Πέμπτη, 28 Μαρτίου, 2024
ΑρχικήEDITOR'S PICKSΤίτλοι τέλους για την επιστρεπτέα προκαταβολή- Γράφει ο Εμμ. Νότης

Τίτλοι τέλους για την επιστρεπτέα προκαταβολή- Γράφει ο Εμμ. Νότης

Εκτός συνταρακτικού απροόπτου –το οποίο θα έχει να κάνει με τη σοβαρότατη επιδείνωση της κατάστασης σε υγειονομικό επίπεδο, η οποία και θα υποχρεώσει την κυβέρνηση να καθυστερήσει το πρόγραμμα ανοίγματος της οικονομικής και κοινωνικής δραστηριότητας μετά το Πάσχα- η 7η φάση της επιστρεπτέας προκαταβολής που θα «τρέξει» μέσα στην Μεγάλη Εβδομάδα, θα είναι και η τελευταία.

Αυτό σημαίνει ότι ο συνολικός προϋπολογισμός του μέτρου που συμπληρώνει πλέον 12 μήνες πλήρους εφαρμογής, θα κλείσει κοντά στα 8,4 δις. ευρώ με το τελευταίο 1 δις. ευρώ να «πέφτει» στην αγορά ενδεχομένως και μέσα στην Μεγάλη Εβδομάδα καθώς από ώρα σε ώρα αναμένεται η δημοσίευση της υπουργικής απόφασης με τις λεπτομέρειες καταβολής της 7ης φάσης ώστε ύστερα από μια γρήγορη διαδικασία υποβολής των τελικών αιτήσεων από τους ενδιαφερόμενους, να γίνουν οι εκταμιεύσεις.

Οι αιτήσεις, έφτασαν και πάλι στις 704.000 όπως συνέβη και με τον 6ο γύρο. Το ότι δεν θα υπάρξει 8ος κύκλος επιστρεπτέας προκαταβολής, δεν σημαίνει βέβαια ότι θα σταματήσουν τα μέτρα στήριξης.

Για τον Μάιο, το βάρος θα πέσει σε άλλα μέτρα τόνωσης της ρευστότητας ή βοήθειας των επαγγελματιών ώστε να σηκώσουν το βάρος της επαναλειτουργίας. Το μοντέλο του προγράμματος χορήγησης ρευστότητας στην εστίαση με κοινοτικά κονδύλια, αναμένεται να «αντιγραφεί» ώστε να εφαρμοστεί και στον τουρισμό χωρίς να αποκλείονται και άλλοι κλάδοι.

Επίσης, μέσα στον Μάιο, θα καταβληθούν οι αποζημιώσεις έως και 4000 ευρώ στις επιχειρήσεις που έμειναν κλειστές για τον Απρίλιο (σ.σ και είναι πιθανή η επανάληψη για όσους παραμείνουν κλειστοί και για τον Μάιο) ενώ θα «τρέξει» και το πρόγραμμα επιδότησης των παγίων δαπανών μέσω του οποίου θα δοθούν 500 εκατ. ευρώ υπό μορφή «κουπονιών» τα οποία θα μπορούν να εξαργυρωθούν για να πληρωθούν φόροι και ασφαλιστικές εισφορές.

spot_img
spot_img

MUST READ

ΔΗΜΟΦΙΛΗ