Πέμπτη, 28 Μαρτίου, 2024
ΑρχικήEDITOR'S PICKSΤο σχέδιο της Citroën και των άλλων γαλλικών εταιρειών για τη Χάλκη

Το σχέδιο της Citroën και των άλλων γαλλικών εταιρειών για τη Χάλκη

Με πρωταγωνίστρια τη Citroën και τον Όμιλο Συγγελίδη -τον όμιλο που έχει συνδέσει το όνομά του με τη γαλλική μάρκα στην Ελλάδα- και μια σειρά από γαλλικές και ελληνικές εταιρείες, ένα σημαντικό εγχείρημα ξεκινά: Αυτό της μετατροπής της Χάλκης σε νησί- πρότυπο, με ενεργειακή αυτονομία, εξάρτηση από τις ΑΠΕ, μηδενικούς ρύπους και χρήση υψηλής τεχνολογίας επόμενης γενιάς.

Μετά την υπογραφή του Μνημονίου Συνεργασίας μεταξύ της ελληνικής κυβέρνησης, της Citroën και των επίσης γαλλικών εταιρειών Vinci και Akuo Greece (στις 2 Ιουλίου), ξεκινά το σχέδιο. Πολύ σύντομα, οι ηλεκτρικές μεταφορές και ένα ολιστικό, πράσινο και αειφόρο σχέδιο δράσης θα γίνουν πραγματικότητα και θα έχουν άμεσα ένα θετικό αντίκτυπο στην καθημερινή ζωή των κατοίκων του νησιού. Τι προβλέπει όμως αυτό το σχέδιο;

Ο Όμιλος Συγγελίδη και η μάρκα

O Όμιλος Συγγελίδη και η Citroën σε συνεργασία με την ελληνική πολιτεία αναλαμβάνουν την προώθηση της ηλεκτρικής μετακίνησης μηδενικών ρύπων, η οποία θα είναι έξυπνη, βιώσιμη και προσιτή σε όλους.

H Citroën, στο νησί της Χάλκης, το οποίο έχει χαρακτηριστεί ως το νησί της ειρήνης και της φιλίας των νέων όλου του κόσμου, φέρνει τα δικά της νέα, προχωρώντας στον εξηλεκτρισμό του στόλου του νησιού με την αντικατάσταση παλαιών οχημάτων από ηλεκτρικά οχήματα, καλύπτοντας πλήρως τις ανάγκες των κατοίκων και των επιχειρήσεων του νησιού.

Πιο συγκεκριμένα ο Όμιλος Συγγελίδη και η Citroën θα παράσχουν δωρεάν αμιγώς ηλεκτρικά οχήματα, για την αντικατάσταση των παλιών και ρυπογόνων οχημάτων δημόσιας χρήσης στο νησί, καλύπτοντας τις ανάγκες του Δήμου, καθώς και των σωμάτων ασφαλείας όπως της Αστυνομίας και του Λιμενικού. Τα συγκεκριμένα οχήματα θα αποτελέσουν απτό παράδειγμα και πρότυπο αειφόρου κινητικότητας με ιδιαίτερα χαμηλό κόστος χρήσης, για όλους τους κατοίκους της Χάλκης.

Φυσικά, ο εξηλεκτρισμός της Χάλκης δεν θα μείνει μόνο στις υπηρεσίες, αλλά θα προχωρήσει σε όλο το νησί. Μέσω ενός ολοκληρωμένου σχεδίου ανάπτυξης έξυπνης και κλιματικά ουδέτερης κινητικότητας για όλους, η Citroën θα παράσχει την δυνατότητα σε κατοίκους, νομικά πρόσωπα και φορείς του νησιού να αποκτήσουν ηλεκτρικά οχήματα μηδενικών ρύπων σε τιμές κόστους, μέσα από μια ευρεία γκάμα επιλογών πράσινης και έξυπνης κινητικότητας που περιλαμβάνει ελαφρά τετράτροχα, επιβατικά και επαγγελματικά οχήματα με ταυτόχρονα δωρεάν χρήση καινοτόμων τεχνολογιών και εφαρμογών τηλεματικής που αυτά διαθέτουν. Η μετάβαση στην πράσινη και έξυπνη κινητικότητα θα υποστηριχθεί επιπρόσθετα με φορολογικά και οικονομικά κίνητρα του Υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας.

O Πρόεδρος του Ομίλου Συγγελίδη, Πολυχρόνης Συγγελίδης, κάνει λόγο για εκδημοκρατισμό της ηλεκτροκίνησης με το μέλλον να οδηγείται από τη Χάλκη: “Είμαστε ιδιαίτερα χαρούμενοι και υπερήφανοι για τη συμβολή του Ομίλου Συγγελίδη και της Citroën στο σημαντικό εγχείρημα που λαμβάνει χώρα στο νησί της Χάλκης. Σε αρμονία με τους στόχους μείωσης του κλιματικού αποτυπώματος που τίθενται στο πλαίσιο της Δράσης “Χάλκη Πράσινο – Έξυπνο Νησί”, συντασσόμαστε αποφασιστικά με την ευαισθησία που επιδεικνύει η ελληνική κυβέρνηση, η γαλλική πρεσβεία και η γαλλική επιχειρηματική κοινότητα και αναλαμβάνουμε την προώθηση της ηλεκτρικής μετακίνησης μηδενικών ρύπων. Έχοντας την εξέλιξη της κοινωνίας πάντα στον πυρήνα της φιλοσοφίας μας, ακολουθώντας τη στρατηγική της Μάρκας “Electric for All”, συμμετέχουμε από την πρώτη στιγμή στο πρωτοποριακό έργο για τη μετατροπή της Χάλκης σε πρότυπο νησί αυτονομίας και βιώσιμης μετακίνησης, με στόχο μια ολοκληρωμένη “πράσινη μετατροπή” που έχει άμεσο και θετικό αντίκτυπο στην καθημερινή ζωή των κατοίκων του νησιού. Στον Όμιλο Συγγελίδη και στη Citroën δεν μένουμε στα λόγια, προχωρούμε σε πράξεις, εκδημοκρατίζουμε την ηλεκτροκίνηση και οδηγούμε το μέλλον από τη Χάλκη!”

Η υλοποίηση του εγχειρήματος αυτού εναρμονίζεται πλήρως με την Ευρωπαϊκή Πρωτοβουλία Clean Energy for EU Islands, αλλά και με την επίτευξη των στόχων της Ευρώπης για τη βιώσιμη ανάπτυξη, με την προώθηση των “πράσινων” μεταφορών και της σημαντικής μείωσης του ανθρακικού αποτυπώματος.

Οι άλλες εταιρείες

Το έργο, το οποίο γίνεται άμεσα πράξη, έχει σκοπό να καταστήσει τη Χάλκη στην πράξη το 1o ελληνικό “έξυπνο και πράσινο” νησί. Η μείωση του κλιματικού αποτυπώματος της ανθρώπινης δραστηριότητας και η στροφή προς την βιώσιμη και καθαρή μετακίνηση αποτελεί έναν βασικό παράγοντα της αντιμετώπισης του φαινομένου της κλιματικής αλλαγής.Η Χάλκη θα γίνει το πρώτο νησί της εθνικής πρωτοβουλίας GR-eco Islands, που στοχεύει στην προώθηση της πράσινης μετάβασης, λειτουργώντας ως πρότυπο και για τα υπόλοιπα νησιά αυτής της πρωτοβουλίας.

Ως εκ τούτου, Οι εταιρείες OMEXOM/VINCI ENERGIES και AKUO ENERGY αναλαμβάνουν την κατασκευή ενός Φ/Β πάρκου ισχύος 1 ΜW για την κάλυψη των ενεργειακών αναγκών του νησιού με τη μέθοδο του Εικονικού Ενεργειακού Συμψηφισμού μέσω της δημιουργίας Ενεργειακής Κοινότητας από το Δήμο Χάλκης. Παράλληλα, θα αναβαθμίσουν τα συστήματα δημοσίου φωτισμού στον οικισμό της Χάλκης με «έξυπνα συστήματα». Η ΔΕΗ Α.Ε. θα προβεί στην αγορά των απαραίτητων υλικών για την κατασκευή του φωτοβολταϊκού πάρκου μέγιστης ισχύος 1 MW, καθώς επίσης θα παραδώσει 5 συστήματα φόρτισης ηλεκτρικών οχημάτων.

H Vodafone θα συμβάλει στην ανάπτυξη υποδομών δικτύου 5ης γενιάς (5G) μέσω αναβάθμιση της υφιστάμενης υποδομής, ενώ παράλληλα θα εντάξει το πολυδύναμο Περιφερειακό Ιατρείο Χάλκης στο Πρόγραμμα Τηλεϊατρικής του Ιδρύματος Vodafone και θα προσφέρει υπηρεσίες τηλεκπαίδευσης μέσω Summer Camp σε μαθητές και εκπαιδευτικούς. Η εταιρεία ALD Automotive θα παράσχει 1 ηλεκτρικό όχημα CITROEN και 1 ηλεκτρικό αυτοκίνητο CITROEN με τη μέθοδο του leasing για την παραχώρησή τους στο Δήμο.

Ενεργειακή Κοινότητα

  1. Δημιουργία Ενεργειακής Κοινότητας με μέλη το Δήμο Χάλκης και τους κατοίκους του νησιού (200 νοικοκυριά)
  2. Εικονικός Ενεργειακός συμψηφισμός o Απομακρυσμένη σύνδεση ενός συστήματος παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας με πολλαπλούς μετρητές κατανάλωσης ενέργεια
  3. Παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας από την εγκατάσταση Φ/Β συστήματος 1 MW και συμψηφισμός ενέργειας για κάλυψη αναγκών των πολιτών και του Δήμου Χάλκης

4  Μείωση ενεργειακού κόστους για τους κατοίκους

Στόχος οι ΑΠΕ να καλύπτουν σημαντικό μέρος των αναγκών του νησιού

Μείωση του αποτυπώματος άνθρακα κατά 2.576 τόνους σε ένα χρόνο, που αντιστοιχούν στις ετήσιες εκπομπές 617 συμβατικών αυτοκινήτων

Εξοικονόμηση από την παραγωγή πράσινης ενέργειας € 260.000 σε ένα χρόνο, ικανά να καλύψουν το κόστος ενέργειας σε πάνω από 200 οικογένειες

Σημαντική ενεργειακή εξοικονόμηση του φωτισμού του νησιού με την εγκατάσταση λαμπτήρων τελευταίας τεχνολογίας

Συνεισφορά με τα «έξυπνα» συστήματα στην ψηφιακή μετάβαση και στην ανάπτυξη της περιοχής.

spot_img
spot_img

MUST READ

ΔΗΜΟΦΙΛΗ