don't even ask

don't even ask

spot_img

Τα options του Xi, ο “πονοκέφαλος” του πληθωρισμού, Greek Investment Conference-Λονδίνο (εκλογολογία, τα παράπονα των εισηγμένων, ηχηρές απουσίες, ταξιθεσία), ΧΑ-λίγα πράγματα, η Παγκρήτια και η Egon Zehnder, η Βιολάντα και τα ζητήματα ΑΝΤ1-Μουντιάλ

*Από την θεματογραφία του finupnews (αργά χθες απόγευμα) για το που μπορεί να οδηγήσουν οι πρωτοφανείς διαδηλώσεις ενάντια στα lockdowns, ο προβληματισμός. Μεταφέρω (συμπληρωματικά) ενδιαφέρουσα ανάλυση του Bloomberg: Xi Has Few Good Options to End Historic China Covid Protests. Αναζητείστε το (bloomberg.com), αξίζει τον κόπο. 

*Στην Ευρώπη περιμένουν τα στοιχεία της Eurostat για πληθωρισμό Νοεμβρίου. Σήμερα για την Γερμανία, αύριο για την Ευρωζώνη. “Ο πληθωρισμός στην Ευρώπη θα μας εκπλήξει δυσάρεστα…”, προειδοποιεί η Κριστίν Λαγκάρντ. Και επιμένει, πως τα επιτόκια είναι και θα παραμείνουν το κύριο εργαλείο καταπολέμησης του πληθωρισμού. Μόνο που για την Ευρώπη είναι κυρίως εισαγόμενου ενεργειακού κόστους. Και αν η Γαλλίδα εκτιμά εσφαλμένα και αυτή την φορά, όπως τότε που μιλούσε για προσωρινό και διαχειρίσιμο πληθωρισμό… Γιατί είναι επικίνδυνο να λες, ότι “μειώνοντας το πραγματικό εισόδημα και αυξάνοντας το κόστος για τις επιχειρήσεις ο υψηλός πληθωρισμός περιορίζει δαπάνες και παραγωγή”. Ο κίνδυνος για την ευρωπαϊκή επιχειρηματικότητα; προσωρινά λουκέτα θα γίνουν μόνιμα, προειδοποιεί με την ιδιότητα του προέδρου της Eurometaux ο Ευάγγελος Μυτιληναίος.

*Πολύ εκλογολογία, από χθες. Άλλωστε ήταν από τα εύλογα ερωτήματα που τέθηκαν χθες στο Λονδίνο. Δεν νομίζω να αποσαφήνισε ιδιαίτερα τις προθέσεις του ο Κυριάκος Μητσοτάκης, το πιθανότερο να μην έχει καταλήξει-ακριβώς- και ο ίδιος. Πάντως μεταξύ παραγόντων, που παρέστησαν στην χθεσινή πρώτη ημέρα του Greek Investment Conference “έπαιζε” πολύ το “πέριξ του Πάσχα/Κυριακή των Βαΐων” κ.λ.π. Ωστόσο, ένα (και δύο) δίκια τα’ χει ο Νίκος Ελευθερόγλου, όταν διερωτάται πως γίνεται να συμβαδίζουν σταθερότητα και… μύρισε εκλογές. Πάντως, δεν το λες και επιτυχές την ημέρα που ο πρωθυπουργός- ο πρώτος στην ιστορία των road shows σε Λονδίνο και Νέα Υόρκη- που άνοιγε την αυλαία (και στη συνέχεια το βράδυ ομιλούσε στο LSE), η αξία συναλλαγών στο ΧΑ μετά βίας να ξεπεράσει τα 40 εκατ. Tragic. Κάποια παραπονάκια εισηγμένων-κυρίως- για τον περιορισμένο αριθμό συναντήσεων με διαχειριστές funds μου τα μετέφερε ο άνθρωπος της DeA στο Λονδίνο. Δεν την λες και πετυχημένη την πρώτη μέρα, αναλογικά και με την πρωθυπουργική παρουσία, μου εκμυστηρεύθηκε ο ίδιος. Ότι μου είπε, γράφω…  Ηχηρές απουσίες από το road show EXAE-Morgan Stanley: Ο διαχρονικός (απών) Απόστολος Βακάκης- λιγοστές φορές είχε συμμετάσχει σε παρουσιάσεις στη Νέα Υόρκη. Ο Θεόδωρος Φέσσας, καθότι και πρώην επικεφαλής του ΣΕΒ, αλλά και ουδείς από τον όμιλο Coca Cola Hellenic. Παρότι η εταιρεία είναι εισηγμένη στο City και οι μετοχές της στον FTSE100. Να μην φανώ μάντης, αλλά (προ) βλέπω να βγαίνουν… μαχαίρια μετά. Εκτός και εάν έρθουν τα κάτω-πάνω σήμερα. 

*“Μυρίζει” εκλογές, έλεγε κορυφαίος τραπεζικός παράγων (στο περιθώριο της ομιλίας Μητσοτάκη) επιχειρώντας να ερμηνεύσει την “πολεμική” της κυβέρνησης κατά των τραπεζών, όπως και τις πιέσεις για αύξηση των επιτοκίων καταθέσεων, την ηπιότερη τακτική σε ζητήματα στεγαστικών δανείων κ.λ.π. Η κυβέρνηση επιχειρεί να εμφανίσει ένα φιλολαϊκό πρόσωπο, να “…την βγει από αριστερά…”, συμπλήρωσε παραπέμποντας και στις πιέσεις του Χρήστου Σταϊκούρα που είχαν προηγηθεί λίγες μέρες νωρίτερα στη μεταξύ τους συνάντηση (υπ.Οικ-τραπεζιτών). Τα ακούω, αλλά δεν… καθώς σύμφωνα με τα στοιχεία της Τραπέζης της Ελλάδος, τα νοικοκυριά αύξησαν τις καταθέσεις τους κατά 121 εκατ. τον Οκτώβριο, ενώ μειώθηκαν κατά 671 εκατ. των επιχειρήσεων. Απογοητευτική όμως η αρνητική ροή 665 εκατ. στα δάνεια προς επιχειρήσεις έναντι θετικής ροής 723 εκατ. τον Σεπτέμβριο. 

*Λέγαμε χθες για Profumo di Donna στη “νέα Παγκρήτια”. Σε ονοματολογία δεν θα υπεισέλθω, ει μη μόνον πως και αυτή τη διαδικασία επιλογής την “τρέχει” η Egon Zehnder. Θυμίζω η εταιρεία είχε αναλάβει ανάλογο συμβόλαιο για τον CEO της ΕΧΑΕ (Ιωάννης/Γιάννος Κοντόπουλος) και την Attica Bank (Ελένη Βρεττού). Τώρα, πως μου ήρθε και ανέτρεξα στο πλούσιο αρχείο μου να βρω κάτι για την Egon Zehnder και τον Ανδρέα Γαβριηλίδη. Τίτλος: Τι τρέχει με την EGON; Χρησιμοποιεί ή όχι αθέμιτες πρακτικές κατά στελεχών της αγοράς… Το υπογράφει, ο Δημήτρης Μαρκόπουλος (newmoney/6 Οκτωβρίου 2014). Το ρεπορτάζ του (δημοσιογράφου τότε) Δημήτρη έφτανε μέχρι το OpenGov με Παύλο Γερουλάνο-Γιώργο Παπανδρέου κ.λ.π. Μετά το θέμα (για τον βουλευτή της ΝΔ, Δημήτρη) μάλλον δεν είχε ενδιαφέρον γιατί εξ’ όσων θυμάμαι δεν ανακινήθηκε. Τέλος πάντων, σκέφτηκα να ανανεώσω λίγο τη μνήμη της για να είστε πονηρεμένοι για το τι μέλλει γενέσθαι. 

*Mου έλεγε γνωστός μου δικηγόρος (με ειδίκευση στα… τηλεοπτικά) πως η συμφωνία ΑΝΤ1-FIFA για τα δικαιώματα μετάδοσης του Μουντιάλ κινδυνεύει να γυρίσει σε μπούμερανγκ για τον Θοδωρή Κυριακού. Γνωστό, πως το κανάλι προσέλκυσε χιλιάδες τηλεθεατές για την πλατφόρμα του συνδρομητικού ΑΝΤ1+. Επίσης γνωστά όσα ατυχή ακολούθησαν κ.λ.π, κ.λ.π για να αναγκαστεί να γυρίσει όλες τις μεταδόσεις free στον ΑΝΤΙ1. Για να δούμε, πως θα ξεμπλέξουν, κατέληξε. 

*Κατά 20% εκτιμάται, πως θα αυξηθούν οι πωλήσεις της μπισκοτοποιίας Βιολάντα το 2022. Στα περίπου 30 εκατ. και 6,5 εκατ. της θυγατρικής Vita Free. Οι εξαγωγές της τρικαλινής εταιρείας θα φθάσουν το 25%, σύμφωνα με τον διευθύνοντα σύμβουλο, Κωνσταντίνο Τζιωρτζιώτη. Γιατί αναφέρομαι στην καλή εταιρεία; γιατί όπως και σε πολλές ακόμη του κλάδου (με κύκλο εργασιών 30 εκατ. plus), ουδέποτε και ουδείς παράγων του ΧΑ διερεύνησε το ενδεχόμενο εισαγωγής τους στο χρηματιστήριο. Η εταιρεία υλοποιεί ένα επενδυτικό πρόγραμμα (για τρίτη μονάδα στη Λάρισα, μετά τις δύο στα Τρίκαλα) ύψους 14 εκατ.

*Στο Λονδίνο για επαφές με διαχειριστές funds ο Ευθύμιος Μπουλούτας, στην Αθήνα όμως τα θετικά “τρέχουν” ήδη για τον όμιλο ΕΛΛΑΚΤΩΡ. Μόλις την Παρασκευή ανακοινώθηκε η υποβολή πρότασης για την εξαγορά των 173 εκατ. που έχουν μείνει υπόλοιπο από το μεγάλο ακριβό ομόλογο των 650 εκατ. (με επιτόκιο 6,4%). Το 74% έχει εξαγοραστεί (με δάνειο από την Eurobank, για 497 εκατ.) και το 26% θα καλυφθεί-πιθανότατα- με bridge loan. Σήμερα, Τρίτη είναι προγραμματισμένη η συνέλευση, που θα εγκρίνει την απόσχιση του κλάδου των ΑΠΕ και τη δημιουργία κοινής εταιρείας με τον όμιλο Motor Oil (MORE). Σημειωτέον, πως από την εξαγορά/εξόφληση του ΜΟΔ η διοίκηση εξοικονομεί περί τα 43 εκατ./ετησίως (από τόκους και χρεολύσια). 

*Και ένα παραλειπόμενο-σημειολογικού ενδιαφέροντος-από την χθεσινή ομιλία Μητσοτάκη. Στην πρώτη σειρά (από αριστερά προς δεξιά) Μαρέβα Γκραμπόφσκι-Ευάγγελος Μυτιληναίος- Παύλος Μυλωνάς- Βασίλης Ψάλτης κ.λ.π. Τα τρία πρώτα σε Β2Β συναντήσεις με κορυφαίους fund managers: Mytilineos- Alpha Bank και ΔΕΗ.  

Αποποίηση Ευθύνης : Το περιεχόμενο και οι πληροφορίες της στήλης προσφέρονται αποκλειστικά και μόνο για ενημερωτικούς σκοπούς και σε καμία περίπτωση δεν μπορούν να εκληφθούν ως συμβουλή, πρόταση, προσφορά για αγορά ή πώληση των κινητών αξιών, ούτε ως προτροπή για την πραγματοποίηση οποιασδήποτε μορφής επένδυσης. Κατά συνέπεια δεν υφίσταται ουδεμία ευθύνη για τυχόν επενδυτικές και λοιπές αποφάσεις που θα ληφθούν με βάση τις πληροφορίες αυτές.

spot_img

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

spot_img

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

don't even ask