Σάββατο, 20 Απριλίου, 2024
ΑρχικήEDITOR'S PICKSΤο «ξύπνημα» των τραπεζών και το σερί του Απριλίου στο Χ.Α.

Το «ξύπνημα» των τραπεζών και το σερί του Απριλίου στο Χ.Α.

Του Απόστολου Σκουμπούρη

Εξαιρετική εικόνα συνεχίζει να παρουσιάζει το ελληνικό χρηματιστήριο και στις πρώτες συνεδριάσεις του Απριλίου, όπου με συμπαγείς συνεδριάσεις, χωρίς ακρότητες, εξαλλοσύνες και υπερβολές, δείκτες και μετοχές οδηγούνται σε νέα υψηλά έτους ή ετών. Μέχρι στιγμής ο Απρίλιος είναι χωρίς πτωτική συνεδρίαση, κάτι που επιβεβαιώνει τη δυναμική της αγοράς, η οποία παρουσιάζει ανθεκτικότητα παρά τα κέρδη του Φεβρουαρίου αλλά και του Μαρτίου.

Εν μέσω εναλλαγών στους πρωταγωνιστές, χθες έγινε για πρώτη φορά μια απόπειρα υπέρβασης και του ψυχολογικού ορίου των 900 μονάδων για πρώτη φορά ύστερα από 14 μήνες, οπότε μένει να δούμε τη συνέχεια.

Το ελληνικό χρηματιστήριο συνεχίζει να προσβλέπει στην επόμενη ημέρα της οικονομίας και στη μετά Covid-19 εποχή, έχοντας «χτίσει» μια αξιοσημείωτη δυναμική, ενώ καταγράφεται και διάχυση ενδιαφέροντος στο ταμπλό, με αρκετές μετοχές του μικρομεσαίου χώρου να υπεραποδίδουν.

Ήδη στις πρώτες έξι συνεδριάσεις του Απριλίου ο Γενικός Δείκτης ενισχύεται σε ποσοστό 3,76%, ο FTSE 25 σημειώνει άνοδο 4,63%, ο Mid Cap είναι στο +3,65%, ενώ ο τραπεζικός δείκτης ξεχωρίζει με έμφαση έχοντας άνοδο 10,75%.

Η αγορά βρίσκεται σε γόνιμο στάδιο σημαντικών διεργασιών όπως οι πληροφορίες ότι ο εφοπλιστής Βαγγέλης Μαρινάκης θα εξαγοράσει μειοψηφικό ποσοστό στον όμιλο Τέρνα Ενεργειακή, με τον κλάδο των υποδομών, των κατασκευών και της ενέργειας από τις αρχές Μαρτίου να βρίσκεται στην αιχμή των εξελίξεων.

Παράλληλα, κινητικότητα μεγάλη υπάρχει σε πλήθος κλάδων και μετοχών, είτε λόγω καλών αποτελεσμάτων (Τιτάν, Πλαστικά Θράκης), είτε λόγω πολλαπλών deals (Μυτιληναίος), είτε λόγω προοπτικής επιστροφής κεφαλαίου (ΕΥΔΑΠ). Παράλληλα, η αγορά άντεξε στους κλυδωνισμούς των διαδικασιών της αύξησης κεφαλαίου της Πειραιώς Financial καθώς σήμερα είναι η τελευταία ημέρα διαπραγμάτευσης των μετοχών με δικαίωμα στην αύξηση, με τον κλάδο πλέον να κινείται σε δύο ταχύτητες, με τις Alpha Bank και Eurobank να ξεχωρίζουν.

Η Alpha Bank εν μέσω παρουσιάσεων σε διεθνείς επενδυτές το τελευταίο διάστημα βρίσκεται στην αιχμή της επικαιρότητας, έχει ράλι 24% στο πρώτο 6ήμερο του Απριλίου, η Eurobank είναι στο +10%, η Attica Bank +9,20% και η Εθνική +4,80%.

Συνάμα, στην αγορά υπάρχει η προσμονή για είσοδο τριών επιπλέον μετοχών στους δείκτες MSCI στην επόμενη αναδιάρθρωση με τις ανακοινώσεις – σύμφωνα με πληροφορίες – να αναμένονται μέσα στον Απρίλιο, ενώ υπάρχει και η προοπτική αναβάθμισης της οικονομίας. Στο πλαίσιο αυτό, θετικά συνέδραμε και η έκθεση του οίκου Fitch που χαρακτήρισε βιώσιμο το ελληνικό χρέος παρά τις επιπτώσεις της πανδημίας που θα το κρατήσουν σε πολύ υψηλά επίπεδα.

Η κεφαλαιοποίηση του Χ.Α. διαμορφώνεται στα 59,56 δισ. ευρώ, έχοντας κερδίσει εντός του 2021 περί τα 5,7 δισ. ευρώ, με το Γενικό Δείκτη να ενισχύεται κατά 10,94% στους πρώτους τρεισήμισι μήνες. Συνάμα, αρκετές εισηγμένες βρίσκονται σε υψηλά είτε 52 εβδομάδων, είτε τελευταίων ετών, ενώ κάποιες μετοχές διαπραγματεύονται με Γενικό Δείκτη πολλές φορές πάνω από τα τρέχοντα επίπεδα.

Σε υψηλά τουλάχιστον 52 εβδομάδων βρίσκονται μετοχές όπως Alpha Bank, ΟΠΑΠ, Alpha Bank, ΔΕΗ (υψηλό 7ετίας), ElvalHalcor, Μυτιληναίος (υψηλό 13 ετών), Πλαστικά Θράκης, Ικτίνος, Τιτάνας, Coca Cola HBC, AVAX, Autohellas, Reds και αρκετές ακόμα. Ασχέτως αν θα υπάρξει άμεση υπέρβαση των 900 μονάδων ή αν θα λάβει χώρα διόρθωση, το momentum της αγοράς παραμένει ανοδικό, ενώ όλα τα συμφραζόμενα δείχνουν ότι «χτίζεται» μια σοβαρή άνοδος, με πλουραλισμό, εναλλαγές και επανεπένδυση της κερδισμένης ρευστότητας.

spot_img
spot_img

MUST READ

ΔΗΜΟΦΙΛΗ