Παρασκευή, 19 Απριλίου, 2024
ΑρχικήEDITOR'S PICKSΤο Ταμείο «μαμούθ» που θα φτάσει να διαχειρίζεται πόρους ίσους με το...

Το Ταμείο «μαμούθ» που θα φτάσει να διαχειρίζεται πόρους ίσους με το 25% του ΑΕΠ της χώρας

Ιδρύεται ένα Ταμείο το οποίο για τα επόμενα τουλάχιστον 30 χρόνια θα έχει μόνο έσοδα και καθόλου έξοδα. Γι’ αυτό και συγκεντρώνει πολλές πιθανότητες να γίνει ένας από τους ισχυρότερους «επενδυτές» της χώρας με μεγάλη δύναμη πυρός.

Προφανώς η δύναμη αυτή δεν θα γίνει αισθητή από τα πρώτα χρόνια καθώς τα πρώτα βήματα θα είναι μικρά. Σταδιακά όμως καθώς θα αυξάνεται ο αριθμός των ασφαλισμένων -εκτιμάται ότι ολοένα και περισσότεροι θα «ελκύονται» από την ιδέα του να επενδύουν τις ασφαλιστικές τους εισφορές αντί να τις ρίχνουν στον «κουβά» του ασφαλιστικού συστήματος- τα δισεκατομμύρια θα συσσωρεύονται και το Ταμείο-Επενδυτής (νομικό πρόσωπο δημοσίου δικαίου καθώς το ιδιοκτησιακό καθεστώς και το αν τίθεται θέμα εκχώρησης της ασφάλισης σε ιδιώτες) θα δυναμώνει.

Στο πλαίσιο της προετοιμασίας που έγινε για το νομοσχέδιο, το υπουργείο Εργασίας συνέταξε και τρεις μελέτες οι οποίες επίσης αναμένεται να δοθούν στη δημοσιότητα. Μια από αυτές δείχνει ότι το νέο Ταμείο Επικουρικής Κεφαλαιοποιητικής Ασφάλισης, θα φτάσει ύστερα από 10ετίες, να διαχειρίζεται πόρους που θα αντιστοιχούν ακόμη και στο 25-30% του ΑΕΠ της χώρας.

Το πώς θα συσσωρευτούν αυτοί οι πόροι, προκύπτει από το ακόλουθο «σκεπτικό»: Από την 1/1/2022, θα ασφαλιστούν υποχρεωτικά στο νέο ταμείο όλοι όσοι θα μπαίνουν για πρώτη φορά στην αγορά εργασίας. Εκτιμάται ότι αυτοί θα ανέρχονται σε περίπου 80.000 τον χρόνο. Άρα, τον πρώτο χρόνο, το ταμείο δεν θα έχει σημαντικά έσοδα. Δεδομένου ότι οι νεοεισερχόμενοι στην αγορά εργασίας δεν θα προσληφθούν όλοι από την πρωτοχρονιά αλλά σταδιακά στο βάθος του χρόνου, τα έσοδα του πρώτου έτους από τις εισφορές δεν αναμένεται να ξεπεράσουν τα 30 εκατ. ευρώ. Επίσης, μέσα στο 2022, θα δοθεί το δικαίωμα στους νέους ηλικίας έως 35 ετών να επιλέξουν αν και αυτοί θα θελήσουν να μεταφερθούν στο νέο ταμείο. Και αυτοί όμως, το 2022 δεν θα πληρώσουν εισφορές. Η μεταφορά θα γίνει από το 2023. Άρα το 2023, τα έσοδα θα είναι πολύ περισσότερα και θα φτάνουν στα 100 εκατ. ευρώ. Χρόνο με τον χρόνο, η αύξηση εννοείται ότι θα είναι «εκθετική». Και αυτό διότι στις εισφορές των πρώτων ασφαλισμένων, θα προστίθενται οι εισφορές τω επόμενων, των επόμενων κ.ο.κ.

Πότε θα αρχίσουν τα έξοδα; Δηλαδή η καταβολή των συντάξεων; Ακόμη και αν ασφαλιστεί ένας 35άρης, το νωρίτερο που θα πάρει σύνταξη είναι με την συμπλήρωση του 67ου έτους της ηλικίας του. Αυτό σημαίνει ότι το νέο Ταμείο θα έχει περισσότερα από 32 χρόνια «ζωής» και συσσώρευσης εισφορών χωρίς να έχει δαπάνες (πέρα από τα λειτουργικά έξοδα). Γι’ αυτό και θα φτάσει να είναι ένας πανίσχυρος οργανισμός με πολλές επενδυτικές δυνατότητες.

spot_img
spot_img

MUST READ

ΔΗΜΟΦΙΛΗ