Παρασκευή, 19 Απριλίου, 2024
ΑρχικήEDITOR'S PICKSΣτο κατώφλι των 900 μονάδων πλέον το Χρηματιστήριο

Στο κατώφλι των 900 μονάδων πλέον το Χρηματιστήριο

Του Απόστολου Σκουμπούρη

Στο κατώφλι των 900 μονάδων βρίσκεται πλέον το ελληνικό χρηματιστήριο, το οποίο μετά το +5,73% του Φεβρουαρίου και το +9,17% του Μαρτίου συνεχίζει και το μήνα Απρίλιο χωρίς πτωτική συνεδρίαση, συμπληρώνοντας την Παρασκευή την 9η ανοδική συνεδρίαση στις δέκα τελευταίες από τις 23 Μαρτίου.

Ο Γενικός Δείκτης το μήνα Απρίλιο ενισχύεται σε ποσοστό 3,08%, ο FTSE 25 κερδίζει 3,80%, ο Mid Cap είναι στο +3,71%, ενώ ο τραπεζικός δείκτης ξεχωρίζει με άνοδο 8,45%, με απόλυτη πρωταγωνίστρια τη μετοχή της Alpha Bank που καταγράφει ράλι 19,90% μέσα σ’ ένα πενθήμερο.

Παρά τα σημάδια μερικής κόπωσης της αγοράς και τον εύλογο κορεσμό σε κάποιους τίτλους, η δυναμική διατηρείται εν μέσω εναλλαγών θέσεων, με την κερδισμένη ρευστότητα να επανατοποθετείται σε τίτλους που έχουν μείνει πίσω, ανατροφοδοτώντας το σύστημα.

Βεβαίως, ύστερα από το ράλι των τελευταίων δυόμισι μηνών και τις εννέα ανοδικές εβδομάδες στις δέκα τελευταίες, δεν αποκλείεται να δούμε – προ του ορίου ψυχολογίας των 900 μονάδων – κάποιες κινήσεις διόρθωσης και αποφόρτισης της αγοράς.

Σε κάθε περίπτωση, το Χ.Α. επιβεβαιώνει ότι βρίσκεται σε γόνιμο στάδιο μεγάλης κινητικότητας σε πολλά επίπεδα, καθώς οι εξελίξεις στην οικονομία, το άνοιγμα – έστω και με υβριδικό τρόπο – του λιανικού εμπορίου, αλλά και οι ετοιμασίες για την «υποδοχή» του πακτωλού των κεφαλαίων από το Ταμείο Ανάπτυξης, ιντριγκάρουν θετικά τους επενδυτές.

Με κορυφαίους διεθνείς δείκτες σε ιστορικά υψηλά, το ελληνικό χρηματιστήριο συνεχίζει να κλείνει την «ψαλίδα» της ζημιάς από την πανδημία, αν και υπολείπεται ακόμη από τα υψηλά των αρχών του 2020, όταν ο Γενικός Δείκτης είχε αγγίξει τις 950 μονάδες. Πάντως, μολονότι όπως προαναφέρθηκε υπάρχει κάποιος κορεσμός σε κερδισμένους τίτλους, η αγορά συνεχίζει να ανατροφοδοτείται και από τις ευρύτερες επιχειρηματικές εξελίξεις, τα νέα projects αλλά και τις ανακοινώσεις αποτελεσμάτων και διανομής μερισμάτων ή μετοχών (βλέπε Σαράντης, ElvalHalcor κ.α.).

Επίσης, είναι πολύ θετικό ότι η ευρύτερη αγορά δε δείχνει να επηρεάζεται από τους κλυδωνισμούς που έχει φέρει στη μετοχή της Πειραιώς Financial η αύξηση κεφαλαίου, οδηγώντας τον τίτλο σε πτώση 33% μόνο τον Απρίλιο.

Κέρδη 10,22% για το Γ.Δ. το 2021

Την περασμένη εβδομάδα ο Γενικός Δείκτης ενισχύθηκε σε ποσοστό 1,88%, ο FTSE 25 κέρδισε 2,35%, ο Mid Cap έκλεισε στο +2,75%, ενώ ο τραπεζικός δείκτης – παρά την πτώση της Πειραιώς – ξεχώρισε με άνοδο 5,27%. Σε επίπεδο έτους, ο Γ.Δ. ανέβασε τα κέρδη του στο 10,22%, ο FTSE 25 ενισχύεται κατά 11,45%, ο Mid Cap είναι στο +16,45%, ενώ ο τραπεζικός δείκτης κερδίζει 12,22%, παρά το μεγάλο «άδειασμα» στην Πειραιώς Financial.

Στα πολύ θετικά στοιχεία της αγοράς είναι η σημαντική βελτίωση της εικόνας των μετοχών του μεσαίου χώρου που ανήκουν στον Mid Cap, με κυρίαρχες τις Intracom Holdings, AVAX, Intrakat, Cenergy Holdings, Autohellas, Πλαστικά Θράκης, Ικτίνος και Profile. Την Παρασκευή, πολύ καλή εικόνα στον Mid Cap είχαν οι AVAX +7,29% (προέρχεται από ράλι άνω του 40% το Μάρτιο), Ικτίνος +5,27%, Profile +3,47%, Πλαστικά Θράκης +2,85% και Autohellas +2,29%.

Παράλληλα, η ElvalHalcor ύστερα από την ανακοίνωση για επιστροφή κεφαλαίου και διαμονή μετοχών της Cenergy Holdings ενισχύθηκε κατά 8,13% κλείνοντας σε νέο υψηλό. Συνάμα, ενδιαφέρουσα εικόνα παρουσιάζουν τελευταία και αρκετές της μικρότερης κεφαλαιοποίησης έως και της περιφέρειας, με σημαντικές αποδόσεις και αύξηση συναλλαγών.

Σε ό,τι αφορά τα τεχνικά δεδομένα, ο διευθύνων σύμβουλος της Fast Finance ΑΕΠΕΥ Ηλίας Ζαχαράκης σημειώνει πως ο Γ.Δ. κλείνει το χάσμα από τον προηγούμενο Μάρτιο στις 882-892 μονάδες, αναζητώντας βραχυπρόθεσμα τις 913 μονάδες. Παράλληλα, στοχεύει μεσοπρόθεσμα πολύ καιρό τώρα σε τιμές πάνω από τις 1.000 μονάδες, ενώ όσο ο Γ.Δ. κλείνει πάνω από τις 870 μονάδες η τάση είναι επιθετική.

spot_img
spot_img

MUST READ

ΔΗΜΟΦΙΛΗ