Σάββατο, 20 Απριλίου, 2024
ΑρχικήEDITOR'S PICKSΤέρνα Ενεργειακή: Πέφτουν οι υπογραφές για τον Άη Στράτη

Τέρνα Ενεργειακή: Πέφτουν οι υπογραφές για τον Άη Στράτη

Του Απόστολου Σκουμπούρη

«Κλειδώνει» και επίσημα αυτή την εβδομάδα η ανάληψη του υβριδικού έργου στον Άη Στράτη για την Τέρνα Ενεργειακή, καθώς θα πέσουν οι υπογραφές, με την εισηγμένη να αναλαμβάνει ένα ακόμη πράσινο project, διευρύνοντας το χαρτοφυλάκιό της. Πρόκειται για το έργο που φιλοδοξεί να μετατρέψει τον Άη Στράτη σε «πράσινο νησί», όπου σχεδόν όλη η ενέργεια που θα καταναλώνεται θα προέρχεται από Ανανεώσιμες Πηγές.

Η ανάθεση του έργου γίνεται μετά από περίπου δέκα χρόνια καθυστερήσεων και γραφειοκρατίας, καθώς από το 2009 ξεκίνησαν οι πρώτες διαδικασίες, οι οποίες όμως χάθηκαν στις… καλένδες του ελληνικού δημοσίου.

Μετά την ολοκλήρωση του έργου, ο Άη Στράτης θα είναι από τα ελάχιστα ενεργειακά αυτόνομα νησιά σ’ όλη τη Μεσόγειο. Στόχος είναι η διείσδυση των ΑΠΕ στο ηλεκτρικό σύστημα του νησιού σε ποσοστό μεγαλύτερο από 85% και παράλληλα η μεγιστοποίηση της κάλυψης των αναγκών των κατοίκων σε θέρμανση και σε θερμό νερό χρήσης, από ΑΠΕ.

Είναι ένα έργο που μολονότι είναι μικρό για τα δεδομένα της Τέρνα Ενεργειακή, εντούτοις έχει μεγάλη ουσιαστική αλλά και συμβολική σημασία, καθώς είναι πρωτοποριακό και μπορεί να γίνει μπούσουλας και για επόμενα.

Το έργο ονομάζεται «Υβριδικό σύστημα παραγωγής ηλεκτρικής και θερμικής ενέργειας από ΑΠΕ στο νησί του Αγ. Ευστρατίου», ενώ η Τέρνα Ενεργειακή μειοδότησε τον Οκτώβριο του 2020 στον διαγωνισμό του Κέντρου Ανανεώσιμων Πηγών και Εξοικονόμησης Ενέργειας (Κ.Α.Π.Ε.).

Ο συνολικός προϋπολογισμός του έργου (εργασίες κατασκευής του υβριδικού συστήματος και υπηρεσίες λειτουργίας και συντήρησης για δώδεκα χρόνια) ανέρχεται στο ποσό των 7.712.800 ευρώ (συμπεριλαμβανομένου ΦΠΑ), ενώ η διάρκεια κατασκευής είναι 25 μήνες.

Τι περιλαμβάνει το έργο

Το έργο αφορά στη μελέτη, προμήθεια, εγκατάσταση και θέση σε λειτουργία ενός υβριδικού σταθμού ηλεκτροπαραγωγής από Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας στο νησί του Αγ. Ευστρατίου, που θα αποτελείται από μία ανεμογεννήτρια, έναν φωτοβολταϊκό σταθμό, συσσωρευτές αποθήκευσης και Σύστημα Ενεργειακής Διαχείρισης και Ελέγχου.

Προβλέπεται επίσης η εγκατάσταση ενός ολοκληρωμένου συστήματος τηλεθέρμανσης για τον οικισμό του Άη Στράτη, συμπεριλαμβανομένων των κτηριακών εγκαταστάσεων. Το σύστημα τηλεθέρμανσης θα περιλαμβάνει κεντρικές μονάδες παραγωγής και αποθήκευσης θερμότητας (δεξαμενές θερμού νερού), καθώς και το δίκτυο διανομής της θερμικής ενέργειας στους τελικούς καταναλωτές. Η θερμική ενέργεια που θα παράγεται, θα καλύψει τις ανάγκες θέρμανσης και θερμού νερού χρήσης στα κτήρια ολόκληρου του οικισμού του Αγ. Ευστράτιου. Τα δύο υποσυστήματα θα συνεργάζονται και θα λειτουργούν ως ένα, με στόχο, όπως προαναφέρθηκε, τη διείσδυση των ΑΠΕ στο ηλεκτρικό σύστημα του νησιού σε ποσοστό μεγαλύτερο από 85%.

spot_img
spot_img

MUST READ

ΔΗΜΟΦΙΛΗ