Τρίτη, 23 Απριλίου, 2024
ΑρχικήΟΙΚΟΝΟΜΙΑΤι προκαλεί domino effect στις τράπεζες;

Τι προκαλεί domino effect στις τράπεζες;

«Η Ελλάδα είναι σε πολύ καλύτερη θέση από το παρελθόν». Αυτό τόνισε στην ΕΡΤ ο επικεφαλής του Οικονομικού Γραφείου του Πρωθυπουργού, Αλέξης Πατέλης, αναφερόμενος στους τριγμούς που έχουν εμφανιστεί στο διεθνές τραπεζικό σύστημα μετά την κατάρρευση της Silicon Valley Bank (SVB) στις ΗΠΑ και την αβεβαιότητα για την τύχη της ελβετικής Credit Suisse.

«Είναι φυσιολογική ανησυχία όταν βλέπουμε μια ελβετική τράπεζα που υποτίθεται ότι είναι και η πιο ασφαλής να καταρρέει. Βέβαια, έχουμε κι εμείς την πικρή εμπειρία από το 2015 με την κατάρρευση των δικών μας τραπεζών και τα capital control. Δεν είμαστε σε εκείνη την περίοδο καθόλου» σχολίασε ο κ. Πατέλης.

Παράλληλα, ο επικεφαλής του Οικονομικού Γραφείου του Κυριάκου Μητσοτάκη είπε ότι «αυτό που προκαλεί το domino effect είναι η άνοδος των επιτοκίων παγκοσμίως» ανεφέροντας ότι στην Αμερική τα επιτόκια εκτινάχθηκαν από το 0 στο 5% και στην Ευρώπη έφτασαν στο 3%.

«Όταν ανεβαίνουν τα επιτόκια, όποιος είναι πιο ασταθή και ευάλωτος από εκεί ξεκινάει το ντόμινο. Η χώρα μας δεν είναι αυτή τη φορά σε αυτό το σημείο. Δεν είμαστε αδύναμοι» σημείωσε ο κ. Πατέλης. Ο ίδιος αναφέρθηκε στην μεταφορά κεφαλαίων στην Ελλάδα από τις ΗΠΑ και την Ελβετία την οποία αναμένουν το προσεχές διάστημα τραπεζικά στελέχη της χώρας.

Αναφερόμενος στην κατάρρευση της SVB τόνισε ότι η τράπεζα αυτή είχε πάρει τις καταθέσεις και τις είχε επενδύσει σε ομόλογα που είχαν πέσει σε αξία, ενώ στην Ελβετία η Credit Suisse είχε πολλά διαχειριστικά προβλήματα εδώ και χρόνια.

Μιλώντας για την Ελλάδα σημείωσε ότι η κατάσταση είναι διαφορετική: «Από το 2019 έχει γίνει πολλή δουλειά. Καταρχήν απομειώθηκαν τα κόκκινα δάνεια από το 44% σε μονοψήφιο αριθμό, φέτος, μέσω του Ηρακλή και έχουν αυξηθεί οι καταθέσεις σημαντικά. Είχαμε 45 δις αύξηση καταθέσεων. Πρόσθεσε, μάλιστα, ότι το τραπεζικό μας σύστημα έχει υψηλότερο λόγο καταθέσεων προς δάνεια από τους υψηλότερους στην Ευρωζώνη ενώ δεν παρέλειψε να πει ότι οι ανακεφαλοποιήσεις δύο τραπεζών το 2021 μάζεψε και αυτή κεφάλαια. Και όπως επισήμανε, «είμαστε σε μία τελείως διαφορετική αφετηρία από ότι ήμασταν και το 2008, το 2015 και το 2019».

Ερωτηθείς για τα κόκκινα δάνεια και τον κίνδυνο αύξησής τους λόγω της ανόδου των επιτοκίων ο κ. Πατέλης απάντησε ότι «οι προσημειώσεις που έχουν γίνει από την Τράπεζα της Ελλάδος, η οποία είναι ο επόπτης, δείχνουν ότι θα υπάρξει κάποια αύξηση των κόκκινων δανείων, όχι όμως κάτι το ανησυχητικό».

Εξηγώντας που οφείλεται η αύξηση των επιτοκίων από την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα διευκρίνισε ότι γίνεται κυρίως για να τιθασευτεί ο πληθωρισμός που όπως είπε, «είναι η μεγαλύτερη μάστιγα των φτωχών και είναι κάτι το οποίο πρέπει οπωσδήποτε να πέσει».

spot_img
spot_img

MUST READ

ΔΗΜΟΦΙΛΗ