don't even ask

don't even ask

spot_img

Τεχνολογικό ράλι με οδηγό την Nvidia, η βιωσιμότητα του ελληνικού χρέους, σε νέο ιστορικό υψηλό η Cenergy Holdings, η επιβεβαίωση για Mytilineos, πατάει «γκάζι» η ΔΕΗ, ανοδικά ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ- ΤΕΝΕΡΓ και η δυναμική εκκίνηση του ΟΠΑΠ

*Για πότε παραμερίστηκαν οι… επιφυλάξεις για τον κίνδυνο χρεοστασίου, ήταν αρκετή μία μόνον περίπτωση της Nvidia για να στηθεί ένα ράλι στα “τεχνολογικά”. Η πρόβλεψη της εταιρείας για κέρδη-ρεκόρ λόγω της ζήτησης για τσιπ τεχνητής νοημοσύνης, πυροδότησε ομοβροντία αγορών για μετοχές που έχουν έκθεση στον συγκεκριμένο τομέα. Άλμα 27% για την Nvidia, με την αποτίμηση να πλησιάζει το 1 τρισ$.

*Αυξημένη ζήτηση για τσιπ τεχνητής νοημοσύνης, που χρησιμοποιούνται σε εφαρμογές λ.χ. ChatGPT. Ισχυρά κέρδη και για μετοχές των Microsoft, AlphaBet, επίσης με γερά labs τεχνητής νοημοσύνης. Artificial Intelligence το must του μήνα, σύμφωνα με τον Sam Stovall, της CFRA Research. Μία απλή αναζήτηση σε (ελεύθερες/δωρεάν) διευθύνσεις ή και εκπομπές (με θέμα την ΑΙ) ή σε sites λ.χ. ενδιαφέρον και κατατοπιστικό το σχετικό: If you own these stock index funds, you’re already invested in AI, But there may be better strategies, του Philip van Doorn στο marketwatch.com.

*Σε ύφεση η Γερμανία τον χειμώνα, καθώς σύμφωνα με το Bloomberg η παραγωγή του πρώτου 3μηνου μειώθηκε 0,3% σε συνέχεια μείωσης 0,5% το τέταρτο 3μηνο του 2022. Συνεπώς, τέρμα για όσους ήλπιζαν ότι η κορυφαία οικονομία της Ευρώπης θα μπορούσε να αποφύγει την ύφεση. Μία μέρα νωρίτερα-Τετάρτη- την ώρα που οι αποδόσεις των κρατικών ομολόγων “τσιμπούσαν” (ακρίβαινε το κόστος χρήματος) τα ελληνικά διόρθωναν (φτήναιναν). Μία από τις μεγαλύτερες μειώσεις χρέους, για την ελληνική οικονομία, σύμφωνα με τη Moody’s. Ο αμερικανικός οίκος χαρακτηρίζει “πιστωτικά θετικό” το ενδεχόμενο μίας νέας κυβέρνησης Νέας Δημοκρατίας. Κρίνει δε ότι, η βιωσιμότητα του ελληνικού χρέους είναι σε καλύτερα επίπεδα από το ιταλικό. Ακολουθεί η σύγκριση με το ισπανικό και σε εύλογο επενδυτικό χρόνο με το πορτογαλικό. Δεν το λέει η DeA, η Citi το “φωτογραφίζει” ακόμη μεγαλύτερη υποχώρηση των spreads μετά τις δεύτερες εκλογές.

*Με απώλειες 0,31% στις 15.793 μονάδες ο DAX.

*Με άνοδο 0,80% στις 1.202,43 για τον Γενικό Δείκτη, πως είπατε; Και με τον τραπεζικό 1,36% υψηλότερα στις 971,60 και τον FTLarge Cap 0,41% στις 2.926,33 μονάδες. Στα 116,2 εκατ. η αξία συναλλαγών, με τα 8,4 εκατ. μέσω πακέτων, ενώ σε Πειραιώς, ΟΠΑΠ, Εθνική άλλαξαν χέρια περί τα 35 εκατ.

*Όμως, η έκπληξη (όχι και τόσο, για τους τακτικούς της στήλης) ήρθε από τα mid caps: Cenergy Holdings, Intrakat, Ideal Holdings, ΚΡΙ-ΚΡΙ, AVAX e.t.c. Cenergy Holdings, σε νέο ιστορικό υψηλό η μετοχή, πάνω από το όριο του ενός (1) δισ. η αποτίμηση. Στα 1,032 δισ. η Cenergy Holdings (στα 1,081 δισ. η Lamda Development) που πρακτικά “ξεκλειδώνει” την δυνατότητα σε συγκεκριμένα funds να τοποθετηθούν στην εισηγμένη. Ένα μικρό-ελεγχόμενο- placement μένει (θα το αναλάβει και αυτό η JPMC; ) και στην επόμενη αναδιάρθρωση στον δείκτη FTLarge Cap. Σημειωτέον πως, η Viohalco που ελέγχει το-σχεδόν- 80% του μ.κ της Cenergy Holdings αποτιμάται 1,422 δισ. Με 3 εταιρείες στον δείκτη ο Όμιλος: Viohalco, ElvalHalcor και συντόμως Cenergy Holdings. Viohalco με 8,71% στα 5,49 ευρώ.

*Για την ΚΡΙ-ΚΡΙ, τον Παναγιώτη Τσινάβο η DeA αναφερόταν για σερί 2 ημέρες. Με 7,08% στα 7,86 ευρώ, νέο ιστορικό υψηλό. Δεν γράφω άλλο…

*Πλησιάζει η ημέρα της γ.σ για τους μετόχους της Ideal Holdings, ένα 4,28% στα 4,87 το έγραψε χθες. Στα 5,20 την “βλέπω” μέχρι την γ.σ 

*Κινητικότητα στη μετοχή της Lamda Development, “κάτι καλό ετοιμάζει ο Οδυσσέας…”, μου είπε ένας παλιός. Το 4,97% στα 6,12 ευρώ, είναι προοίμιο μου συμπλήρωσε. Για να δούμε, αν και συνήθως είναι καλά πληροφορημένος.

*Και η επιβεβαίωση της DeA: Mytilineos σε διαπραγματεύσεις για εξαγορά της Unison, δραστηριοποιείται στο Facility Management.

*ΔΕΗ: Καθαρά Κέρδη 51,1 εκατ. στο 3μηνο από ζημιές 185,7 εκατ. (το αντίστοιχο του 2022). Μείωση λειτουργικών δαπανών, κυρίως όμως δαπανών για αγορές ενέργειας, φυσικού αερίου και εκπομπών CO2. Γιώργος Στάσσης: Έργα ΑΠΕ 1 GW υπό κατασκευή. Ο επικεφαλής του Ομίλου πρόβλεψε υπέρβαση του στόχου για επαναλαμβανόμενα ebitda 1,1 δισ.

*AEGEAN; Τώρα γράφουν όλοι…όπως και για την Autohellas. Οι τακτικοί της στήλης έχουν κάνει ήδη “ταμείο”, ας κερδίσουν και άλλοι.

*Ποιος έχει αναλάβει σύμβουλος στην Elinoil; στον σχεδιασμό του περιλαμβάνονται και οι διερευνητικές επαφές με άλλους ομίλους του κλάδου; για τα περαιτέρω.

*ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ-Ενεργειακή: Σε νέα υψηλά, στα 13,70 ευρώ. Στα 20,22 η ΤΕΡΝΑ Ενεργειακή. Κερδισμένη τα μάλα η ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ, από το deal. “Πότε εγκλώβισε επενδυτή ο Περιστέρης…”, με ρώτησε ο παλιός, ουδέποτε…πριν προλάβω να του απαντήσω. Έτσι, ούτε και αυτή την φορά, συμπλήρωσε. Τον ήξερε από την εποχή που τα γραφεία της εταιρείας ήταν στα Εξάρχεια. Αυτές είναι σχέσεις εμπιστοσύνης με τους επενδυτές, διαχρονικές.

*Βλέπω να ξανά “σερβίρουν” mezzanines, την προεκλογική περίοδο παρατηρήθηκε ένα pause λόγω επιφυλάξεων για ενδεχόμενο “φρένο” στους servicers. Πλέον, από Δευτέρα ξανά ακούω, πως και περισσότερες ρυθμίσεις δανείων θα “τρέξουν” και στρατηγικοί κακοπληρωτές θα σπεύσουν να πληρώσουν δηλαδή θα αυξηθούν τα έσοδα των διαχειριστών.   

*Έπειτα από το εντυπωσιακό τέταρτο 3μηνο 2022, ο ΟΠΑΠ ξεκίνησε δυναμικά και το πρώτο του 2023 εμφανίζοντας ισχυρή οργανική ανάπτυξη. Καθαρά κέρδη 3μηνου στα 118 εκατ. (+33,6% σε ετήσια βάση). Στο Fast Forward αναφέρθηκε ο διευθύνων σύμβουλος Jan Karas, όπως και στην αναβάθμιση της retail εμπειρίας και των πρακτορείων του ΟΠΑΠ.

*Τα μεγέθη της ElvalHalcor ήταν καλά, αρκεί κάποιος να έκανε τον κόπο να τα μελετήσει λίγο πιο προσεκτικά, να συνεξετάσει λ.χ. αποθέματα, τιμές κτήσης, αντιστάθμιση κ.λ.π. Την αντίθετη μας-με το μεγαλύτερο μέρος της αγοράς- την εκφράσαμε χθες, από νωρίς το πρωί. Στην συνεδρίαση που ακολούθησε το “χαρτί” έγραψε ένα άνετο 4,16% στα 1,754 ευρώ. Τι άλλο να πούμε, τζίρος 3μηνου 930,5 εκατ. ευρώ για την κορυφαία μεταλλουργική εταιρεία της χώρας που πραγματοποιεί το 4% των ελληνικών εξαγωγών. Σε αποτίμηση 640 εκατ. Τέτοια στρέβλωση.   

Αποποίηση Ευθύνης : Το περιεχόμενο και οι πληροφορίες της στήλης προσφέρονται αποκλειστικά και μόνο για ενημερωτικούς σκοπούς και σε καμία περίπτωση δεν μπορούν να εκληφθούν ως συμβουλή, πρόταση, προσφορά για αγορά ή πώληση των κινητών αξιών, ούτε ως προτροπή για την πραγματοποίηση οποιασδήποτε μορφής επένδυσης. Κατά συνέπεια δεν υφίσταται ουδεμία ευθύνη για τυχόν επενδυτικές και λοιπές αποφάσεις που θα ληφθούν με βάση τις πληροφορίες αυτές.

spot_img

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

spot_img

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

don't even ask