Κυριακή, 29 Σεπτεμβρίου, 2024
ΑρχικήEDITOR'S PICKSΤο σύνδρομο της αποφυγής

Το σύνδρομο της αποφυγής

Στην ψυχανάλυση υπάρχει ο όρος της μετάθεσης (απώθηση και αποφυγή). Τον όρο μου τον θύμισε ο καλός φίλος Λευτέρης Κουσούλης, ο οποίος αναφερόταν σε ένα παλιό σημείωμα που είχε γράψει στο Βήμα. Στην πολιτική αυτό είναι σύνηθες. Η αποφυγή της αντιμετώπισης των προβλημάτων μέσα από έναν μηχανισμό διαρκούς μετάθεσης σε μια επόμενη, προσφορότερη φάση. Πρόκειται δηλαδή για τη συνειδητή επιλογή άρνησης αποδοχής ενός προβλήματος στο σύνολό του και την οργανωμένα συνακόλουθα αποφυγή αντιμετώπισής του.

Τα θυμήθηκα αυτά βλέποντας την διαχείριση που κάνει ο Αλέξης Τσίπρας και ο ΣΥΡΙΖΑ σε μια σειρά από ζητήματα. Από την εκλογική ήττα του 2019 μέχρι την εκλογική ήττα του 2023. Ο Αλέξης Τσίπρας συνεχώς πήγαινε πιο πίσω την αντιμετώπιση των προβλημάτων εντός του κόμματός του. Υποχωρούσε συνεχώς στην αντιμετώπιση της αριστερής πτέρυγας μέσα στο ΣΥΡΙΖΑ. Ακόμη και όταν αυτή η τάση του έβαζε τρικλοποδιές εκείνος συνέχιζε να μην αντιμετωπίζει το πρόβλημα αλλά να το πηγαίνει πιο πίσω. Να το αποφεύγει και να μεταθέτει τη λύση του όλο για αργότερα. Και όταν του φώναζαν οι άνθρωποι που είχε δίπλα του να δώσει λύση εκείνος το απόφευγε. Τα αποτελέσματα αυτής της τακτικής τον οδήγησαν στην συντριβή του Μαΐου.

Και μετά από αυτές, πάλι μετέθεσε το πρόβλημα και την επίλυσή του για αργότερα. Για να κάνει ταμείο, όπως αρέσκεται να λέει μετά τις εκλογές της επόμενης Κυριακής.

Αλλά αυτό δεν του λύνει το πρόβλημα το γιγαντώνει. Και όταν αποφασίσει να δώσει λύση ίσως να είναι πλέον αργά και η παρτίδα για τον χώρο του να μην λύνεται.

Δυστυχώς ο Πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ αποτελεί την προσωποποίηση του όρου της μετάθεσης. Το εντυπωσιακό είναι ότι το σύνδρομο αυτό κτυπούσε τις κυβερνήσεις στην Ελλάδα, υπάρχει και εδώ μια μοναδικότητα και ιδιαιτερότητα. Κτύπησε το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης.

Τα όσα συμβαίνουν και με την υπόθεση της Ροδόπης, έρχονται απλά να επιβεβαιώσουν ότι πλέον ο ΣΥΡΙΖΑ νοσεί βαθύτατα. Και το μόνο που ενδέχεται να τον σώσει θα είναι ένα σοκ. Οσο πιο γρήγορα το κάνει τόσες περισσότερες πιθανότητες έχει να βγεί από το πολιτικό κώμα στο οποίο έχει πέσει. Και σοκ δεν είναι σίγουρα να πιστεύουν οι Τσίπρες (Γ) και οι Σκουρλέτηδες ότι γυρίσαμε στον εμφύλιο και αυτοί ως νέοι επαναστάτες της αριστεράς θα σώσουν την δημοκρατία που κινδυνεύει, αλλά αν επανέλθουν στην πραγματικότητα και ξεκαθαρίσει ο αρχηγός τους που θέλει να πάει τον ΣΥΡΙΖΑ…

spot_img
300px by 250px ad for bank of Chania

MUST READ

ΔΗΜΟΦΙΛΗ