don't even ask

don't even ask

spot_img

Τα αυτογκόλ του Αλέξη, κατοχύρωση θέσεων, το γιογιό της MIG, ο Χρυσικός για τα projects της Grivalia, μπουλντόζες για το γήπεδο ΠΑΟ, σκέφτονται για retail bond (250-300) στη Mytilineos και… καλές κάλπες

*Κέρδη χθες βράδυ στην Wall Street, δεύτερη σερί συνεδρίαση με αφορμή πάλι τις προσδοκίες για συμφωνία Δημοκρατικών- Ρεπουμπλικάνων για το “ταβάνι του χρέους”. Η δήλωση του προέδρου της αμερικανικής Βουλής, Κέβιν Μακάρθι, ότι μία συμφωνία είναι ορατή έδωσε την ώθηση στους αγοραστές να υπερβούν τις 4.190 μονάδες. Σημαντικότατη περιοχή στήριξης, με το χθεσινό “κλείσιμο” στις 4.198,05 (0,94%) να δίνει-εκ νέου- προβάδισμα στους αγοραστές. Στον αντίποδα προβλημάτισε η δήλωση της αξιωματούχου της Fed, Λόρι Λόγκαν, πως τα οικονομικά στοιχεία των ΗΠΑ δεν δικαιολογούν “φρένο” στις αυξήσεις των επιτοκίων.

*Στην Ευρώπη ήταν η δήλωση του ντε Γκιντός σε ανάλογο μήκος κύματος που προβλημάτισε. Αντιπρόεδρος της ΕΚΤ είναι, κάτι παραπάνω θα ξέρει, ξέρει; Σε ιστορικό υψηλό ο DAX, στις 16.163,36 με νέα άνοδο 1,33%.

*Τελευταία συνεδρίαση πριν την εκλογική “μάχη” της Κυριακής. Νέα δημοσκόπηση (GPO για το STAR) δίνει διαφορά 6,3% υπέρ της ΝΔ έναντι του ΣΥΡΙΖΑ. ΝΔ στο 33,8%, ΣΥΡΙΖΑ 27,5%, ΠΑΣΟΚ/ΚΙΝΑΛ 8,8%, ΚΚΕ 6,6%, ΜεΡΑ25 3,6%, Ελληνική Λύση 3,5%. Κρατώ το ότι ένα 55,7% προτιμά νέες εκλογές αν δεν προκύψει αυτοδυναμία λόγω της απλής αναλογικής και το 41,5% να σχηματισθεί κυβέρνηση συνεργασίας. Και: το 48,1% θεωρεί πως η κατάσταση θα είναι καλύτερη με κυβέρνηση τη ΝΔ έναντι 29,6% που θεωρεί με ΣΥΡΙΖΑ. Διακριτό πως το πρώτο το εκτιμούν πολλοί περισσότεροι (48,1%) απ’ όσους ψηφίζουν ΝΔ (33,8%). Στοιχείο που, συνδυαστικά με το αυτογκόλ Κατρούγκαλου κλείνει ένα σημαντικό μέρος των “κεντρώων” και των “ελεύθερων επαγγελματιών”. Για τον μοιραίο Κατρούγκαλο ισχύει αυτό που έλεγαν οι παλαιότεροι… καλύτερα να μασάς παρά να μιλάς. Πόσα αυτογκόλ να σώσει και ο Αλέξης, κατά ριπάς…ούτε βαλτοί να ήταν. Δραγασάκης, Τζάκρη, Τσακαλώτος και τώρα στο τέλος (στο 91′ που θα έλεγε ο Αντώνης Κατσαρός) αυτογκόλ αποκλεισμού. Αλλά διαχρονικά έτσι ήταν, όπως και με τις ατυχέστατες δηλώσεις για την “ακτογραμμή” της Τουρκίας.

*Σήμερα και τέλος για το ΧΑ, από Δευτέρα ανάλογα με τα αποτελέσματα.

*Δεύτερη σερί συνεδρίαση με μερική κατοχύρωση θέσεων. Κυρίως Έλληνες διαχειριστές οι πωλητές. Στα 64,9 εκατ. η αξία συναλλαγών, τα 9,1 εκατ. μέσω προσυμφωνημένων εντολών και-ως συνήθως- σε ΟΤΕ, Alpha Bank, Πειραιώς, ΟΠΑΠ και Eurobank το 51% του τζίρου.

*Τραπεζικός “πονοκέφαλος” λόγω της προσφυγής της AvraMar για αναδιάρθρωση των δανείων και παροχής νέας χρηματοδότησης για κεφάλαιο κίνησης. Τόσο καλά…

*Δεν άρεσε η σημαντική διόρθωση για την μετοχή της ΤΕΡΝΑ Ενεργειακής, με 2,58% στα 18,90 ευρώ. Προσωπικά θα την συνδύαζα με την ανάλογη της ΔΕΗ, με 2,41% στα 8,10 ευρώ. Μάλλον σε εγχώριο θεσμικό πωλητή θα την απέδιδα. Εξ’ όσων γνωρίζω ούτε για την ΤΕΡΝΑ Ενεργειακή, ούτε για την ΔΕΗ έχει αλλάξει κάτι. Το πιθανότερο κάποιος να μην ήθελε να πάρει το ρίσκο ενός αρνητικού ενδεχομένου, για την Δευτέρα.

*“Έσπασαν” τα πτωτικά σερί της Intrakat μετά από 6 συνεχόμενες συνεδριάσεις με αρνητικό πρόσημο και 8 για την Attica Bank. Όπως σημείωνε χθες η DeA η συγχώνευση της Attica Bank με Παγκρήτια και λοιπές του 5ου πόλου καλό 2024 και καλά να είμαστε να γράφουμε τότε.

*Το γιο-γιο της MIG συνεχίστηκε και χθες. Θα μπορούσε να ρίξει μία ματιά η Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς.

*ΕΛΛΑΚΤΩΡ, ότι βγαίνει χαμηλότερα των 2 ευρώ απορροφάται πάραυτα.

*Πέρασα χθες βραδάκι από το Matsuhisa, την παρουσίαση του Avant Mar και του Matsuhisha Paros. Μίλησε εκτενώς για όλα τα projects της Grivalia Hospitality ο Γιώργος Χρυσικός. Για τα αυξημένα κόστη (κυρίως κατασκευαστικό) τα γνωρίζαμε, όπως και για τα κάθε λογής εμπόδια στα projects σε Μύκονο, Γλυφάδα. Ωστόσο ήταν καινούργιο πως, δεν αποκλείεται το ενδεχόμενο προσφυγής και στο Χρηματιστήριο. Το είχε αναφέρει η DeA, πως ο επικεφαλής της Grivalia Hospitality υλοποιεί προγράμματα 800 εκατ. κεφάλαια που θα αντλήσει συνδυαστικά μέσω εταιρικού ομολογιακού, χρηματοδότηση (από την Eurobank; ), εισαγωγή ενός μέρους στην χρηματιστηριακή αγορά. Επίσης επιβεβαίωσε ότι η (μη) εισηγμένη ελέγχει-πλέον- το 100% του AmanZoe, στο Πόρτο Χέλι.

*Σαφής η προειδοποίηση Καραβία για περιορισμό της έκθεσης των τραπεζών στον τομέα των “εμπορικών ακινήτων”. Και πολύ ορθά τα λέει ο διευθύνων της Eurobank. Πάντως η τράπεζα στο χαρτοφυλάκιο της έχει τέτοια assets, ύψους 1,7 δισ. Επίσης για την Eurobank, από την ενημέρωση των αναλυτών, ο στόχος για νέες εκταμιεύσεις είναι στα 2,8 δισ. ευρώ. Όμως οι χορηγήσεις νέων δανείων το πρώτο 3μηνο ήταν 300 εκατ., για το δεύτερο υπολογίζεται στα ίδια, που σημαίνει πως για να επιτευχθεί ο στόχος θα πρέπει τρίτο και τέταρτο να εκταμιευθούν από 1,1 δισ το κάθε 3μηνο. Με τα επιτόκια στα ύψη και την ΕΚΤ να συνεχίζει-τουλάχιστον- και τον Σεπτέμβριο κομματάκι δύσκολο το βλέπω. Να υποθέσω πως, ανάλογο πρόβλημα με το “φρένο” στην πιστωτική επέκταση θα το αντιμετωπίζουν και οι Εθνική, Πειραιώς, Alpha Bank.

*Διευθετήθηκαν και οι τελευταίες λεπτομέρειες και Ιούνιο μπαίνουν μπουλντόζες για το γήπεδο του Παναθηναϊκού. Το εμπορικό κέντρο θα το αναλάβει η Hines, η αμερικανική εταιρεία έχει την τεχνογνωσία.

*Πολύ μεγάλο το ενδιαφέρον των ξένων για το αν θα διανεμηθεί μέρισμα (2022), κρίνοντας από τα θέματα που τέθηκαν στο road show της Wood & Co. Πολλές οι ερωτήσεις, ενδεικτικές του πως σκέφτονται (και ενεργούν) οι ξένοι (στην πλειονότητά τους).

*Για την Εθνική ο SSM δεν έχει απαντήσει ακόμη, προς τα τέλη Μαΐου-πρώτη εβδομάδα Ιουνίου τα νεότερα. Παρ’ όλα αυτά θα ήταν τεράστια έκπληξη να έδινε το ΟΚ για κέρδη του 2022. Για την Eurobank το θέμα τόχει κλείσει η ίδια διοίκηση, προτεραιοποιώντας την επαναγορά του 1,4% που έχει απομένει στα “χέρια” του ΤΧΣ. Άλλωστε, προχθές ο Φωκίων Καραβίας αποκάλυψε ότι ο SSM “άναψε πράσινο” στο (share) buy back.

*Για retail bond (250-300 εκατ.) το σκέφτονται στη Mytilineos. Η Eurobank κάνει μία προεργασία, οι άλλες συστημικές έχουν ενημερωθεί, πιθανά να προχωρήσει μέχρι τα τέλη Ιουλίου ( ; ), με επιφύλαξη το μεταφέρω.

*Αυτά για την ώρα, από Δευτέρα ανάλογα με το αποτέλεσμα, δηλαδή με τη διαφορά. Για να σας δω…   

Αποποίηση Ευθύνης : Το περιεχόμενο και οι πληροφορίες της στήλης προσφέρονται αποκλειστικά και μόνο για ενημερωτικούς σκοπούς και σε καμία περίπτωση δεν μπορούν να εκληφθούν ως συμβουλή, πρόταση, προσφορά για αγορά ή πώληση των κινητών αξιών, ούτε ως προτροπή για την πραγματοποίηση οποιασδήποτε μορφής επένδυσης. Κατά συνέπεια δεν υφίσταται ουδεμία ευθύνη για τυχόν επενδυτικές και λοιπές αποφάσεις που θα ληφθούν με βάση τις πληροφορίες αυτές.

spot_img

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

spot_img

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

don't even ask