Πέμπτη, 25 Απριλίου, 2024
ΑρχικήEDITOR'S PICKSΤο «ξύπνημα» της περιφέρειας στο Χ.Α., τα margins και οι πιστώσεις –...

Το «ξύπνημα» της περιφέρειας στο Χ.Α., τα margins και οι πιστώσεις – Τι λένε Β. Χαρατσής και Ν. Χρυσοχοΐδης

Ξεκάθαρη είναι η επαναδραστηριοποίηση αρκετών ιδιωτών μικροεπενδυτών στο ελληνικό χρηματιστήριο το τελευταίο διάστημα, κάτι που επιβεβαιώνεται τόσο από την αύξηση των ενεργών κωδικών, όσο και από την επιβεβαίωση που κάνουν οι ίδιοι οι χρηματιστές και οι brokers.

Πρόκειται για επενδυτές που βλέπουν ότι κάτι αλλάζει στην οικονομία και στη χώρα ευρύτερα, εν μέσω μεγάλης επιχειρηματικής κινητικότητας, εισροής διεθνών κεφαλαίων σε πληθώρα κλάδων, αλλά και αναμονής για το αναπτυξιακό «μπουμ» που θα φέρει το Ταμείο Ανάκαμψης.

Ήδη ο Mid Cap, ο δείκτης που «εκπροσωπεί» τις μετοχές της μεσαίας κεφαλαιοποίησης του ελληνικού χρηματιστηρίου ενισχύεται σε ποσοστό 27,93% από την αρχή του 2021, ξεχωρίζοντας με έμφαση σε όλη την αγορά, την ίδια ώρα που ο Γ.Δ. είναι στο +11,45%, ο FTSE 25 στο +13,10% και ο τραπεζικός δείκτης στο +8,44%.

Δεκάδες μετοχές της μεσαίας και της μικρότερης αποτίμησης έχουν βγει στο προσκήνιο με αξιώσεις, ανεβάζοντας όγκους και τζίρους, διεκδικώντας το μερίδιο που τους αναλογεί από την καλυτέρευση του κλίματος στην αγορά, αλλά και από τις προσδοκίες που έχουν δημιουργηθεί.

Από την άλλη πλευρά, η αγορά εδώ και καιρό προσπαθεί να υπερκεράσει την περιοχή των 900-910 μονάδων ώστε να ξεμπλοκάρει και να απελευθερωθεί τεχνικά αλλάζοντας επίπεδο, με ό,τι θα συνεπάγεται αυτό για τις καινούριες εντολές που θα μπουν στο σύστημα.

Η αγορά, μετά τη διόρθωση έως τις 852,54 μονάδες (ενδοσυνεδριακό χαμηλό της 21ης Μαΐου, έχει βελτιώσει σταδιακά την τεχνική της εικόνα με μικρές και συντηρητικές κινήσεις, ενώ την Παρασκευή επανήλθε οριακά πάνω από το όριο των 900 μονάδων. Πλέον, το Χ.Α. βρίσκεται για πολλοστή φορά το τελευταίο δίμηνο μπροστά στο στοίχημα της υπέρβασης του ψυχολογικού ορίου των 900-920 μονάδων και μένει να δούμε αν αυτή τη φορά θα καταφέρει.

Ν. Χρυσοχοΐδης: Υπάρχει δραστηριοποίηση Ελλήνων μικροεπενδυτών

Όπως σημειώνει στο FinUpNews.gr ο Νίκος Χρυσοχοΐδης, διευθύνων σύμβουλος της ομώνυμης χρηματιστηριακής και αντιπρόεδρος του Συνδέσμου Μελών Χρηματιστηρίου Αθηνών (ΣΜΕΧΑ), τονίζει πως «το τελευταίο διάστημα υπάρχει κινητικότητα από τη δραστηριοποίηση Ελλήνων μικροεπενδυτών, ενώ έχει ξεκινήσει σταδιακά και η τακτική του δανεισμού τίτλων, το γνωστό margin, που διευκολύνει τους επενδυτές να κάνουν με μεγαλύτερη ευχέρεια κινήσεις στο ταμπλό του Χ.Α. Υπάρχει κινητικότητα στις μετοχές μικρής κεφαλαιοποίησης πολλές εκ των οποίων ανήκουν στον κλάδο της πληροφορικής που βρίσκεται στο προσκήνιο λόγω των έργων που επίκεινται στο χώρο».

Από εκεί και πέρα, ο αντιπρόεδρος του ΣΜΕΧΑ διακρίνει σημάδια κόπωσης στα… υψηλά κλιμάκια της αγοράς και κυρίως στις τράπεζες οι οποίες έχουν σταματήσει τις μεγάλες διακυμάνσεις, ενώ και το επόμενο διάστημα θα είναι διάστημα ταλαιπωρίας, λόγω της αύξησης κεφαλαίου της Alpha Bank.

Κατά τα λοιπά, ο κ. Χρυσοχοΐδης εκφράζει την άποψη πως η αύξηση κεφαλαίου της Aegean Airlines αποτελεί ένα κομβικό στοίχημα για την αγορά καθώς θα δείξει πολλά, σημειώνοντας πως «θα έχει ενδιαφέρον να δούμε ποιοι θα μπουν στην αύξηση και το βαθμό και την ευχέρεια που θα καλυφτεί».

Β. Χαρατσής (Beta AXE): Ξεκινούν εκ νέου οι πιστώσεις, βελτιώνεται το κλίμα

Από την πλευρά του, ο διευθύνων σύμβουλος της Beta Χρηματιστηριακή Βαγγέλης Χαρατσής, σημειώνει πως «μετά από πάρα πολύ καιρό βλέπουμε ξανά να ζωντανεύει το ενδιαφέρον για χορήγηση πιστώσεων σε επενδυτές. Εμείς, ως Beta Χρηματιστηριακή, στις καλές εποχές είχαμε πιστώσεις αξίας 24 εκατ. ευρώ, ενώ τελευταία είχαν πέσει στις 200.000. Τώρα, με χαρά βλέπουμε το ενδιαφέρον των επενδυτών να “ξυπνάει” ξανά, εξέλιξη ιδιαίτερα ευχάριστη».

Σε ερώτηση για τη δυστοκία της αγοράς να διαπεράσει με πειστικότητα το όριο των 900 μονάδων ώστε να ξεμπλοκάρει τεχνικά η αγορά, ο κ. Χαρατσής σημειώνει πως «έχουμε τις αυξήσεις κεφαλαίου που τρέχουν και αυτός είναι ο λόγος της αδυναμίας της αγοράς. Αν δεν ήταν η ΑΜΚ της Πειραιώς, ο Γενικός Δείκτης ήδη θα ήταν πάνω από τις 900 μονάδες, καθώς η μεγάλη πτώση της μετοχής τις πρώτες ημέρες, συμπαρέσυρε όλο τον κλάδο, βαραίνοντας την αγορά».

Σύμφωνα με τον κ. Χαρατσή η αγορά πλέον είναι σε φάση συσσώρευσης ενώ εκκρεμούν και οι άλλες ΑΜΚ των Alpha Bank, Aegean και κατόπιν της Ελλάκτωρ, ενώ γενικώς δηλώνει αισιόδοξος για τη χώρα, την οικονομία και το χρηματιστήριο, «με τα ανάλογα ρίσκα που αντιστοιχούν στη συγκυρία λόγω του Covid-19».

spot_img
spot_img

MUST READ

ΔΗΜΟΦΙΛΗ