Πέμπτη, 25 Απριλίου, 2024
ΑρχικήEDITOR'S PICKSΣυνεχίζεται η αύξηση στις πωλήσεις υπολογιστών και tablet

Συνεχίζεται η αύξηση στις πωλήσεις υπολογιστών και tablet

Σε ανοδικό σερί βρίσκεται ενόψει και της πανδημίας του κορονοϊού η παγκόσμια αγορά PC καταρρίπτοντας το ένα ρεκόρ μετά το άλλο. Αντίστοιχα, ανοδικές τάσεις καταγράφουν και οι πωλήσεις ηλεκτρονικών υπολογιστών και tablets και στην χώρα μας, με το πρόγραμμα της Ψηφιακής Μέριμνας μάλιστα να δημιουργεί πρόσθετες προσδοκίες στους κατασκευαστές.

Ειδικότερα, παράγοντες της αγοράς εκτιμούν ότι το τρέχον έτος η αύξηση θα κινηθεί στα επίπεδα του 30%-40% για την αγορά tablets και φορητών υπολογιστών, συνεχίζοντας τις περσινές καλές αποδόσεις.

Σημειωτέον ότι χάρη στην πανδημία του κορονοϊού και των πολλαπλών ψηφιακών αναγκών που γέννησε (τηλεργασία, τηλεκπαίδευση κ.ά) πέρυσι στην Ελλάδα πουλήθηκαν 40 χιλιάδες περισσότερα tablets (380 χιλιάδες από τις 340 χιλιάδες που πουλήθηκαν το 2019).

Άνοδο της τάξης του 26% κατέγραψαν και οι πωλήσεις φορητών υπολογιστών, οι οποίες έφτασαν τις 536 χιλιάδες συσκευές έναντι 425 χιλιάδων συσκευών την αμέσως προηγούμενη χρονιά. Η αύξηση ήταν μεγαλύτερη μάλιστα για τους φορητούς υπολογιστές που προορίζονταν για οικιακή χρήση.

Στην άνοδο εκτιμάται ότι θα συμβάλει και η ενεργοποίηση του προγράμματος Ψηφιακή Μέριμνα, στην οποία συμμετέχουν γνωστοί κατασκευαστές αλλά και μεγάλες αλυσίδες λιανικής πώλησης προϊόντων τεχνολογίας.

Να θυμίσουμε ότι το πρόγραμμα Ψηφιακή Μέριμνα προσφέρει επιδότηση 200 ευρώ ανά μαθητή ή φοιτητή για την αγορά εξοπλισμού (tablet, φορητό ή επιτραπέζιο υπολογιστή) βάσει κοινωνικών και εισοδηματικών κριτηρίων. Οι δικαιούχοι ανέρχονται σε 325.000 οικογένειες με 560.000 μέλη ενώ το συνολικό ποσό της επιδότησης φτάνει τα 112 εκατ. ευρώ.

Ρεκόρ επιδόσεων και για την διεθνή αγορά

Με υψηλούς ρυθμούς φαίνεται να τρέχει και η παγκόσμια αγορά ηλεκτρονικών υπολογιστών η οποία με τη συνδρομή της πανδημίας το 1ο τρίμηνο του τρέχοντος έτους αύξησε τις πωλήσεις της κατά 55% σε ετήσια βάση, αγγίζοντας τα 82,7 εκατ. τεμάχια, σύμφωνα με την Canalys.

Η αύξηση αποτελεί την υψηλότερη που έχει σημειωθεί τα τελευταία εννέα χρόνια, ήτοι από το 2012. Στην αύξηση αυτή βέβαια, συνετέλεσαν και οι αδυναμίες που καταγράφηκαν στην παραγωγή το προηγούμενο έτος εξαιτίας της πανδημίας, οι οποίες αύξησαν τον αριθμό των ανεκτέλεστων παραγγελιών πολύ περισσότερο από το συνηθισμένο.

Όσο για την μερίδα του λέοντος φαίνεται να κέρδισαν οι φορητοί ηλεκτρονικοί υπολογιστές οι πωλήσεις των οποίων αυξήθηκαν κατά 79% σε ετήσια βάση το 1ο τρίμηνο του 2021 φτάνοντας τα 67,8 εκατ. μονάδες.

Νίκη Παπάζογλου

spot_img
spot_img

MUST READ

ΔΗΜΟΦΙΛΗ