Πέμπτη, 25 Απριλίου, 2024
ΑρχικήΕΝΕΡΓΕΙΑΣτο μικροσκόπιο η θέρμανση ένεκα επερχόμενου ψύχους - "Σωσίβιο" από την πτώση...

Στο μικροσκόπιο η θέρμανση ένεκα επερχόμενου ψύχους – “Σωσίβιο” από την πτώση του αερίου

Ανακούφιση φέρνει στην κυβέρνηση αλλά και στα νοικοκυριά, η παρατεταμένη “άνοιξη” στις διεθνείς αγορές αερίου και κυρίως στο δείκτη TTF, όπου σε επίπεδα πέριξ των 55 ευρώ/ MWh κινείται το φυσικό αέριο.

Είναι χαρακτηριστικό, ότι ο αναπληρωτής Υπουργός Οικονομικών, Θεόδωρος Σκυλακάκης, μιλώντας την Κυριακή στην εκπομπή του ΑΝΤ1 «Στούντιο με Θέα», και σε ό,τι αφορά τα νέα μέτρα στήριξης τα οποία αναμένεται να ανακοινωθούν τις επόμενες μέρες,  τόνισε πως θα είναι συνάρτηση κυρίως 2 παραγόντων. “Αφενός θα πρέπει να περιμένουμε για να δούμε πως θα εξελιχθεί η εκτέλεση του προϋπολογισμού τον Ιανουάριο για να αποτυπωθεί με ακρίβεια ο δημοσιονομικός χώρος που θα προκύψει και αφετέρου να παρακολουθούμε τις τιμές του φυσικού αερίου, οι οποίες αν διατηρηθούν στις σημερινές τιμές θα είναι πολύ θετική εξέλιξη.”

“Αυτή τη στιγμή ο δημοσιονομικός χώρος που προκύπτει φαίνεται να είναι γύρω στα 700 εκ. ευρώ“, εκτίμησε ο κ. Σκυλακάκης και συμπλήρωσε πως προτεραιότητα στα μέτρα που θα ανακοινωθούν έχει η ενίσχυση των συνταξιούχων που δεν πήραν αύξηση λόγω της προσωπικής διαφοράς.

«Σε κάθε περίπτωση δεν θα κάνουμε προεκλογική διαχείριση της οικονομίας», υπογράμμισε ο κ. Σκυλακάκης και διευκρίνισε ερωτώμενος σχετικά, ότι “τα μόνιμα μέτρα είναι πιο δύσκολα και πιο περιορισμένα από τα έκτακτα“.

Πάντως, εν όψει Φεβρουαρίου, με δεδομένο και ότι η λιανική αγορά αερίου εγχωρίως τιμολογεί με βάση τις διεθνείς τιμές του προηγούμενου μήνα, εκτιμάται σημαντική αποκλιμάκωση, από το επίπεδο των 0,11 -,12 ευρώ/MWh που κινείται  σήμερα, ακόμη και σε επίπεδα που φτάνουν στο μισό. 

Το πετρέλαιο

Παραμένει, πάντως, ψηλά η τιμή του πετρελαίου διεθνώς, ενώ είναι άγνωστο το πώς θα επξηρεάσει την αγορά το πακέτο μέτρων με το πλαφόν στις τιμές ρωσικού ντίζελ, που αναμένεται να ισχύσει από τις αρχές του Φεβρουαρίου. Σημειώνεται ότι οι τιμές π.χ. του πετρελαίου μπρεντ παραμένουν σταθερά πάνω από τα 85 δολάρια το βαρέλι.

 Πάντως το πετρέλαιο θέρμανσης κινείται ανοδικά από την αρχή του χρόνου, με τη μέση τιμή να είναι στα 1,30 – 1,31 ευρώ ανά λίτρο, κατά 25 λεπτά περίπου πιο ακριβή, από αυτήν που επικρατούσε στην αρχή του χρόνου, καθώς, μάλιστα, έχει “κουρευτεί” και η κρατική επιδότηση.

“Κρίσιμος” σύμμαχος πάντως για τα νοικοκυριά που χρησιμοποιούν πετρέλαιο αλλά και για τους οδηγούς αυτοκινήτων είναι η άνοδος του ευρώ σε σχέση με το δολλάριο. Αυτή “συγκρατεί”, την περαιτέρω αύξηση των τιμών μια και η τιμολόγηση του “μαύρου χρυσού” γίνεται σε δολάρια.

Στο μεταξύ αποκλιμάκωση των τιμών αναμένει η Πανελλήνια Ομοσπονδία Πρατηριούχων Εμπόρων Καυσίμων (ΠΟΠΕΚ) από την Τρίτη 31/1. Όπως επισημαίνει οι παραδόσεις που θα γίνουν αύριο, θα είναι αισθητά μειωμένες, ενώ αναφέρει ότι οι διυλιστηριακές τιμές, στις 28/1 ήταν για όλους τους τύπους καυσίμων πεσμένες κατά 6,7 – 6,8 ευρώ ανά κυβικό μέτρο, με το πετρέλαιο θέρμανσης να έχει χαμηλότερες τιμές, κατά 20 ευρώ ανά κυβικό μέτρο, με τιμής χονδρικής κάτω από τα 1000 ευρώ ανά κυβικό μέτρο, στα 929 ευρώ περίπου.

Υπενθυμίζεται ότι η μέση τιμής της αμόλυβδης σε πολλές περιοχές, κύρια τα νησιά, έχει ξεπεράσει τα 2 ευρώ, ενώ η μέση πανελλαδική είναι στα 1,91 ευρώ ανά λίτρο.

spot_img
spot_img

MUST READ

ΔΗΜΟΦΙΛΗ