Τετάρτη, 24 Απριλίου, 2024
ΑρχικήΔΙΕΘΝΗΤζ. Πάιατ: Στρατηγική η δέσμευση των ΗΠΑ στη Β. Ελλάδα

Τζ. Πάιατ: Στρατηγική η δέσμευση των ΗΠΑ στη Β. Ελλάδα

Τη στρατηγική δέσμευση των Ηνωμένων Πολιτειών στη Βόρεια Ελλάδα υπογράμμισε ο πρέσβης των ΗΠΑ στην Ελλάδα, Τζέφρι Πάιατ, σε δηλώσεις του στο Αθηναϊκό/Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων στο περιθώριο της σημερινής ημέρας διακεκριμένων επισκεπτών στο λιμάνι της Αλεξανδρούπολης με αφορμή την έναρξη της υποστήριξης του Οργανισμού Λιμένος Αλεξανδρούπολης στη διασυμμαχική άσκηση DEFENDER- Europe 2021 και τη φιλοξενία αμερικανικών δυνάμεων στο λιμάνι.

Ερωτηθείς για το τι σημαίνει για τις σχέσεις Ελλάδας- Ηνωμένων Πολιτειών η χρήση του λιμένα της Αλεξανδρούπολης από τις ΗΠΑ με δράσεις όπως η σημερινή αλλά και η δική του συχνή παρουσία στην περιοχή (σ.σ. η σημερινή είναι η έκτη επίσκεψη του Τζέφρι Πάιατ στην Αλεξανδρούπολη), ο Αμερικανός πρέσβης απάντησε χαρακτηριστικά πως «αυτή είναι μια απόδειξη ιδιαίτερα της στρατηγικής μας δέσμευσης στη Βόρεια Ελλάδα και του ρόλου που αναπτύσσει η Αλεξανδρούπολη ως κόμβος στρατιωτικής υλικοτεχνικής υποστήριξης (military logistics), ως ενεργειακός κόμβος, ως περιφερειακός ενταξιακός κόμβος και κόμβος μεταφορών».

«Αυτή είναι μια περιοχή που όταν έφτασα στην Ελλάδα το 2016 φαινόταν κάπως ξεχασμένη. Αυτό δεν ισχύει πλέον σήμερα. Είμαι πολύ περήφανος για τις συνεργασίες που χτίσαμε όχι μόνο σε ό,τι αφορά τη στρατιωτική συνεργασία και την ασφάλεια, η οποία είναι εξαιρετικά σημαντική, αλλά και για παράδειγμα στην ενέργεια, με τον FSRU (πλωτό σταθμό υγροποιημένου φυσικού αερίου), τον σταθμό παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας με φυσικό αέριο, τους αγωγούς IGB και TAP», τόνισε ο Αμερικανός πρέσβης και προσέθεσε: «είναι μια περιοχή που έχει γίνει πολύ σημαντική στρατηγικά και είμαστε πολύ περήφανοι για τη συνεργασία που έχουμε δημιουργήσει με την ελληνική κυβέρνηση για την προώθηση των κοινών μας συμφερόντων».

spot_img
spot_img

MUST READ

ΔΗΜΟΦΙΛΗ