don't even ask

don't even ask

spot_img

Το λάθος FED και ECB, η… γραμμή των Νοτίων, η ρήση της Αρβελέρ, ΔΕΗ-ανθεκτική κερδοφορία, η κίνηση Intrakat, τι ετοιμάζει ο Καρώνης και οι… τεκίλες στα Βόρεια

*Οι αγορές αγνοούν τον Jerome Powell και δεν παίρνουν σοβαρά την Janet Yellen. Την Τρίτη ο επικεφαλής της FeD απέκλειε το ενδεχόμενο να μειωθούν τα επιτόκια μέσα στο 2023, την ίδια μέρα η επικεφαλής της οικονομίας των ΗΠΑ- και πρώην της FeD- κάνοντας στροφή 180o διέψευδε τον εαυτόν της δηλώνοντας ότι η κυβέρνηση Biden δεν εξετάζει καθολική προστασία για τις καταθέσεις.

*Εκ των υστέρων φάνηκε ότι το λάθος της FeD και της ECB ήταν η υιοθέτηση της θεωρίας του “συγκυριακού” πληθωρισμού, καθώς οδήγησε σε καθυστερημένη λήψη μέτρων. Στα “ευρωπαϊκά” το λάθος της Christine Lagarde, σύμφωνα με διαπρεπείς οικονομολόγους, είναι η… ανακάλυψη του υποκείμενου πληθωρισμού (κατά βάση του δομικού) και από τον πληθωρισμό που ξέραμε. “Ξεχάστε τον πληθωρισμό που ξέρατε…”, προειδοποίησε η Γαλλίδα ασπαζόμενη τις θεωρίες του Philipp Lane, ναι του οικονομολόγου της ECB, ο οποίος επιχειρηματολογούσε περί του προσωρινού χαρακτήρα του πληθωρισμού.

*“Λίγοι” και… μοιραίοι, σε μία ιστορική περίοδο που η Ευρώπη σμικραίνει.

*Κορυφώνονται (και… αγριεύουν περισσότερο) οι αντικυβερνητικές διαδηλώσεις στην Γαλλία, απεργίες σε νευραλγικούς κλάδους (μεταφορών, συγκοινωνιών κ.α. ) στην Γερμανία… είναι το σημείο “θραύσης” που εάν ξεπεράσουν τραπεζίτες, πολιτικοί θα βαθύνουν ακόμη περισσότερο την κρίση…

*Συνάντηση Κυριάκου Μητσοτάκη- Giorgia Meloni, στο περιθώριο της Συνόδου Κορυφής της ΕΕ, διαβάζω στο finupnews και θεωρώ ευτυχή την συγκυρία που οι “Νότιοι” έχουν κοινή γραμμή/συμφέροντα. Εάν η ενεργοβόρος Γερμανία θέλει να ισχυροποιηθεί ενεργειακά είναι υποχρεωμένη να διευκολύνει τη διασυνδεσιμότητα χωρών της Β. Αφρικής (Αίγυπτος, Λιβύη, Αλγερία) με Ευρώπη μέσω Ελλάδας, Ιταλίας.

*Τέτοια αποθέωση από το Bloomberg για την ελληνική οικονομία δεν την περίμενα. Να υποθέσω, πως είναι από τα… υπόλοιπα της λίστας Πέτσα. Από το Grexit στο σήμερα και για να θυμηθώ τις… προβλέψεις μεγαλόσχημων λ.χ Alan Greenspan: “…είναι απλώς θέμα χρόνου να εγκαταλείψει η Ελλάδα τη νομισματική ένωση και το ευρώ να διαλυθεί…”, George Soros: “…η Ελλάδα πάει κατά διαόλου…”, Marcel Fratzscher: “…η Ελλάδα είναι οικονομική καταστροφή…”. “Οταν δεν ξέρεις ιστορία, η ιστορία εκδικείται. Δεν επαναλαμβάνεται”, θυμάμαι πως είχε πει η Ελένη Γλύκατζη Αρβελέρ. Σήμερα: οι επενδυτές, τα πανίσχυρα funds έχουν καταστήσει τα ελληνικά ομόλογα το αγαπημένο τους χρέος. Προσώρας: ο Moody’s προειδοποιεί για τον κίνδυνο να ξεφύγει εκτός ελέγχου η τραπεζική κρίση στις ΗΠΑ. Για αυτό: καλό θα ήταν (και χρήσιμο για την πατρίδα) να μελετούσαν το άρθρο του Bloomberg οι πολιτικοί αρχηγοί, τουλάχιστον-εκτός του Κυριάκου Μητσοτάκη- ο Αλέξης Τσίπρας, ο Νίκος Ανδρουλάκης. Ούτε…Νίκος Ανδρουλάκης, σύμφωνα με τον Νίκο Ελευθερόγλου. Ειλικρινά δεν καταλαβαίνω: ο αρχηγός κόμματος που θα πάρει έστω 10% στις εκλογές αποκλείει από την πρωθυπουργία και τον ένα-που έστω θα λάβει 35% και τον άλλο- που έστω θα πάρει 30%. Δηλαδή ο 10% θα επιβάλει στους 35%+30%=65%… κάτι χάνω, βοηθάτε με. 

*Δεν μάθαμε και πολλά από την συνάντηση του Χρήστου Σταϊκούρα με τους τραπεζίτες, συνήθως διαρροές γίνονταν από τους δεύτερους, αλλά αυτή την φορά, σιγή ιχθύος. Περίεργο… Πάντως οι τραπεζίτες θα μπορούσαν να δουν-έστω- τα επιτόκια καταθέσεων, αφού στις χορηγήσεις είναι φειδωλοί. Ενα θέμα, που ουδέποτε συζητήθηκε-ούτε την περίοδο των μνημονίων- είναι αυτό των αποζημιώσεων, του κόστους των εθελούσιων εξόδων. Τι θέλω να πω: μία συστημική τράπεζα, που έχει ανακεφαλαιοποιηθεί 2 και 3 με τους φόρους όλων μας, μπορεί να προχωρά σε εθελούσια προσφέροντας 24 και 36 μισθούς; Από τους ελάχιστους κλάδους που δεν έγινε ούτε μία απόλυση είναι ο τραπεζικός, καλύτερος και από Δημόσιο. 

*ΔΕΗ: ΟΚ τα αποτελέσματα της Επιχείρησης. Επαναλαμβανόμενα ebitda 953,7 εκατ., μείωση καθαρού δανεισμού κατά 502 εκατ., αύξηση επενδύσεων κατά 248 εκατ., με παράλληλη συνεισφορά της Επιχείρησης στην ενεργειακή κρίση ύψους 1,8 δισ. στοιχειοθετούν- εν μέρει- την περαιτέρω ενδυνάμωση του Ομίλου. Για τρίτο συνεχόμενο έτος η κερδοφορία είναι ανθεκτική. Eξίσου σημαντική- καθότι ο Όμιλος είναι εισηγμένος στο Χρηματιστήριο Αθηνών- η συνεισφορά στην αντιμετώπιση της κρίσης (μέσω της στήριξης του Ταμείου Ενεργειακής Μετάβασης), της στήριξης των πελατών της μέσω των τιμολογίων και της έκτακτης εισφοράς που κατέβαλε για τη δραστηριότητα παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας.

*Eτυχε να ακούσω την συζήτηση 2 χρηματιστών, οι οποίοι σχολίαζαν εάν είναι fair value τα 3,01 δισ. της ΔΕΗ, συγκρίνοντας τα με τα 3,65 δισ. της Μytilineos. Για να απαντήσει (ο εκ αριστερών μου) πως η Mytilineos θα βγάλει φέτος μισό δισ. κέρδη. Η ΔΕΗ πότε; τόσα; Αλλωστε έχουμε πει, πάνω από τα 4 με 4,2 δισ. θα ξανά συζητήσουμε.

*Διαβάζω, πως η Intrakat- μέσω της Winex- επαναπροσεγγίζει την ΕΛΛΑΚΤΩΡ για την ΑΚΤΩΡ ΑΤΕ. Απευθύνθηκα στην πηγή μου (που ουδέποτε με έχει… κρεμάσει) για να λάβω την απάντηση, πως ακόμη και εάν κρατάω καλάθι, θα πρέπει να είναι μικρό-πολύ μικρό. Ωστόσο, οφείλω να παραδεχθώ πως η άλλη πλευρά έχει δυνατό επικοινωνιακό team, respect. 

*Μετά από 17 χρόνια η πρώτη εισαγωγή τράπεζας στο Χρηματιστήριο Αθηνών, Optima Bank. Ωστόσο, δεν μπορώ να καταλάβω πως θα γίνει 5ος πυλώνας η Attica Bank- με ισολογισμό… πίθου Δαναϊδων- και όχι η Optima Bank που δεν έχει ευρώ NPL, με ξεπερνά. Αλλά είπαμε, respect. 

*Να’ σου και η πρόσκληση από την ΕΧΑΕ και τον επικεφαλής Γιάννο Κοντόπουλο- σε γεύμα ενημέρωσης των συντακτών- την Τετάρτη 5 Απριλίου, όπου και θα παρουσιαστούν οι προσεχείς δράσεις του Χρηματιστηρίου Αθηνών. Και πάνω, που είχα πληροφορίες “καυτές”…αλλά ΟΚ, “άκουσον μεν…”

*Διαψεύδει η ΒΙΟΚΑΡΠΕΤ/Exalco δημοσίευμα (bankingnews) που ήθελε την διοίκηση της να συζητά με το κρατικό fund του Ριάντ κ.λ.π. Δεν το γνωρίζω, αλλά το ότι είναι πολύ κοντά στο να συμφωνήσει για ένα project που-εάν και εφ’ όσον κλείσει- τα 49,89 εκατ. χρηματιστηριακής αξίας θα είναι peanuts, ισχύει κε Ιωάννη Καντώνια. Ετσι δεν είναι; Exalco, Alumil ελληνικές εταιρείες με τεράστια τεχνογνωσία, άριστη ποιότητα και συνεχής επέκταση διεθνώς. Οι Αμερικανοί έχουν αποχωρήσει-σχεδόν- ολοκληρωτικά, η ελληνική διέλαση αλουμινίου είναι κλάδος που μπορεί να καταφέρει θαύματα.

*AustriaCard: σε dual listing, Wiener Boerse (κύρια αγορά) και Χρηματιστήριο Αθηνών. Προστιθέμενη αξία για το ΧΑ και θα φανεί. Μπορεί να πάρει λίγο χρόνο, αλλά θυμηθείτε το. 

*Μαθαίνω πως, ο Χάρης Καρώνης ετοιμάζει άλλη μία μεγάλη δουλειά που θα συζητηθεί. Ως Viva; με ή χωρίς JPMC; λίγη υπομονή. 

*Ιστορικά υψηλά για SunriseMezz (0,1587), GalaxyCosmosMezz (0,4304) αλλά και με 9,45% το CairoMezz και με 7,64% το PhoenixVega. Σας είχε πει-από νωρίς το πρωϊ/χθες- η στήλη ποιον expert να αναζητήσετε και που. 

*ΣΙΔΜΑ. Ο ορισμός του deep undervalue.

*Mετά την χθεσινή αναφορά της DeA για τα “λιμενικά” και σύμφωνα με το τίμημα που κατέβαλε ο όμιλος Grimaldi για το 67% του ΟΛΗγουμενίτσας. Σε νέο υψηλό η μετοχή του ΟΛΠ στα 19,36 ευρώ (1,47%) αλλά και του ΟΛΘ στα 25,70 (3,21%). Να το αναλύσουμε λίγο: ο ΟΛΘ είναι στο 1,46 της λογιστικής του αξίας, έχει p/e σχεδόν 13 φορές. Και μοιράζει το 75% των κερδών σε μέρισμα. Ο ΟΛΠ είναι στο 1,54 με p/e στις 8,7 φορές. Και διανέμει το 50% των κερδών. Εκτίμηση γνώστη πως, ο ΟΛΠ θα μπορούσε να πιάσει τα 22-23 ευρώ. Και πάλι φθηνός θα είναι, σε σχέση με Αμβέρσα, Ρότερνταμ. 

*Ασχετο ( ; ), μου έδειχνε φίλος το πρωτοσέλιδο του FORBES (2023) με τις καλύτερες τράπεζες (για φέτος). Ποια λέτε είχε-μεταξύ άλλων- την Silicon Valley Bank. Αναζητήστε το τεύχος, δεν θα το πίστευα.

*Καλή ώρα, τότε που η Ernst & Young βράβευε ως Επιχειρηματία της Χρονιάς, τον Τζώρτζη Κουτσολιούτσο. Τι θυμάται ο άνθρωπος μερικές φορές. Αλήθεια με την υπόθεση-σκάνδαλο της-τότε- Folli-Follie, με την “εγκληματική οργάνωση” τι γίνεται; Το ξανά λέω, διακομματική η σιγή ιχθύος, άλλωστε έτσι όπως την πηγαίνουν ( ; ) την υπόθεση θα παραγραφεί.

*Το πήρε πίσω το 1/3 του μερίσματος που “έκοψε” η Jumbo. Θα πάρει και το άλλο 2/3 μέχρι την Παρασκευή του Ακάθιστου Υμνου (31/3). Με τέτοιο δ/φ κοτζάμ “Πλανητάρχη” σιγά μη και δεν…, ο Απόστολος Βακάκης. Επιτέλους και μία διαφήμιση-σκέτη προβοκάτσια της “πολιτικής ορθότητας” .

*Θανάσης Λασκαρίδης-Νικόλας Καραμούζης- Brown τα 72 ξενοδοχεία της Intrum. – Η Μαρία Βέργη, General  Manager Commercial RestructuringSolutions της Intrum Hellas πέτυχε την πρώτη πώληση κλαδικού χαρτοφυλακίου (Tethys). Τηθύς, σύμφωνα με τη μυθολογία ήταν μία από τις κόρες του Ουρανού και της Γαίας.

*Με τις συντονισμένες προειδοποιήσεις των Morgan Stanley και Moody’s το τελευταίο για σήμερα. Η μεν πρώτη εκτιμά πως τα υψηλά είναι πίσω μας και ότι η ευφορία στα χρηματιστήρια θα πληγεί λόγω των επιτοκίων καθώς θα βαρύνουν στην κερδοφορία των επιχειρήσεων. Η δε δεύτερη- τα αναφέραμε και στην αρχή- για τον κίνδυνο να ξεφύγει εκτός ελέγχου η τραπεζική κρίση στις ΗΠΑ.

*Πως να μην πιεις και τρίτη tequila. Casa Mexicana, οι καλύτερες tequilas προς τα Βόρεια. Και chorizo με χοιρινό iberico στη σχάρα. Στη Δημητρίου Βασιλείου 16, Νέο Ψυχικό.

*Ευχές! για Ευάγγελους, Ευαγγελίες και Εθνικά εορτάζοντες. Με Jamie Dimon η παρέλαση της Ομογένειας στην 5th  Avenue. Τι άλλο…     

Αποποίηση Ευθύνης : Το περιεχόμενο και οι πληροφορίες της στήλης προσφέρονται αποκλειστικά και μόνο για ενημερωτικούς σκοπούς και σε καμία περίπτωση δεν μπορούν να εκληφθούν ως συμβουλή, πρόταση, προσφορά για αγορά ή πώληση των κινητών αξιών, ούτε ως προτροπή για την πραγματοποίηση οποιασδήποτε μορφής επένδυσης. Κατά συνέπεια δεν υφίσταται ουδεμία ευθύνη για τυχόν επενδυτικές και λοιπές αποφάσεις που θα ληφθούν με βάση τις πληροφορίες αυτές.

spot_img

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

spot_img

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

don't even ask