don't even ask

don't even ask

spot_img

Το “παράθυρο” της Janet, ο Λάκων διασώστης και οι συν αυτώ, …πιάσαμε τον Μάη, στήριξη από ξένα σπίτια, τα 500 της Fourlis, η Goldman Sachs “σκουπίζει” ΔΕΗ και ο… πάνθηρας Βασίλης

*Στα διεθνή Μέσα το θέμα της ημέρας ήταν το “παράθυρο” που άνοιξε η Janet Yellen για ευρύτερη εγγύηση των καταθέσεων, που ως αποτέλεσμα είχε τόσο χρηματιστηριακά/επενδυτικά, όσο επιχειρηματικά… “Βουτιά” του Volatility Index- του επονομαζόμενου και “δείκτη φόβου”, καθώς μετρά τη διάθεση για ανάληψη επενδυτικού ρίσκου- ενισχύοντας το προφίλ των “συστημικών” τραπεζών των ΗΠΑ. Σημαντικό μέρος της διάσωσης των “περιφερειακών” τραπεζών το αναλαμβάνουν επενδυτικοί κολοσσοί, όπως η JPMC η Goldman Sachs e.t.c προσβλέποντας όμως πως σε εύλογο επενδυτικό χρόνο θα βγουν περισσότερο ενισχυμένοι από τη νομή μίας σημαντικής “πίττας” κεφαλαίων (με χαρακτηριστικό τον χαμηλό μέσο όρο ηλικίας καταθετών/χρηματοδοτούμενων- το λεγόμενο και δυναμικό κοινό/ισχυρής καταναλωτικής λογικής).

*Ωστόσο, στα εγχώρια η είδηση που τα επισκίασε ήταν ο προσδιορισμός του χρόνου των εκλογών από τον Πρωθυπουργό. Σε συνέντευξη του (στον Σταύρο Θεοδωράκη/ Alpha TV) ο Κυριάκος Μητσοτάκης κάνει λόγο για “πρώτη κάλπη” τον Μάιο (χωρίς να διευκρινίζεται εάν πρόκειται για την 21η ή την 28η Μαΐου, λίγη σημασία έχει άλλωστε). Επισημαίνω (μία από τις αρκετές λεπτομέρειες, που σημειολογικά συζητήθηκαν…) πως η προκήρυξη των εκλογών ανακοινώθηκε σε εκπομπή καναλιού συμφερόντων Βαρδινογιάννη και το σταματώ εδώ, καθώς υπάρχει “ουρά” που χρήζει προσεκτικής επιβεβαίωσης. Κατά πάσα βεβαιότητα θα επανέλθω, στο συγκεκριμένο. Επίσης κρατώ την λεπτομέρεια για διαπραγμάτευση με την Hellenic Train και εδώ υπάρχει μεγάλη “ουρά” που επίσης χρήζει μεθοδικής τεκμηρίωσης. Δεν παίζουν με αυτά…

*Μία από τις πολλές εκκρεμότητες που έκλεισαν-προεκλογικά πια- από το ΤΑΙΠΕΔ ήταν αυτή του ΟΛΗγουμενίτσας. Όπως αναμενόταν και όπως έγραφαν οι έμπειροι συνάδελφοι του “ναυτιλιακού”, η Ηγουμενίτσα περνά- και τύποις- στον Εμανουέλε Γκριμάλντι. Συνεπώς, υποθέτω ότι ο διαγωνισμός για τον ΟΛΗρακλείου ΔΕΝ θα κερδηθεί από τον Napuletano, όπερ…οι εκτιμήσεις δικές σας, αν και όπως λέγαμε χθες, με τη νέα κυβέρνηση, με το νέο υπουργό κ.λ.π. Όχι επειδή με ρωτούν γνωστοί, αλλαγές σε Υπερταμείο και ΤΑΙΠΕΔ ούτε μία στο εκατομμύριο, εάν η κυβέρνηση που θα προκύψει από την κάλπη θα είναι αντίστοιχη των δημοσκοπήσεων. Όσον αφορά στις “αποτυπώσεις της στιγμής”, όπως αρέσκονται να τις ονοματίζουν οι πολιτικοί, επιμένω να δίνω μεγαλύτερη σημασία σε αυτήν του Στράτου Φαναρά/METRON Analysis.

*Σφήνα, από τα διεθνή, για να μην ξεχνιόμαστε: Σι Τζινπίνγκ – με την Ρωσία “χτίζουμε” έναν πολυπολικό κόσμο.

*Ξανά στα εσωτερικά: συνολική η στήριξη από τα ξένα σπίτια. Την μία μέρα οι Kαναδοί της DBRS, την αμέσως επομένη οι Αμερικανοί της Moody’s. Θυμίζω οι της Moody’s είναι οι πιο αυστηροί αξιολογητές της ελληνικής οικονομίας, στις 3 κλίμακες διαφορά (από την επενδυτική βαθμίδα, μας άφησαν και την προηγούμενη Παρασκευή). 

*Αποτελέσματα 2022 ανακοίνωσε η Fourlis, χθες Τρίτη. Σήμερα η ενημέρωση των αναλυτών. Σήμερα η τηλεδιάσκεψη και της Autohellas, έως τα 12,10 ευρώ η μετοχή σε μικρή απόσταση από το ιστορικό υψηλό των 12,56 ευρώ. Μην τα ξαναλέμε, διακράτηση… διακράτηση.

*Ξεπέρασαν τα 500 εκατ. τα έσοδα του ομίλου Fourlis, το 2022. Μαθαίνω για διεύρυνση της συμμετοχής Βασιλάκη στο μ.κ της (προς εισαγωγή) Trade Estates ΑΕΕΑΠ συμφερόντων οικογένειας Φουρλή.

*Την Δευτέρα ήταν η Cenergy Holdings με το συν 7άρι της, που έστειλε κόσμο στο “ταμείο”, χθες ήταν η ΕΛΛΑΚΤΩΡ επίσης με συν 7άρι, που έστειλε άλλους στο “ταμείο”. Στα 2,075 η αντίσταση πριν τον στόχο των 2,20 ευρώ. Για την ΑΚΤΩΡ ΑΤΕ η νέα γραμμή είναι “δεν βιαζόμαστε”, μπορεί και να μην…

*Στα 114,4 εκατ. ο τζίρος χθες με τα μισά σε μόλις 3 χαρτιά: ΟΤΕ, Alpha Bank και Πειραιώς, προχθές κάτι ανάλογο σε μόλις 5 χαρτιά: τα 4 τραπεζικά και τον ΟΤΕ. Προφανές, πως μεγάλα παιδιά “μαζεύουν” τον Οργανισμό από τα χαμηλά. Πληροφορίες για αγορές και από το group CVC Capital δεν επιβεβαιώνονται.

*Ωστόσο, μάλλον είναι ακριβείς πληροφορίες που θέλουν την Goldman Sachs να “σκουπίζει” ΔΕΗ από τα 7,70 ευρώ. Να υποθέσω ενόψει ανακοίνωσης- αύριο Πέμπτη- οικονομικών αποτελεσμάτων 2022. Μαθαίνω, πως ο Γιώργος Στάσσης θα έχει έναν “άσσο” να παρουσιάσει στην ενημέρωση των αναλυτών που θα ακολουθήσει, μετά την λήξη της συνεδρίασης.

*Είδα στο finupnews πως το αεροδρόμιο “Μακεδονία” της Θεσσαλονίκης βραβεύθηκε ως ένα από τα κορυφαία της Ευρώπης. Ενισχύει το hub της η AEGEAN, σε 17 τις απ’ ευθείας τακτικές συνδέσεις (νέες για Βαρκελώνη, Βουκουρέστι, Κολωνία, Ερεβάν) και 5 εποχικές (νέες για Τμπιλίσι και Βενετία). Δρομολογεί και η (κρητική) Blue Bird για Τελ-Αβίβ. New entry η (ελληνικών συμφερόντων) Marathon Airlines για Ινσμπουργκ. Η συγκεκριμένη έχει αναλάβει τη δρομολόγηση από Αθήνα προς Βεγγάζη (Μπενίνα) στην επικράτεια Χαφτάρ. Από τις προτεραιότητες, που θα έπρεπε να έχει υλοποιήσει ο Βασίλης Κικίλιας (σε συνεργασία με τον Νίκο Δένδια) είναι η απ’ ευθείας σύνδεση Ελλάδας-Ινδίας. Ευελπιστώ πως, στο πλαίσιο του 1ου Ελληνο-Ινδικού Φόρουμ (Τρίτη 4 Απριλίου) θα τεθεί και αυτό το ζήτημα. Έτσι ώστε να δρομολογηθεί στην επόμενη θητεία του “πάνθηρα” Βασίλη.

*Attica Bank- Thrivest: σε κατ’ αρχήν συμφωνία μετόχων της πρώτης με το σχήμα των Εξάρχου-Καϋμενάκη-Μπάκου, με πληροφορίες να ανεβάζουν την κεφαλαιακή συμμετοχή στα 60 εκατ. ευρώ. Αν και ο “οδικός χάρτης” δεν είχε συμφωνηθεί στις λεπτομέρειες (μέχρι χθες βράδυ), στον σχεδιασμό περιλαμβάνεται και η Παγκρήτια. Το σημαντικό όμως είναι πως φαίνεται να υπήρξε η κύρια συμφωνία των δύο πλευρών. Λεπτομέρειες πιθανότατα θα έχουμε αύριο.

*Ημέρα πληροφορικής η χθεσινή και μάλιστα των old school του κλάδου: Quest του Θεόδωρου Φέσσα και Profile του Χαράλαμπου Στασινόπουλου. Πληροφορική-Τεχνολογία ο ένας από τους δύο κλάδους που σύμφωνα με μελέτη της Διεύθυνσης Οικονομικής Ανάλυσης της Εθνικής πρώτευσαν το 2022. Με τον υψηλότερο ρυθμό ανόδου (αποπληθωρισμένων) πωλήσεων στο εγχώριο επιχειρείν. Στο συν 47% στο τέταρτο 3μηνο έναντι του αντίστοιχου του 2019, προ Covid-19. Έχει αναφερθεί η DeA και όχι μία και δύο, πως οι “πληροφορικάριοι” θα πρέπει να ανάβουν λαμπάδα στο ύψος του Κυριάκου (Πιερρακάκη).

*Κάτω από τα 40 ευρώ το φυσικό αέριο, το future “δείχνει” και χαμηλότερα των 30 (ΣΜΕ Απριλίου). Άλλη μία “ανάσα” για την ελληνική επιχειρηματικότητα.

*Θερμός ο Prem Watsa τόσο για τον Φωκίωνα Καραβία, όσο και για τον Γιώργο Χρυσικό. “Η Eurobank υπό την ηγεσία του Φωκίωνα Καραβία είχε μία εξαιρετική χρονιά το 2022, σε όλα τα επίπεδα…”, ήταν το μήνυμα του mr Fairfax προς τον διευθύνοντα του τραπεζικού ομίλου. Να υποθέσω, πως κάποια στιγμή μετά τον σχηματισμό της επόμενης κυβέρνησης θα ενεργοποιηθεί και το share buy back. “Εξαιρετική η δουλειά στην Grivalia Hospitality, υπό τον Γιώργο Χρυσικό…σ.σ. το Fairfax αύξησε τη συμμετοχή του στο 78% του μ.κ. Γιώργος Χρυσικός, Αντιπρόεδρος στο δ.σ της Eurobank (λήξη θητείας το 2024, όπως και όλων των μελών).

*Θα μείνω λίγο στην Grivalia Hospitality, καθώς είδα χθες (στο DarkRoom/ newmoney) ότι αφορμή του “εμφυλίου” στους κόλπους της Dolphin Capital Investors, μεταξύ του Μίλτου Καμπουρίδη και των Nick Paris & Nicolai Huls ήταν η πώληση της συμμετοχής 15% του Έλληνα μάνατζερ στο AMANZOE στην Grivalia. Σύμφωνα με τον έμπειρο συνάδελφο της στήλης, “…η ουσία είναι πως η Grivalia ελέγχει τώρα το 100% του μοναδικού ultras luxurius AMANZOE στο Πόρτο Χέλι…”. Καλορίζικα στον Prem και Γιώργο, με την Grivalia να προβάλει-σύντομα- για Νο 1 παίκτη στον εγχώριο τουρισμό.

*Και 2-3 λεπτομέρειες για το “μητρικό” brand AMAN: Ιδρύθηκε από τον Ινδονήσιο Andrian Zecha το 1988, διαχειρίζεται 34 συγκροτήματα σε 20 χώρες και το ελληνικό “θυγατρικό” είναι στην πρώτη 3άδα (βάσει μεγεθών). Γιατί τα αναφέρω: eco friendly 5star plus στους Πεταλιούς (νότια Εύβοια) ύψους 280 εκατ. One & Only Aesthesis στα -παλιά Αστέρια- Γλυφάδας… όλα φέρουν την υπογραφή Grivalia. Στην περίπτωση της (Grivalia) παίζεται ένα από τα μεγαλύτερα στοιχήματα για το εγχώριο hoteling.  

Αποποίηση Ευθύνης : Το περιεχόμενο και οι πληροφορίες της στήλης προσφέρονται αποκλειστικά και μόνο για ενημερωτικούς σκοπούς και σε καμία περίπτωση δεν μπορούν να εκληφθούν ως συμβουλή, πρόταση, προσφορά για αγορά ή πώληση των κινητών αξιών, ούτε ως προτροπή για την πραγματοποίηση οποιασδήποτε μορφής επένδυσης. Κατά συνέπεια δεν υφίσταται ουδεμία ευθύνη για τυχόν επενδυτικές και λοιπές αποφάσεις που θα ληφθούν με βάση τις πληροφορίες αυτές.

spot_img

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

spot_img

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

don't even ask