Παρασκευή, 29 Μαρτίου, 2024
ΑρχικήΟΙΚΟΝΟΜΙΑΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣΣτ.Καφούνης:Βαλβίδα οικονομικής και κοινωνικής εκτόνωσης το λιανεμπόριο

Στ.Καφούνης:Βαλβίδα οικονομικής και κοινωνικής εκτόνωσης το λιανεμπόριο

Το άνοιγμα του λιανεμπορίου μπορεί να αποτελέσει μια ασφαλή βαλβίδα οικονομικής και κοινωνικής εκτόνωσης, σύμφωνα με τον Εμπορικό Σύλλογο Αθηνών και όπως δήλωσε, χαρακτηριστικά, ο πρόεδρος του συλλόγου Σταύρος Καφούνης: «Χρησιμοποιήστε το λιανεμπόριο ως λύση και όχι ως μέρος του προβλήματος».

Ο Εμπορικός Σύλλογος Αθηνών πραγματοποίησε σήμερα διαδικτυακή συνέντευξη τύπου στην οποία κατέθεσαν την επιστημονική τους άποψη για την επαναλειτουργία της αγοράς, ο πρόεδρος του Πανελληνίου Ιατρικού Συλλόγου Α. Εξαδάκτυλος και οι καθηγητές Δ. Σαρηγιάννης και Θ. Βασιλακόπουλος.

Σύμφωνα με ανακοίνωση του συλλόγου, ο πρόεδρος του Ε.Σ.Α στην αρχική του τοποθέτηση ξεκαθάρισε ότι το άνοιγμα του λιανεμπορίου μπορεί να δώσει τη λύση και να αποτελέσει μια ασφαλή βαλβίδα οικονομικής και κοινωνικής εκτόνωσης.

Οικονομικής, όπως είπε, διότι το εμπόριο αποτελεί τον μεγαλύτερο εργοδότη της χώρας και γύρω του κινούνται εκατοντάδες παραγωγικοί κλάδοι, που ουσιαστικά παραμένουν χωρίς πελάτες και στερούνται τη δυνατότητα διάθεσης προϊόντων και υπηρεσιών.

Κοινωνικής εκτόνωσης, διότι θα αποφορτίσει τους «εγκλωβισμένους» πολίτες και θα τους δώσει ψήγματα θετικής ενέργειας που τόσο έχουμε ανάγκη, ενώ ταυτόχρονα θα αποσυμφορήσει τις άσκοπες συγκεντρώσεις σε δημόσιους και ιδιωτικούς χώρους. Επιπροσθέτως, θα επαναφέρει τη ρευστότητα σε χιλιάδες οικογενειακές επιχειρήσεις που το μοναδικό έσοδό τους στηρίζεται στο εμπόριο και το τελευταίο χρονικό διάστημα αντιμετωπίζουν πρόβλημα επιβίωσης.

Ο Σταύρος Καφούνης τόνισε ότι κάτω από αυτές τις δύσκολες συνθήκες, ο εμπορικός κόσμος της χώρας αναμένει με τεράστια αγωνία την επικείμενη ανακοίνωση της Κυβέρνησης, ευελπιστώντας ότι θα προβλέπει την άμεση επαναλειτουργία της αγοράς με αυστηρά μέτρα προστασίας και με ορίζοντα συνεχούς λειτουργίας έως το τέλος της κρίσης. Εξάλλου η αύξηση των κρουσμάτων με κλειστό το λιανεμπόριο, αποδεικνύει πως η αρχική μας θέση ότι το δίλημμα δεν είναι δημόσια υγεία ή λιανεμπόριο, αλλά λιανεμπόριο ή ανεξέλεγκτη μετακίνηση στους δρόμους και στις υπόλοιπες κοινωνικές δραστηριότητες, ήταν σωστή. Το λιανεμπόριο αν και είναι ο κλάδος που έχει υποστεί αφόρητη οικονομική πίεση, με τον τρόπο που λειτούργησε έως σήμερα έχει επιδείξει μεγάλη σοβαρότητα, τηρώντας απόλυτα κάθε υγειονομικό πρωτόκολλο.

Κλείνοντας δήλωσε: «Χρησιμοποιήστε μας. Χρησιμοποιήστε το λιανεμπόριο ως λύση και όχι ως μέρος του προβλήματος και είμαι εδώ για να υποστηρίξω κάθε μέτρο λειτουργίας που θα προταθεί».

Στην τοποθέτησή τους οι τρεις αξιόλογοι επιστήμονες, κατέθεσαν υγειονομικούς δείκτες, αναφέρθηκαν στην πραγματική διάσταση της υγειονομικής κρίσης και εξέθεσαν τις προτάσεις τους για την άμεση και ασφαλή επαναλειτουργία της αγοράς.

Ειδικότερα:

Ο καθηγητής Περιβαλλοντικής Μηχανικής Δ. Σαρηγιάννης, αφού προχώρησε σε μία εμπεριστατωμένη παρουσίαση των δεικτών που αφορούν στην υγειονομική κρίση, σημείωσε ότι το λιανεμπόριο έχει μόνο 6% συμμετοχή στην υγειονομική επιβάρυνση, ενώ αντίστοιχα από την ελλιπή εφαρμογή των υπαρχόντων μέτρων η επιβάρυνση έχει αυξηθεί κατά 25%. Έκλεισε λέγοντας ότι είναι αυταπόδεικτο ότι μπορούμε όλοι μαζί να συνθέσουμε μία νέα βελτιωμένη κανονικότητα, που να λειτουργεί.

Ο πρόεδρος του Πανελληνίου Ιατρικού Συλλόγου Αθ. Εξαδάκτυλος, αφού παρατήρησε ότι βρισκόμαστε μπρος σε μία νέα μορφή της πανδημίας, όπου η κούραση και οι μεταλλάξεις έχουν τροποποιήσει τα δεδομένα, εντούτοις το λιανεμπόριο με ελεγχόμενο τρόπο λειτουργίας μπορεί να επιφέρει λιγότερη υγειονομική επιβάρυνση από άλλες δραστηριότητες. Τόνισε δε τις δραματικές οικονομικές επιπτώσεις που έχει επιφέρει η υγειονομική κρίση.

Τέλος, ο καθηγητής Πνευμονολογίας & Εντατικής Θεραπείας Θ. Βασιλακόπουλος, σημείωσε ότι με εργαλείο το λιανεμπόριο μπορούμε να επιτύχουμε ανακατεύθυνση των επαφών οι οποίες επιβαρύνουν τους υγειονομικούς δείκτες και τόνισε με νόημα: «αντί να είμαστε αρνητές της πραγματικότητας, να γίνουμε έξυπνοι διαχειριστές της κακής πραγματικότητας. Η συμμετοχικότερη διαδικασία που έχει συμβεί ποτέ στην κοινωνία, είναι η αντιμετώπιση του κορονοιού και ως εκ τούτου έχουμε όλοι κοινή ευθύνη. Εάν βελτιωθεί ο καθένας μας μόνο 10%, η κοινωνία θα βελτιωθεί πολλαπλασιαστικά και θα επιτρέψει την επάνοδο στην κανονικότητα».

spot_img
spot_img

MUST READ

ΔΗΜΟΦΙΛΗ