα να κυβερνάται υπηρεσιακά αλλά στα επιτελικά γραφεία των επενδυτικών οίκων είναι σε πλήρη ετοιμότητα, για την επομένη της 25ης Ιουνίου. Το ίδιο διάστημα εκπρόσωποι, ανάδοχοι, συμβουλευτικοί κ.α “τρέχουν” την προετοιμασία 3 μεγάλων projects ώστε με το που ορκίζεται η νέα κυβέρνηση, ο νέος υπ. Οικ. (ΟΚ προσωρινός είναι ο Θεόδωρος Πελαγίδης, μην απελπίζεστε…) δρομολογούνται παράλληλα οι διαγωνισμοί για “Αττική Οδό”, για ΟΛΗρακλείου, Ελευθέριος Βενιζέλος. Για το ΙΡ0 του 20%+10% του ΔΑΑ μία απορία την είχα, ως προς τον ελάχιστο απαιτούμενο χρόνο που απαιτείται για να δώσει το ΟΚ η Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς για το Ενημερωτικό της Έκδοσης. Είχα μείνει σε παλαιότερη ενημέρωση- είναι αλήθεια και λάθος μου- καθώς έγκυρη πηγή μου διευκρίνισε πως μπορεί η σχετική διαδικασία να συμπτυχθεί ακόμη και σε μόλις 2 μήνες. Συνεπώς, με την προϋπόθεση πως 20 Οκτωβρίου η Standard & Poor’s δίνει την “επενδυτική βαθμίδα” ξεκινά η διαδικασία για το-επί της ουσίας- placement. Θα αξιοποιήσει την ευκαιρία η διοίκηση της Optima Bank και πιθανότατα θα προχωρήσει Νοέμβριο; ή μήπως θα περιμένει και την βαθμολόγηση από τον οίκο Fitch, στις 2 Δεκεμβρίου;

*Ποιας γνωστής εταιρείας της Θεσσαλονίκης (και ακόμη πιο γνωστής οικογένειας) παράγων έχει προγραμματίσει σειρά συναντήσεων το επόμενο διάστημα στην Αθήνα, προκειμένου να “δέσει” το σχήμα αναδοχής για την εισαγωγή της στο Χρηματιστήριο Αθηνών; Για τους γνώστες να θυμίσω πως, προτιμά το Athens Capital, όταν “κατεβαίνει” Αθήνα και συχνάζει στο Abreuvoir- όπου συχνάζει επικεφαλής τράπεζας που ενδεχομένως θα είναι η κύρια ανάδοχος.

*Δύο θέματα “έκλεψαν” χθες το ενδιαφέρον της κοινότητάς μας. Η δήλωση του Ευάγγελου Μυτιληναίου-όχι για το ενδεχόμενο μεταφοράς έδρας ή παράλληλης εισαγωγής κ.λ.π- αλλά πως “…κατεβαίνουμε να πάρουμε το έργο και δεν είμαστε ένα αουτσάιντερ…”. Εννοούσε το mega project του ΒΟΑΚ-προϋπολογισμού 1,7 δισ. plus- ο δε πληθυντικός-κατεβαίνουμε- αφορούσε την ΑΚΤΩΡ Παραχωρήσεις, δηλαδή ΕΛΛΑΚΤΩΡ. Σαν να λέμε Ευάγγελος Μυτιληναίος με Hendrickus Holterman, ΟΚ αλλά ο Ολλανδός- πολιτογραφημένος Έλληνας- είναι συνεταίρος με τον Γιάννη Βαρδινογιάννη. Και σας πηγαίνω λίγα χρόνια πίσω όταν, οι δύο πλευρές Βαρδινογιάννη-Μυτιληναίου είχαν συμπράξει για τη μονάδα παραγωγής στις εγκαταστάσεις της Motor Oil, στους Αγίους Θεοδώρους. Η συνεργασία, θυμίζω, είχε συγκεκριμένη διάρκεια, η πλευρά Βαρδινογιάννη απέκτησε και το ποσοστό της πλευράς Μυτιληναίου κ.ο.κ. Τι εννοώ, οι επιχειρηματικές συγκυρίες, αναδιατάξεις ισορροπιών θα φέρουν κοντά διάφορα μεγάλα ονόματα. Η DeA εξ’ αρχής- ενδεχομένως και πρώτη απ’ όλους/αλλά μικρή σημασία έχει- είχε επισημαίνει 2 τινά: το ότι Ηolterman/Βαρδινογιάννης κράτησαν την ΑΚΤΩΡ Παραχωρήσεις και πως ο Ευάγγελος Μυτιληναίος δημιούργησε ξεχωριστή θυγατρική Μ-Παραχωρήσεις. Κύριοι ετοιμαστείτε…The Show Must Go On, που θα τραγουδούσε ο Freddie…

*To δεύτερο αφορά στο μήνυμα του Πέτρου Τζαννετάκη πως η Motor Oil αφήνει πίσω κινήσεις νέων εξαγορών και επικεντρώνεται στην υλοποίηση έργων ΑΠΕ από το υφιστάμενο χαρτοφυλάκιο. Δεν είναι τυχαία η δήλωση του αναπληρωτή διευθύνοντος και οικονομικού διευθυντή. Κράτησα και την…λεπτομέρεια ότι η MORE αγοράζει ΑΠΟΚΛΕΙΣΤΙΚΑ άδειες, ΟΧΙ έτοιμα έργα.

*Επίσης, κράτησα το γεγονός πως στην συνεδρίαση της Τετάρτης στην μετοχή της Autohellas άλλαξαν χέρια 570 χιλιάδες κομμάτια. Χρόνια πίσω δεν βρήκα ανάλογης έκτασης συναλλακτική δραστηριότητα (δεν υπολογίζω το placement του βασικού μετόχου). Τόσες μετοχές και μάλιστα κοντά στα ιστορικά υψηλά, προφανώς από “γερά πορτοφόλια” έγιναν.

Αποποίηση Ευθύνης : Το περιεχόμενο και οι πληροφορίες της στήλης προσφέρονται αποκλειστικά και μόνο για ενημερωτικούς σκοπούς και σε καμία περίπτωση δεν μπορούν να εκληφθούν ως συμβουλή, πρόταση, προσφορά για αγορά ή πώληση των κινητών αξιών, ούτε ως προτροπή για την πραγματοποίηση οποιασδήποτε μορφής επένδυσης. Κατά συνέπεια δεν υφίσταται ουδεμία ευθύνη για τυχόν επενδυτικές και λοιπές αποφάσεις που θα ληφθούν με βάση τις πληροφορίες αυτές.

spot_img

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

spot_img

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

don't even ask