Τρίτη, 23 Απριλίου, 2024
ΑρχικήEDITOR'S PICKSΣτόχο τις startups μονόκερους βάζει η Ευρώπη – Ο χάρτης των επιχειρήσεις...

Στόχο τις startups μονόκερους βάζει η Ευρώπη – Ο χάρτης των επιχειρήσεις με αξία άνω του 1 δισ.

Στο επίκεντρο της οικονομικής πολιτικής της βάζει η ΕΕ τις startups επιδιώκοντας μέχρι τα τέλη της δεκαετίας να «γεννά» κάθε χρόνο πάνω από 10 μονόκερους – νεοφυείς δηλαδή επιχειρήσεις με αξία που ξεπερνά το 1 δισ. δολ. Αυτό προκύπτει τουλάχιστον από την ψηφιακή στρατηγική της τρέχουσας δεκαετίας, η οποία δημοσιοποιήθηκε πρόσφατα και ακούει στο όνομα «Ψηφιακή Πυξίδα».

Να σημειωθεί ότι σήμερα η Ευρώπη, παρότι παράγει σχεδόν τον ίδιο αριθμό startup με τις ΗΠΑ, οι νεοφυείς επιχειρήσεις που έχουν εξελιχθεί σε unicorns, είναι πολύ λιγότερες από αυτές των ΗΠΑ και της Κίνας. Για την ακρίβεια υπολογίζεται ότι επί ευρωπαϊκού εδάφους φιλοξενούνται περίπου 125 μονόκεροι, αριθμός που επιδιώκεται να διπλασιαστεί μέχρι το 2030.

«Ενώ η Ευρώπη έχει δημιουργηθεί περισσότερο από το ένα τρίτο των startups επιχειρήσεων του κόσμου, αντιπροσωπεύει δυσανάλογα μικρότερο αριθμό μονόκερων παγκοσμίως. Αυτό το κενό οφείλεται σε πολλούς παράγοντες και κυρίως στην περιορισμένη -μέχρι πρότινος- δεξαμενή μεγάλων Venture Capitals. Ευτυχώς, αυτό αλλάζει γρήγορα» αναφέρει σχετική έκθεση της Atomico.

Το στοίχημα επιβάλλεται να κερδηθεί μετά και την πανδημία του κορονοϊού, αφού αυτού του τύπου οι επιχειρήσεις θα μπορούσαν να αποτελέσουν αρωγό της ανάκαμψης στην μετά Covid19 εποχή. Οι μέχρι τώρα ενδείξεις μάλιστα είναι θετικές αν λάβει κανείς υπόψη του ότι από τις 14 νέες startups με αξία άνω του 1 δισ. δολαρίων του 2019 φτάσαμε στις 18 το 2020.

Πού εδρεύουν σήμερα οι μονόκεροι

Οι πόλεις της ευρωπαϊκής ηπείρου που διεκδικούν την νεοφυή επιχειρηματικότητα με τα πολλά μηδενικά είναι ανισομερώς κατανεμημένες, με το Λονδίνο να βρίσκεται στην κορυφή της λίστας. Σύμφωνα με έκθεση της Atomico, η Μεγάλη Βρετανία είναι η πρωτεύουσα των unicorns στην Ευρώπη, συγκεντρώνοντας 38 τέτοιου μεγέθους νεοφυείς επιχειρήσεις. Στη δεύτερη θέση βρίσκεται η Γερμανία με 16 και έπεται η Γαλλία με 11. Την πεντάδα κλείνει η Σουηδία και η Ελβετία με οκτώ έκαστη.

Στην αμέσως επόμενη θέση βρίσκεται η Ολλανδία με επτά unicorns και ακολουθούν Δανία, Ιρλανδία και Ισπανία με τέσσερα, και Εσθονία με τρία.

Νεοφυείς εταιρείες μονόκερους έχουν ακόμη η Ρωσία (2), το Βέλγιο (2), το Λουξεμβούργο (2), η Πορτογαλία (2), καθώς και οι Φιλανδία, Ουκρανία, Αυστρία, Ρουμανία, Πολωνία και Λιθουανία από έναν. Σημειωτέον ότι η χώρα μας δεν έχει καταφέρει ακόμα να μπει στον χάρτη των μονόκερων. Ωστόσο παράγοντες της νεοφυούς επιχειρηματικής σκηνής έχουν κατά διαστήματα επισημάνει ότι αυτή την περίοδο εκκολάπτεται επί ελληνικού εδάφους τουλάχιστον ένας μονόκερος.

Νίκη Παπάζογλου

spot_img
spot_img

MUST READ

ΔΗΜΟΦΙΛΗ