Παρασκευή, 19 Απριλίου, 2024
ΑρχικήEDITOR'S PICKSΤι έχει να χωρίσει ο Bill Gates με τη Melinda

Τι έχει να χωρίσει ο Bill Gates με τη Melinda

Στη βιογραφία της, η πρωτότοκη κόρη του ιδρυτή της Apple, Steve Jobs, Lisa, σχολιάζει δηκτικά ότι θα προτιμούσε η περιουσία του πατέρα της να μην κληροδοτηθεί στη μητριά της, Laurene Powell Jobs. Σε μια παθιασμένη διήγηση, η Lisa Jobs γράφει ότι τα λεφτά θα έπιαναν τόπο, εάν κληροδοτούνταν στο ζεύγος Bill και Melinda Gates: «Αγαπημένοι, μονιασμένοι και απόλυτα προσηλωμένοι στον στόχο τους να διορθώσουν τον σκληρό αυτό κόσμο, θα την χρησιμοποιούσαν για το καλό της ανθρωπότητας».

Δεν ήταν η μόνη που εμπνεύστηκε από αυτό. Δεκάδες επιχειρηματίες, δισεκατομμυριούχοι και μη, ακολούθησαν την πρωτοβουλία του ζευγαρίου να δωρίσουν το μεγαλύτερο μέρος της περιουσίας τους για φιλανθρωπικούς σκοπούς. Άλλωστε και η σύζυγος του πλουσιότερου ανθρώπου του κόσμου, Jeff Bezos, MacKenzie, όταν βγήκε το διαζύγιο, δεσμεύθηκε ότι θα τα ξοδέψει “μέχρι τελευταίου δολαρίου” σε φιλανθρωπίες, συμβουλευόμενη το ζεύγος Gates. Τώρα που οι Gates, ιδρυτές και ιδιοκτήτες του Bill & Melinda Gates Foundations, αλλά και του Giving Pledge, στο οποίο δισεκατομμυριούχοι και μη δωρίζουν τουλάχιστον το 50% της περιουσίας τους για φιλανθρωπίες, αντιλαμβάνεται κανείς πως ενδέχεται να αλλάξουν πολλά. Μπορεί να αλλάξει και η κατάταξη στη λίστα των πλουσιότερων ανθρώπων του πλανήτη;

Η περίπτωση του Bill Gates είναι διαφορετική από του Jeff Bezos. O Bezos είχε δημιουργήσει την Amazon μαζί με τη MacKenzie, με την -πρώην, πλέον- σύζυγό του να εμπλέκεται ενεργά στην εταιρεία και τη γιγάντωσή της, οπότε στον χωρισμό έγινε ένα είδος “μοιρασιάς” που έκανε τη Mackenzie την τρίτη πλουσιότερη γυναίκα του κόσμου. Αντίθετα, ο Bill και η Melinda είχαν υπογράψει προγαμιαίο συμβόλαιο (κάτι που το ΤΜΖ αμφισβητεί, βάσει των εγγράφων κατάθεσης διαζυγίου), μιας και ο ιδρυτής της Microsoft ήταν ήδη δισεκατομμυριούχος πριν παντρευτούν, στη Χαβάη. Άλλωστε, για να αποφύγουν τους παπαράτσι, ο Gates είχε, τις μέρες του γάμου, νοικιάσει όλα τα ελικόπτερα της περιοχής!

Για να γίνουμε σαφείς: Ο Gates είχε ιδρύσει τη Microsoft, μαζί με τον παιδικό του φίλο, Paul Allen, το 1975 και έγινε ο πλουσιότερος άνθρωπος του κόσμου το 1995, έναν χρόνο αφότου είχε παντρευτεί τη Melinda. Παρόλα αυτά, εάν χωρίσουν στη μέση την περιουσία, όπως ορίζει ο νόμος στην Ουάσινγκτον όπου ζουν (από 50% έκαστος της περιουσίας που δημιουργήθηκε εντός γάμου), ο Gates θα… κατακρημνιστεί στη 17η θέση της λίστας του Forbes όπου κάποτε μεσουρανούσε. Η (απατημένη) Mackenzie δεν έκανε κάτι τέτοιο στον Bezos, ωστόσο, παίρνοντας “μόλις” το 25% των μετοχών της Amazon, παρότι βρισκόταν σε πλεονεκτική θέση.

Και ήρθε η “βόμβα” του διαζυγίου για το ζευγάρι που είχε παντρευτεί πριν από 27 χρόνια. Την αίτηση κατέθεσε η Melinda, αναφέροντας ότι «αυτός ο γάμος έχει διαρρηχθεί ανεπανόρθωτα» και ότι «Ζητούμε από το δικαστήριο να διαλύσει τον γάμο μας». Στο θέμα που… καίει, δηλαδή την ιδιοκτησία, τα επιχειρηματικά συμφέροντα και τα περιουσιακά στοιχεία του ζευγαριού, η αίτηση διαζυγίου τονίζει ότι πρέπει να διαιρεθούν «όπως ορίζεται στη σύμβαση χωρισμού μας». Όμως το μέγα ερώτημα, τώρα, είναι τι… έχουν να χωρίσουν οι δυο τους;

Εντάξει, ο Bill Gates, o οποίος κάποτε ήταν ο πλουσιότερος άνθρωπος του κόσμου και σήμερα παραμένει σταθερά στη δεκάδα, δεν θα γίνει… φτωχός μετά από το διαζύγιο με τη Melinda. Ωστόσο αξίζει να ρίξουμε μια ματιά στη γιγαντιαία περιουσία του, ώστε να δούμε από τι αποτελείται αυτή. Ας δούμε λοιπόν τον “σκληρό πυρήνα” της περιουσίας τον οποίο ίσως -ανάλογα με το τι προβλέπει το προγαμιαίο- έχουν να χωρίσουν οι δυο τους.

Σύμφωνα με την εταιρεία καταμέτρησης πλούτου και δεδομένων Wealth-X, συνολικά, η περιουσία του Bill Gates ανέρχεται σε περισσότερα από 134,1 δισεκατ. δολάρια. Θα φανταστεί κανείς ότι πηγή πλούτου του είναι η Microsoft, με την οποία είναι άρρηκτα συνδεδεμένος ως ιδρυτής της. Και δεν θα έχει άδικο. Άδικο θα έχει αν νομίζει ότι η περιουσία του Gates είναι η εταιρεία πληροφορικής αυτή καθεαυτή. Τουναντίον, οι μετοχές του Bill Gates στη Microsoft αντιπροσωπεύουν “μόλις” το 19,6% του πλούτου του, ήτοι περίπου 26,1 δις δολάρια.

Πού βρίσκονται λοιπόν τοποθετημένα τα υπόλοιπα περιουσιακά του στοιχεία; Ενα μεγάλο μέρος του ρευστού είναι κατατεθειμένο στο φιλανθρωπικό ίδρυμα Bill and Melinda Gates Foundation, ενώ ποσό έχουν δεσμεύσει και στο ίδρυμα Giving Pledge που ίδρυσαν οι Gates με τον Warren Buffett, παραινώντας τους super rich όλου του κόσμου να δωρίζουν το μεγαλύτερο κομμάτι της περιουσίας τους για φιλανθρωπικούς σκοπούς. Το 2019, ο Gates είχε γράψει στο προσωπικό του blog ότι ο ίδιος και η -τότε- σύζυγός του μετέφεραν μετοχές της Microsoft αξίας 20 δισεκατ. δολαρίων στο Foundation. Το Ίδρυμα, σύμφωνα με τη φορολογική δήλωση που καταθέτει, έχει assets που ξεπερνούν σε αξία τα 51 δισεκατομμύρια δολάρια.

Με δεδομένο ότι ακριβή δεδομένα για τα ποσά που έχουν δεσμεύσει στα φιλανθρωπικά ιδρύματα οι Gates, δεν υπάρχουν, είναι δύσκολο να προσδιορίσουμε με ακρίβεια και το σύνολο της περιουσίας του. Κρατήστε δε υπόψη ότι ο Gates κατέχει ποσοστά σε εταιρείες στις οποίες έχει επενδύσει σε διάφορα fields που δεν είναι γνωστές. Για παράδειγμα, δεν είναι και τόσο… γνωστό ότι ο Bill Gates έχει το πλειοψηφικό ποσοστό τεχνολογικής startup η οποία έχει σκοπό τη δημιουργία μπαταριών για ηλεκτρικά πλοία που θα φορτίζουν με πυρηνική ενέργεια.

Σε ό,τι αφορά τις μετοχές το μεγαλύτερο asset του Gates είναι η Cascade Investment, με το μερίδιό του να αποτιμάται στα 29,9 δισεκατ. δολάρια (22.4% του net worth του και μεγαλύτερο από αυτό που κατέχει στη Microsoft!). Στην Cascade μερίδιο έχει και το Bill & Melinda Gates Foundation. Ο Gates έχει και άλλες συμμετοχές σε εταιρείες όπως στη Deere & Company, όπου το μερίδιό του εκτιμάται σε 11,9 δισεκατ. δολάρια, 11 δις στην Εθνική Εταιρεία Σιδηροδρόμων του Καναδά, 1,6 δισεκατομμύρια στη Diageo και σε δεκάδες ακόμα.

H Wealth-X επιπλέον υπολογίζει ότι το ρευστό από μισθούς προηγούμενων ετών, bonuses, επενδύσεις, μερίσματα και συναλλαγές μετοχών, ανέρχεται σε περίπου 19 δισεκατομμύρια δολάρια.

Εκτός αυτών, ο Gates έχει και… ένα κεραμίδι να βάλει στο κεφάλι του: Κατέχει ένα portfolio αξίας άνω των 166 εκατ. δολαρίων σε επενδύσεις real estate. Μόνο η βίλα στη λίμνη Medina, στην Washington, αξίζει 65 εκατ. δολάρια. Άλλα 55 εκατομμύρια αξίζει η κατοικία στο Wellington, Florida και συνολικά στα 21 εκατ. δολάρια αποτιμώνται τα ακίνητά του στην Καλιφόρνια. Ο Gates έχει επίσης ένα ιδιωτικό νησί, με ονομασία Grand Bogue Caye, το οποίο η Wealth-X εκτιμά ότι αξίζει 25 εκατ. δολάρια.

Ο Bill Gates κατέχει επίσης μια συλλογή έργων τέχνης με έργα των Leonardo da Vinci, Andrew Wyeth και Winslow Homer, αξίας άνω των 130 εκατ. δολαρίων. Η συλλογή Codex με χειρόγραφα και έργα του da Vinci εκτιμάται στα 22 εκατ. δολάρια, ο πίνακας του Winslow Homer είχε αγοραστεί για περισσότερα από 26 εκατομμύρια και ο George Bellows για 20 εκατομμύρια.

Ο Gates διαθέτει και μια συλλαγή αυτοκινήτων. Αυτή είναι μεν μεγάλη, αλλά όχι τόσο εντυπωσιακή όσο άλλων super rich, μιας και περιλαμβάνει η Wealth-X υπολογίζει την συνολική αξία της συλλογής που περιλαμβάνει μεταξύ άλλων Porsche 911, a Jaguar XJ6, Porsche Carrera Cabriolet 964, Porsche 959 Coupe και Ferrari 348, περίπου στα 650.000 δολάρια. Εδώ, ωστόσο, η εταιρεία έχει κάνει ένα… μικρό λαθάκι, καθώς μόνο η υπερσπάνια Porsche 959 που έχει στη συλλογή του ο Gates, αξίζει άνω του 1,2 εκατομμυρίων δολαρίων.

Διαθέτει επίσης έναν στόλο από ιδιωτικά αεροσκάφη, μεταξύ των οποίων δύο Gulfstream, δυο Bombardier Challenger 350s, ένα υδροπλάνο Cessna και μια συλλογή από ελικόπτερα. Η αξία αυτής της συλλογής δεν μπορεί να υπολογιστεί.

spot_img
spot_img

MUST READ

ΔΗΜΟΦΙΛΗ