don't even ask

don't even ask

spot_img

Το πλαφόν στο ρωσικό αέριο, κράτος-τράπεζες και (νέο) “καμπανάκι” Ενρια, η εκλεκτή για τη νέα Παγκρήτια, το μπάσιμο της Intrakat για “Αττική Οδό”, θα αγοράσει τελικά ο Ολλανδός; Σουρέτης για Champions League και κάτι καλό ετοιμάζουν στην Ideal

*Κλείνει στα 60$ το πλαφόν στην τιμή του ρωσικού αερίου. Υιοθετείται μηχανισμός προσαρμογής μέσω του οποίου το ανώτατο όριο θα διατηρείται 5% χαμηλότερα της τιμής αγοράς. Σήμερα- κατά πάσα βεβαιότητα- το ΟΚ των 27.

*Τα στοιχεία για τη μεταποίηση, που ανακοινώθηκαν χθες στις ΗΠΑ αντιστάθμισαν την αισιοδοξία για τον πληθωρισμό. Ωστόσο, ο δείκτης καταναλωτικών δαπανών (ο PCE που αναφερόταν χθες η στήλη) κινήθηκε 6% υψηλότερα τον Οκτώβριο (ετησιοποιημένος). Από 6,3% τον Οκτώβριο και αντί για 6,2% που περίμεναν οι αναλυτές. 

*Θα κερδίσει το κράτος τους τραπεζίτες, έθετε το ερώτημα ο Νίκος Ελευθερόγλου, χθες. Την άποψη της η DeA την εξέφρασε ξεκάθαρα και χωρίς ήξεις-αφήξεις.

*Να απαντήσω στον Νίκο: από την χθεσινή σύσκεψη Χρήστου Σταϊκούρα-τραπεζιτών προέκυψαν 2 τινά: επιβεβαίωση της απόρριψης του “ισπανικού μοντέλου” (ούτως ή άλλως δεν μπορούσε να εφαρμοσθεί, ήταν και η ΤτΕ αντίθετη και σωστά) και πολύ χοντρή κρησάρα από την οποία είναι ζήτημα εάν περνούν 25.000 δανειολήπτες. Οι τραπεζίτες δεν πρέπει να έχουν παράπονα, από το αλήστου μνήμης 2015 μέχρι και σήμερα έχουν υποστηριχθεί πανταχόθεν και παντί τρόπω. Το να θέτουν ως προτεραιότητά τους το αν θα πάρουν (ή όχι) μπόνους κ.λ.π δεν ζυγίζει το ίδιο με το πραγματικό πρόβλημα, που όντως έχουν πολλαπλάσιοι δανειολήπτες πρώτης κατοικίας. 

*Να τους παραπέμψω και στο νέο “καμπανάκι” Ενρια για τον κίνδυνο νέων μη εξυπηρετούμενων δανείων. Ας μην τα θέλουν-σχεδόν- όλα δικά τους. Λίγο κράττει. 

*Εξ άλλου τα ουσιώδη προβλήματα της ελληνικής οικονομίας είναι άλλα: Δεν γίνεται άλλο να πληρώνουμε την ηλεκτρική ενέργεια 300 ευρώ τη μεγαβατώρα, διαμηνύουν οι βιομήχανοι και προειδοποιούν για μείωση της παραγωγής. Δεν πάει άλλο και από τους επαγγελματίες της εστίασης. Ασφυκτικά τα λειτουργικά κόστη, στα όρια τους χιλιάδες ΜμΕπιχειρήσεις του κλάδου. Θα φέρω ένα πρόσφατο παράδειγμα: το Goody’s απέναντι από το (πρώην) Hilton έκλεισε, τα 2-3 καλά εστιατόρια τριγύρω περιορίζουν τα ωράρια λειτουργίας, τα άλλα απέναντι στην πλατεία Caravel σχεδόν στο… σκοτάδι. Δεν πάει έτσι… και την ίδια στιγμή να έχεις μεγαλοστελέχη του banking που διαπραγματεύονται υψηλότερες αμοιβές λ.χ. στην περίπτωση της Ελένης Βρεττού (Attica Bank). Σιγά τώρα. Είπα Ελένη Βρεττού και το μυαλό μου πήγε στην εκλεκτή που θα ήθελε ο Aλέξανδρος Εξάρχου στη νέα Παγκρήτια. Την ex ΤΧΣ, την επικεφαλής της a-Praxia, Αναστασία Σακελλαρίου. Την προκρίνει ωστόσο και ο Κεντρικός μας, εμείς τι να πούμε…

*Να μείνουμε λίγο σε αυτά, μιας που… ζημιές 5,5 εκατ. η Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς. Ήμαρτον. 

*Εν τέλει όσοι πόνταραν στο 2πλό της Motor Oil, πήγαν “ταμείο” χθες. Στα 20 (έκανε και 20,24) η μετοχή, στα 2,20 δισ. η αποτίμηση του Ομίλου. Ξεπέρασε την Helleniq Energy, που περνά δεύτερη με 2,19 δισ. Πάντως τα funds βλέπουν (και τοποθετούνται) στον κλάδο, περισσότερο στη ΜΟΗ (ας όψεται ο Πέτρος Τζαννετάκης) και δευτερευόντως στην Helleniq Energy. Αμφότερες δικαιολογούν υψηλότερες αποτιμήσεις και από μία θέση στην επόμενη αναδιάρθρωση των δεικτών MSCI.

*Εν τέλει είχε δίκιο ο γνώστης-γνωστός, που με καθησύχαζε την ΤΕΡΝΑ Ενεργειακή. Απορροφήθηκε η προσφορά Τρίτη-Τετάρτη, ήρθαν και τα flows λόγω rebalancing με αποτέλεσμα το χαρτί να ξανά γυρίσει στα 19,52 ευρώ. Μου είπε ο ίδιος ποιος μεγάλος Έλληνας ρευστοποίησε (με σημαντικό κέρδος), αλλά δεν κατάφερα να το διασταυρώσω. Άλλωστε μένω στο By the Book, όσον αφορά στο επικείμενο deal με το First Sentier και τον… ακόλουθο.

*Intrakat: «Πράσινο» φως από τους μετόχους για την αμκ, μπαίνει στη διεκδίκηση της “Αττικής Οδού” με συμμετοχή 30% στην κ/ξ με επικεφαλής τους Πορτογάλους της Brisa. Ο κατασκευαστικός όμιλος του Jorge de Brito (1972) έχει παρουσία εκτός από την Ιβηρική (η ισπανική Aberdis συμμετέχει με 15%) και σε Ολλανδία, ΗΠΑ. Ο Antonio Pires de Lima, διευθύνων σύμβουλος με αρκετά καλή γνώση της ελληνικής αγοράς, είχε και πολιτική θητεία, γνωρίζει ανθρώπους-κλειδιά στην Αθήνα. Πάντως οι άνθρωποι του κλάδου θεωρούν άλλα 2+1 σχήματα επικρατέστερα. Προφανώς και η DeA δεν θα ενδώσει στην ευκολία της ονοματολογίας, άλλωστε μικρό χωριό και η πιάτσα των εργολάβων τα λένε καλύτερα κατ’ ιδίαν-μεταξύ τους.

*Δεν λέει να σταματήσει ο ισχυρός ξένος, ο οποίος αγοράζει Alpha Bank λες και δεν… υπάρχει αύριο. Ακούω γνωστούς, που επιμένουν πως δεν αγοράζει ο Ολλανδός, ΟΚ εάν έτσι είναι θα έχει ακόμη μεγαλύτερο ενδιαφέρον, γιατί Έλληνες δεν είναι σίγουρα. Προσωπικά θα επιμείνω, πως Reggeborgh/Holterman σύμφωνα με όσα σχεδιάζονται σε μεγάλα και μικρότερα projects θέλουν χρηματοδοτική πρόσβαση. Και όχι μόνο.

*Πέρασε στα ψιλά αλλά… στην έκτακτη γ.σ της Cosmote (15 Νοεμβρίου) αποφασίσθηκε η διανομή 110 εκατ. στον ΟΤΕ. Από κέρδη προηγούμενων χρήσεων. 

*Αναφερόταν χθες η DeA στις ξενοδοχειακές business της οικογένειας Υφαντή. Από την core δραστηριότητα η σημερινή πληροφορία: Θυγατρική στην Γαλλία, επενδύσεις στην Αλεξανδρούπολη και ενδεχομένως μία εξαγορά (λίγο πριν; -λίγο μετά; τις εορτές) για τον υπ’ αριθμόν 1 αλλαντοποιό της χώρας. Με κύκλο εργασιών που πλησιάζει τα 170 εκατ., με κέρδη 12 εκατ. και άλλα τόσα διαθέσιμα, η διοίκηση πετυχαίνει μία από τις καλύτερες επιδόσεις ανά εργαζόμενο (στον ευρύτερο κλάδο διατροφής-ειδών διατροφής κ.λ.π). Σχεδόν 240 χιλ. (σε όρους τζίρου). Πολύ μου αρέσουν αυτές οι νοικοκυρεμένες εταιρείες, με χαμηλών τόνων ιδιοκτήτες. Καλή ώρα, Ιωάννης Γιώτης, Ιωάννα Παπαδοπούλου κ.α, κ.α 

*Το είδα (insider). Αντί Χανίων, Σερρών. Ανθ’ ημών Γουλιμής… καλό, αν και ο επόπτης Γιάννης Στουρνάρας είναι σαφής: ο σχεδιασμός συμπεριλαμβάνει την Τράπεζα Χανίων. Τώρα για την Σερρών/Κεντρικής Μακεδονίας, ας όψεται ο Κώστας Καραμανλής και οι εκλογές που έρχονται. Να μην προλάβει να δοθεί και πανελλαδική άδεια στο ACTION 24, εκλογές έρχονται. 

*Ολοκληρώθηκε και τυπικά η ένταξη του Πέτρου Σουρέτη στην ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ και μάλιστα σε νευραλγική θέση. Τα’ χει “γράψει” τα χιλιόμετρα του, άλλωστε πήρε μία ΜμIntrakat και την έβγαλε Τσάμπιον Λιγκ. Ανταμείφθηκε όμως και από τον Σωκράτη Κόκκαλη σε αντίθεση με άλλους (Δημήτρη Κούτρα). 

*Για τις 8 Δεκεμβρίου έχει προγραμματισθεί η αποσφράγιση των φακέλων της σχετικής διαδικασίας για τη μακροχρόνια μίσθωση του Οργανοτροφείου της Εκκλησίας (στην Βουλιαγμένη).

*Μαζί κατέβηκαν στο διαγωνισμό για τη Μαρίνα της Πύλου, Αχιλλέας Κωνσταντακόπουλος και Αλεξ Φωτακίδης. Θα μπορούσε να δημιουργήσει και αλλού συνέργειες η συνεργασία ΤΕΜΕΣ-CVC Capital (D-Marinas). 

*Κάτι καλό ετοιμάζουν στην Ideal, αυξημένες συναλλαγές και χθες. Αποκοπή και επιστροφή κεφαλαίου σύντομα και κίνηση του team πριν τις εορτές; 

*Γνωστός μου έστειλε το παρακάτω, αυτούσιο:

Δεν ήθελα να επανέλθω στο θέμα των κόκκινων δανείων, αλλά επειδή συνδέονται με τις επενδύσεις μας και επειδή έχω πραγματική πληροφόρηση και γι’ αυτό το θέμα (όχι γνώμη, πληροφόρηση), ακούστε μια περίπτωση που αφορά μια συστημική τρΑπεζα, έναν serviCEr και έναν αΓΚοραστή κόκκινων δανείων (ονόματα δεν μπορώ να πω για προφανείς λόγους): Επιχειρηματικό δάνειο καθαρής αξίας 491.000 €, πλέον τόκων και προσαυξήσεων από το 2017, όταν και καταγγέλθηκε (που υπολογίζονται σε 175.000 € περίπου στο τέλος του 2022), καταβάλλεται προσπάθεια από τον serviCEP να ρυθμιστεί κατόπιν συμφωνίας με τη δανειολήπτρια εταιρία. Προτείνεται αρχική λύση 95.000 € εφάπαξ (!!!!!!!!!!!!!!) ή μηνιαίες δόσεις των 350 €/μήνα για 30 χρόνια!!!! Η εταιρία αρνείται οποιαδήποτε λύση. Όχι γιατί δεν μπορεί να ανταποκριθεί στη ρύθμιση. Με μια περαιτέρω διαπραγμάτευση (που ήταν εφικτή) θα πετύχαινε και λίγο καλύτερους όρους. Στο κάτω-κάτω το δάνειο έχει υποθήκες ως collateral. O λόγος είναι ότι αν δεν τα πάρει τα ακίνητα η τράπεζα, θα τα πάρει το Δημόσιο (εφορία, ΕΦΚΑ κλπ ”δανειστές”).

Αποποίηση Ευθύνης : Το περιεχόμενο και οι πληροφορίες της στήλης προσφέρονται αποκλειστικά και μόνο για ενημερωτικούς σκοπούς και σε καμία περίπτωση δεν μπορούν να εκληφθούν ως συμβουλή, πρόταση, προσφορά για αγορά ή πώληση των κινητών αξιών, ούτε ως προτροπή για την πραγματοποίηση οποιασδήποτε μορφής επένδυσης. Κατά συνέπεια δεν υφίσταται ουδεμία ευθύνη για τυχόν επενδυτικές και λοιπές αποφάσεις που θα ληφθούν με βάση τις πληροφορίες αυτές.

spot_img

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

spot_img

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

don't even ask