Παρασκευή, 19 Απριλίου, 2024
ΑρχικήEDITOR'S PICKSΤα «στοιχήματα» των φετινών φορολογικών δηλώσεων- Γράφει ο Εμμ. Νότης

Τα «στοιχήματα» των φετινών φορολογικών δηλώσεων- Γράφει ο Εμμ. Νότης

Το οικονομικό επιτελείο έπραξε το αυτονόητο και παρουσίασε από τώρα τη διαδικασία βάσει της οποίας θα γίνουν οι φορολογικές δηλώσεις. Οι πληττόμενοι φορολογούμενοι, ξέρουν πλέον αν και υπό ποιες προϋποθέσεις θα μπορούν να απαλλαγούν από τα τεκμήρια, τι θα γίνει με τα πρόστιμα των ηλεκτρονικών πληρωμών και πως θα πληρωθεί ο φόρος που θα προκύψει αν προκύψει.

Πλέον είναι όλα έτοιμα για να ανοίξει η πλατφόρμα αμέσως μετά το Πάσχα. Και τότε θα αρχίσουν να φαίνονται τα σημαντικά, τα «στοιχήματα» της φετινής χρονιάς τα οποία και θα κρίνουν σε μεγάλο βαθμό το δημοσιονομικό αποτέλεσμα του 2021. Όσα λιγότερα στοιχήματα κερδηθούν, τόσο μεγαλύτερο θα είναι και το έλλειμμα. 

Στοίχημα 1ο: Ποια θα είναι η τελική μείωση στο άθροισμα των δηλωθέντων εισοδημάτων; Υπάρχει ανησυχία για πιθανή υποχώρηση κάτω και από τα 70 δις. ευρώ όταν πριν από τα μνημόνια οι Έλληνες δήλωναν ακόμη και πάνω από 110 δις. ευρώ. Πέρυσι δε, δηλώθηκαν περίπου 75 δις. ευρώ. 

Στοίχημα 2ο: Πόσοι φορολογούμενοι θα εμφανίσουν ατομικό και οικογενειακό εισόδημα κάτω από 12.000 ευρώ; Ο αριθμός θα εκτιναχτεί φέτος και αυτό σημαίνει ότι το υπουργείο Οικονομικών και το υπουργείο Εργασίας, θα υποχρεωθούν να δώσουν πολλές εκατοντάδες εκατομμύρια ευρώ επιπλέον για επιδόματα.

Στοίχημα 3ο: Ποια θα είναι τα δηλωθέντα κέρδη των επιχειρήσεων; Το 2020 υπήρχαν πολλές ηλεκτρονικές συναλλαγές που περιόρισαν τη φοροδιαφυγή (σ.σ εκτιμάται ότι οι ηλεκτρονικές πληρωμές έφτασαν στα 45 δις. ευρώ). Υπήρξε όμως και πολύ «λουκέτο» λόγω πανδημίας αλλά και απώλεια τζίρου άνω των 40 δις. ευρώ, κάτι που θα μεταφραστεί σε απώλεια κερδών. Όσο λιγότερα τα κέρδη, τόσο λιγότερες και οι εισπράξεις του δημοσίου. Από το ύψος των κερδών μάλιστα, θα κριθεί και το αν θα μειωθεί ή όχι ο συντελεστής υπολογισμού της προκαταβολής φόρου. 

Στοίχημα 4ο: Πόσοι φορολογούμενοι θα πιάσουν τα όρια για να εξασφαλίσουν μείωση 50% στον ΕΝΦΙΑ; Αναμένεται ότι θα είναι τουλάχιστον 400.000 οι νέοι δικαιούχοι έκπτωσης. 

spot_img
spot_img

MUST READ

ΔΗΜΟΦΙΛΗ