Παρασκευή, 19 Απριλίου, 2024
ΑρχικήΔΙΕΘΝΗΤουρκικές εκλογές: Η αναμενόμενη επικράτηση Ερντογάν και η άγνωστη μεταβλητή

Τουρκικές εκλογές: Η αναμενόμενη επικράτηση Ερντογάν και η άγνωστη μεταβλητή

Στις κάλπες προσέρχονται σήμερα οι Τούρκοι προκειμένου να επιλέξουν μεταξύ του Ταγίπ Ερντογάν και του Κεμάλ Κιλιτσντάρογλου για πρόεδρο της χώρας.

Στον επαναληπτικό γύρο της αναμέτρησης στην Τουρκία, ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν έχει από τον πρώτο προβάδισμα σχεδόν πέντε μονάδων (49,5%) ή 2,5 εκατ. ψήφων, έναντι του αντιπάλου του Κεμάλ Κιλιτσντάρογλου (44,5%), υποψηφίου ετερόκλιτης εξακομματικής συμμαχίας ευρέος φάσματος, από την εθνικιστική δεξιά ως την κεντροαριστερά.

Οι τελευταίες δημοσκοπήσεις -τα ινστιτούτα που τις διενεργούν έπεσαν πολύ έξω ενόψει του πρώτου γύρου- πιστοποιούν το προβάδισμα Ερντογάν, δίνοντάς του διαφορά 5 μονάδων. Παρά την αριθμητική αυτή, που a priori ευνοεί τον κυρίαρχο του πολιτικού παιχνιδιού στην Τουρκία τα τελευταία 20 χρόνια, εξακολουθεί να υπάρχει μια άγνωστη μεταβλητή: αυτή είναι οι 8,3 εκατ. ψήφοι των πολιτών, οι οποίοι δεν εκφράστηκαν στον πρώτο γύρο, μολονότι η συμμετοχή έφθασε το 87%.

Ήδη στην τουρκική διασπορά, τα μέλη της οποίας είχαν περιθώριο να ψηφίσουν έως το βράδυ της Τρίτης, η συμμετοχή ήταν υψηλότερη (1,9 εκατ. έναντι 1,69 εκατ.) απ’ ό,τι στον πρώτο γύρο.

Πέραν όσων επέλεξαν την αποχή, τα δυο στρατόπεδα φλέρταραν μετά τη 14η Μαΐου με τους υπερεθνικιστές.

Ο τρίτος του πρώτου γύρου, ο Σινάν Ογάν (5% των ψήφων), άλλοτε στέλεχος του MHP, τάχθηκε υπέρ του κ. Ερντογάν.

Η προσπάθεια να προσελκυστεί η ψήφος της ακροδεξιάς άλλαξε τελείως την υφή της εκστρατείας.

spot_img
spot_img

MUST READ

ΔΗΜΟΦΙΛΗ