Σάββατο, 20 Απριλίου, 2024
ΑρχικήΥΓΕΙΑCOVID-19Συνεδριάζει η Εθνική Επιτροπή Εμβολιασμών για το εμβόλιο της AstraZeneca

Συνεδριάζει η Εθνική Επιτροπή Εμβολιασμών για το εμβόλιο της AstraZeneca

Εκτάκτως συνεδριάζει αυτή την ώρα η Εθνική Επιτροπή Εμβολιασμών, με θέμα την αλλαγή των ορίων  ηλικίας χορήγησης του εμβολίου της AstraZeneca.

Σύμφωνα με πληροφορίες θα υπάρξει εισήγηση από τα μέλη της Επιτροπής να μην χορηγείται το εμβόλιο της AstraZeneca στους νέους, αλλά σε όσους είναι άνω των 55 ετών. Ωστόσο δεν έχει γίνει ακόμα γνωστό εάν η απόφαση που θα πάρουν τα μέλη της Επιτροπής, θα αφορά και το μονοδοσικό εμβόλιο της Johnson & Johnson, δεδομένου ότι αυτά τα δύο εμβόλια έχουν παρόμοια δράση.

Υπενθυμίζεται πως το εμβόλιο είναι διαθέσιμο σήμερα σε όλους τους πολίτες ηλικίας άνω των 30 ετών.

Αξίζει να σημειωθεί ότι η καθηγήτρια επιδημιολογίας Αθηνά Λινού, μιλώντας σήμερα το πρωί στον ΑΝΤ1, ανέφερε ότι εφόσον υπάρχει άλλο εμβόλιο οι γυναίκες κάτω των 50 ετών πρέπει να επιλέγουν κάποιο άλλο σκεύασμα από το εμβόλιο της AstraZeneca. «Υπό τον όρο ότι υπάρχει άλλο εμβόλιο. Στις περιπτώσεις των νέων γυναικών, αλλά και των ανδρών όπου υπάρχει δυνατότητα διαφορετικού εμβολίου ή εκείνους που δεν κυκλοφορούν, είναι καλύτερο να περιμένουν».

Για το αν υπάρχει ενδεχόμενο προβλήματος σε παρτίδες εμβολίων και όχι σε όλα, είπε ότι έχει συζητηθεί, όμως δεν έχει αποδειχθεί κάτι τέτοιο. «AstraZeneca και Johnson & Johnson, όμως, έχει αποδειχθεί ότι προκαλούν αυξημένο κίνδυνο σε γυναίκες κάτω των 50 και σπανιότερα σε άνδρες», τόνισε.

Σχετικά με τα ποσοστά θρομβώσεων σε αυτές τις ηλικίες τόνισε ότι, «στις μεγάλες ηλικίες και τους άνδρες είναι 1-2 στο 1 εκατομμύριο εμβολιασμούς. Στις νεότερες γυναίκες είναι 1-2 στις 50.000, σύμφωνα με βρετανική έρευνα. Αν είναι όμως άνθρωπος που καθημερινά εκτίθεται και δεν έχει επιλογή εμβολίου, πρέπει να εμβολιάζεται, έστω και με αυτά τα δύο σκευάσματα».

spot_img
spot_img

MUST READ

ΔΗΜΟΦΙΛΗ