Σάββατο, 20 Απριλίου, 2024
ΑρχικήEDITOR'S PICKSΤο σχέδιο για τον προϋπολογισμό του 2022- Γράφει ο Εμμ.Νότης

Το σχέδιο για τον προϋπολογισμό του 2022- Γράφει ο Εμμ.Νότης

Από… Απρίλη καλοκαίρι και στο οικονομικό επιτελείο έχουν ήδη αρχίσει να συζητούν για τον προϋπολογισμό του 2022. Άλλωστε, οι βασικές προβλέψεις για την επόμενη χρονιά θα πρέπει να γίνουν «εδώ και τώρα» προκειμένου να αποτυπωθούν στο μεσοπρόθεσμο σχέδιο δημοσιονομικής στρατηγικής.

Δύο είναι τα νούμερα που αναμένεται να κυριαρχήσουν. Το πρώτο αφορά στην εκτίμηση ότι ο προϋπολογισμός του 2022 θα είναι ισοσκελισμένος σε πρωτογενές επίπεδο για να κλείσει με έλλειμμα 3% περίπου αν συμπεριληφθούν και οι τόκοι για την εξυπηρέτηση του δανείου. Το δεύτερο, αφορά στην πορεία του ΑΕΠ. Προβλέπεται ότι θα υπάρξει εκτίμηση για εντυπωσιακό ρυθμό ανάπτυξης την επόμενη χρονιά, ο οποίος μπορεί να φτάσει ακόμη και στο 8-10%.

Με την ρήτρα διαφυγής να παραμένει σε ισχύ και για την επόμενη χρονιά, η κυβέρνηση έχει ελευθερία κινήσεων σε δημοσιονομικό επίπεδο και για το επόμενο έτος. Ωστόσο, δεδομένου ότι και η φετινή χρονιά θα κλείσει με ελλείμματα μαμούθ, τα οποία θα ξεπεράσουν τα 14 δις. ευρώ, ο στόχος είναι του χρόνου (που δεν θα υπάρχουν πλέον μέτρα στήριξης άνω των 14 δις. ευρώ) θα επιδιωχθεί ο επόμενος προϋπολογισμός να ισοσκελιστεί ως μια ακόμη ένδειξη επιστροφής στην κανονικότητα.

Όσο για το ΑΕΠ, η πρόβλεψη για πολύ ισχυρό ρυθμό ανάπτυξης, εδράζεται σε δύο βασικές παραδοχές:

1.Ότι το 2022 θα καταστεί εφικτό να ανακτηθεί το σύνολο του χαμένου εδάφους για τον τουρισμό. Αυτό σημαίνει επιστροφή των εισπράξεων στα 18-19 δις. ευρώ.

2.Ότι το 2022 θα εισρεύσουν στην οικονομία πόροι της τάξεως των 5,5 δις. ευρώ από το Ταμείο Ανάκαμψης κάτι που από μόνο του θα προσθέσει τουλάχιστον 2 μονάδες στο ΑΕΠ. 

spot_img
spot_img

MUST READ

ΔΗΜΟΦΙΛΗ