Παρασκευή, 19 Απριλίου, 2024
ΑρχικήEDITOR'S PICKSΤι σημαίνει για την τσέπη μας το «πάγωμα» της εισφοράς αλληλεγγύης και...

Τι σημαίνει για την τσέπη μας το «πάγωμα» της εισφοράς αλληλεγγύης και για το 2022- Γράφει ο Εμμ.Νότης

Οι μισθωτοί του ιδιωτικού τομέα δεν θα βρεθούν αντιμέτωποι με περισσότερες κρατήσεις από τον Ιανουάριο του 2022 λόγω επαναφοράς της εισφοράς αλληλεγγύης από το επόμενο έτος.

Ελεύθεροι επαγγελματίες και αυτοαπασχολούμενοι, δεν θα πληρώσουν περισσότερο φόρο με το εκκαθαριστικό του 2022 καθώς και γι’ αυτούς, η εισφορά αλληλεγγύης θα παραμείνει μηδενική και του χρόνου. Όσο για τους φορολογούμενους με δύο πηγές εσόδων, θα δουν τις ελαφρύνσεις στα εκκαθαριστικά τους να παρατείνονται έως και το 2023.

Έτσι μεταφράζεται η χθεσινή αναφορά του πρωθυπουργού ο οποίος διαβεβαίωσε ότι η εισφορά αλληλεγγύης δεν θα επιβληθεί ούτε το 2022. Λεπτομέρειες δεν έδωσε. Ωστόσο, είναι δεδομένο ότι με τη διαβεβαίωση ότι η εισφορά αλληλεγγύης θα παραμείνει «παγωμένη» και για το 2022, ουσιαστικά εγκαινιάζονται τα μέτρα στήριξης και για την επόμενη χρονιά.

Η αναφορά του πρωθυπουργού, κοστίζει περισσότερα από 800 εκατ. ευρώ. Και αυτό υπό την προϋπόθεση ότι και για το 2022, το μέτρο θα ισχύσει μόνο για τους εργαζόμενους στον ιδιωτικό τομέα. Αν αποφασιστεί διεύρυνση του μέτρου ώστε το πάγωμα να αφορά και στους συνταξιούχους αλλά και στους δημοσίους υπαλλήλους, τότε ο «λογαριασμός» ενδέχεται να ξεπεράσει ακόμη και τα 1,5 δις. ευρώ. Η πιθανότητα να συμπεριληφθούν στο ευεργετικό μέτρο και οι συνταξιούχοι του δημοσίου αλλά και οι εργαζόμενοι στον ιδιωτικό τομέα, δεν φαντάζει πάντως πολύ πιθανή αυτή τη στιγμή. Πρώτον διότι το δημοσιονομικό κόστος είναι μεγάλο και δεύτερον διότι και το 2022 είναι μια «ειδική χρονιά». Είναι ένα οικονομικό έτος κατά το οποίο για την Ελλάδα, όπως επίσης και για τις υπόλοιπες χώρες της Ευρωζώνης, θα ισχύσει η ρήτρα διαφυγής. Αυτό στην πράξη σημαίνει ότι η Ελλάδα μπορεί να κλείσει προϋπολογισμό του 2022 με χειρότερες δημοσιονομικές επιδόσεις (ενδεχομένως και πρωτογενές έλλειμμα) προκειμένου να στηρίξει την κοινωνία για να ξεπεράσει την πανδημία. Αυτό όμως δεν σημαίνει ότι θα είναι εύκολο να θυσιαστεί δημοσιονομικός χώρος για να στηριχτούν οικονομικά οι μοναδικές κοινωνικές ομάδες οι οποίες δεν έχουν υποστεί την παραμικρή οικονομική συνέπεια από την πανδημία.

spot_img
spot_img

MUST READ

ΔΗΜΟΦΙΛΗ