Σάββατο, 20 Απριλίου, 2024
ΑρχικήEDITOR'S PICKSΤέρνα Ενεργειακή: Το… πράσινο – αιολικό «play» του ελληνικού χρηματιστηρίου

Τέρνα Ενεργειακή: Το… πράσινο – αιολικό «play» του ελληνικού χρηματιστηρίου

Του Απόστολου Σκουμπούρη

Ως το απόλυτο… πράσινο «play» του ελληνικού χρηματιστηρίου αναδεικνύεται η Τέρνα Ενεργειακή, ο… αιολικός βραχίονας του ομίλου ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ. Σε μια συγκυρία που διεθνώς υπάρχει παροξυσμός για επενδύσεις με περιβαλλοντικά κριτήρια, η Τέρνα Ενεργειακή είναι στην αιχμή αυτής της κατηγορίας.

H υιοθέτηση κριτηρίων ESG – Περιβαλλοντικών (Environmental), Κοινωνικών (Social) και Εταιρικής Διακυβέρνησης (Governance) – στην επενδυτική διαδικασία και την επιλογή κεφαλαιακών τοποθετήσεων αποτελεί διεθνώς μια ταχέως ανερχόμενη τάση. Διεθνώς, εταιρείες – κολοσσοί, έχουν αρχίσει και αλλάζουν όλη την κουλτούρα τους, αντιλαμβανόμενες ότι οι ροές κεφαλαίων προς τις βιώσιμες επενδύσεις (sustainable funds) έχουν λαμπρό μέλλον.

Ευρωπαϊκά funds που διαχειρίζονται κεφάλαια 2 τρισ. δολ. πιέζουν μεγάλους παίκτες διαφόρων ενεργοβόρων κλάδων να περιορίσουν το περιβαλλοντικό τους αποτύπωμα, ώστε να μη θέσουν σε κίνδυνο το επιχειρηματικό τους μοντέλο. Αξίζει να σημειωθεί πως το 2019, τα κεφάλαια που κατάφεραν να προσελκύσουν ευρωπαϊκά funds των οποίων οι επενδυτικές επιλογές πραγματοποιούνται με κριτήρια ESG ανήλθαν στο ποσό – ρεκόρ των 120 δισ. ευρώ. Πρόκειται ασφαλώς για ιστορικό ρεκόρ και αν μη τι άλλο μαρτυρά το ισχυρό momentum που υπάρχει για ζητήματα βιωσιμότητας, ευαισθησίας προς το περιβάλλον και ορθών πρακτικών.

Σε μια συγκυρία λοιπόν που οι «πράσινες» επενδύσεις είναι στην κορυφή της ζήτησης πανευρωπαϊκά και στην αιχμή του new deal για την ήπειρο με στόχο την «καθαρή» ενέργεια έως το 2050, ο όμιλος Τέρνα Ενεργειακή βρίσκεται στην πιο γόνιμη περίοδο της ιστορίας του.

O όμιλος προσεγγίζει πολύ νωρίτερα από τον αρχικό στόχο τα 2.000 MW σε λειτουργία, ελκύει σημαντικά κεφάλαια από το εξωτερικό, ενώ η μετοχή κινείται σε ιστορικά υψηλά. Το περασμένο καλοκαίρι προχώρησε σε αύξηση κεφαλαίου κατά 50 εκατ. ευρώ που έγινε μέσω private placement σε διεθνείς επενδυτές, ενώ το 2019 είχε εκδώσει το πρώτο «πράσινο» ομόλογο στη χώρα ύψους 150 εκατ. ευρώ, με την Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων (EBRD) να επενδύει τότε 18 εκατομμύρια ευρώ.

Παράλληλα, η μετοχή του ομίλου όχι μόνο έδειξε ανθεκτικότητα καθ’ όλη τη διάρκεια του 2020 αλλά έκλεισε με σημαντικά κέρδη, ενώ ανοδικά κινείται και το 2021. Όπως όλοι οι αναλυτές συμφωνούν, οι επενδύσεις σε ΑΠΕ δεν επλήγησαν κατά τη διάρκεια της κρίσης του κορονοϊού, ενώ και στην Ευρώπη το ενδιαφέρον για μετοχές αυτού του χώρου, είναι σε έξαρση.

Σε ιστορικά υψηλά η μετοχή

Η Τέρνα Ενεργειακή εισήλθε στο Χ.Α. στις 14 Νοεμβρίου 2007 στην τιμή των 11 ευρώ ανά μετοχή, με την κεφαλαιοποίηση τότε να διαμορφώνεται στα 1,2 δισ. ευρώ. Η μετοχή ήδη έχει υποσκελίσει αυτή την τιμή, καθώς στις 11 Ιανουαρίου 2021 βρέθηκε στα ιστορικά υψηλά των 14,80 ευρώ, ενώ όλα αυτά τα χρόνια, έχει κάνει πολλαπλές κεφαλαιακές διανομές, μέσω επιστροφών κεφαλαίου και μερισμάτων.

Την περασμένη Παρασκευή η μετοχή έκλεισε στα 14,38 ευρώ, δηλαδή όχι μακριά από το πρόσφατο ιστορικό υψηλό της, ενώ η κεφαλαιοποίησή της διαμορφώνεται στα 1,66 δισ. ευρώ που τη φέρνει στη 10η θέση σε όλο το Χρηματιστήριο, πίσω από τις Coca Cola HBC, OTE, ΟΠΑΠ, Eurobank, Prodea Investments, Εθνική, ΔΕΗ, Jumbo και Μυτιληναίο.

Η μετοχή έκλεισε το 2020 με άνοδο 72,32% (2ο blue chip σε απόδοση πίσω από τη ΔΕΗ), ενώ από το χαμηλό των 5,44 ευρώ που βρέθηκε στις 16 Μαρτίου 2020 η μετοχή ενισχύεται σε ποσοστό 148,79%. Το πλέον εκπληκτικό είναι ότι από τα ιστορικά χαμηλά των 0,6890 ευρώ που βρέθηκε στο ναδίρ του Ιουνίου του 2012, όταν όλο το Χ.Α. είχε βυθιστεί υπό το φόβο του Grexit, η μετοχή καταγράφει ράλι 1.987%! Εντός του 2021, η μετοχή ενισχύεται περί το 9%.

Ενδεικτικό του επενδυτικού momentum που έχει διαμορφώσει ο όμιλος είναι ότι προσεγγίζει νωρίτερα από ό,τι αρχικά είχε ανακοινωθεί τον στόχο για 2.000 MW έργων σε λειτουργία σε όλες τις χώρες δραστηριοποίησης του.

Η συνολική εγκατεστημένη ισχύς του ομίλου Τέρνα Ενεργειακή ανέρχεται σε 1.373 MW. Συγκεκριμένα, ο Όμιλος έχει εγκαταστήσει 728 MW στην Ελλάδα, 513 MW στις ΗΠΑ και 132 MW στην Ν.Α. Ευρώπη. Ο όμιλος διαθέτει, επίσης, υπό κατασκευή ή έτοιμες προς κατασκευή εγκαταστάσεις ΑΠΕ συνολικής ισχύος 430 MW στην Ελλάδα και στο εξωτερικό. Συνολικά, διαθέτει περισσότερα από 1.800 MW σε λειτουργία, υπό κατασκευή ή έτοιμα προς κατασκευή σε Ελλάδα, ΗΠΑ, Κεντρική και Ανατολική Ευρώπη. Στόχος της Τέρνα Ενεργειακή είναι η συνολική εγκατεστημένη ισχύς του Ομίλου να προσεγγίσει τα 2.800 MW μέσα στη επόμενη πενταετία.

spot_img
spot_img

MUST READ

ΔΗΜΟΦΙΛΗ