Πέμπτη, 28 Μαρτίου, 2024
ΑρχικήEDITOR'S PICKSΣτο κατώφλι των 1.000 μονάδων πλέον το Χ.Α. μετά από 97 μήνες

Στο κατώφλι των 1.000 μονάδων πλέον το Χ.Α. μετά από 97 μήνες

Μετά από 97 μήνες και περισσότερα από οκτώ χρόνια, το ελληνικό χρηματιστήριο πλέον φλερτάρει με την κατάκτηση των 1.000 μονάδων, πείθοντας ακόμα και τους πλέον δύσπιστους ότι κάνει αλλάζει στην αγορά, που είναι έτοιμη για τη μεγάλη υπέρβαση και την αλλαγή επιπέδου.

Πλέον, η αγορά δείχνει ότι πολύ σύντομα, ίσως και άμεσα, θα κατακτήσει το «κάστρο» των 1.000 μονάδων σηματοδοτώντας την αλλαγή επιπέδου, ασχέτως αν οι αναλυτές ισχυρίζονται πως αυτό είναι μόνο ένα επίπεδο ισχυρού συμβολισμού, αλλά όχι τεχνική αντίσταση, η οποία, συναντάται στις 1.035 – 1.040 μονάδες.

Κυριότερο ποιοτικό στοιχείο όλων των τελευταίων συνεδριάσεων που μαρτυρούν ξεκάθαρα ότι οι προσδοκίες για φέτος στην οικονομία, στις τράπεζες και το χρηματιστήριο είναι μεγάλες, αποτελεί η διαρκώς αυξημένη πορεία του ημερήσιου τζίρου που χθες ανήλθε στα 130 εκατ. ευρώ, εν μέσω πολύ μεγάλων εισροών σε τράπεζες και blue chips της πραγματικής οικονομίας.

Θυμίζουμε ότι την περασμένη εβδομάδα οι μέσες συναλλαγές ήταν στα 111 εκατ. ευρώ, με την αγορά πλέον να κατακλύζεται σε καθημερινή βάση από μεγάλα πακέτα, αναδιαρθρώσεις θέσεων και νέες ισχυρές τοποθετήσεις ξένων θεσμικών χαρτοφυλακίων που ποντάρουν σε αναβάθμιση της ελληνικής οικονομίας εντός του 2023, ίσως μέσα στο πρώτο εξάμηνο.

Είναι σαφές ότι η κίνηση της αγοράς φαίνεται να προεξοφλεί πολύ σημαντικές θετικές εξελίξεις, που ξεφεύγουν από ένα απλό επιχειρηματικό deal. Αυτό που δείχνει η αγορά είναι ότι περιμένει κάτι πολύ δυνατό, που θα ταράξει τα νερά. Ίσως κάτι παραπάνω από μια βαθμίδα στην αξιολόγηση που θα ανακοινώσει την Παρασκευή η Fitch, ή μια εμφατική αναβάθμιση της ελληνικής οικονομίας τον προσεχή Απρίλιο από τον οίκο Standard and Poor’s.

Όμως, οι κινήσεις που λαμβάνουν χώρα, δείχνουν ότι τα θετικά μαντάτα ίσως έρθουν πιο άμεσα, ασχέτως αν η αγορά έχει την ικανότητα προεξόφλησης πολλούς μήνες πριν τα μελλούμενα.

Δεν είναι τυχαίο ότι η δυναμική της αγοράς «φόρτισε» μετά το μεσημέρι και μετά τη συνέντευξη Τύπου του πρωθυπουργού, ο οποίος εμφανίστηκε ιδιαίτερα αισιόδοξος για την κατάκτηση της επενδυτικής βαθμίδας, υπό την προϋπόθεση ότι η Ελλάδα δε θα αλλάξει προσανατολισμό στην οικονομική της πολιτική.

Επίσης η αγορά περιμένει την αύξηση της στάθμισής της στους διεθνείς δείκτες της Morgan Stanley Capital International (MSCI), μέσω και της εισαγωγής επιπλέον μετοχών, όπως είναι η Motor Oil και ενδεχομένως της Πειραιώς. Όλα αυτά, «χτίζουν» ένα νέο επενδυτικό προφίλ για τα assets της χώρας, κάτι που έχει αντανάκλαση και στο Χρηματιστήριο, που ήδη καταγράφει άνοδο 7,32% σε επίπεδο Γενικού Δείκτη από την αρχή του χρόνου.

Ειδικά η κίνηση των τραπεζών που πλέον κερδίζουν σε επίπεδο κλαδικού δείκτη +16,76% στις πρώτες 15 συνεδριάσεις του 2023, φαίνεται να αναμένει θετικά μακροοικονομικά γεγονότα. O τραπεζικός κλάδος είναι ο πρώτος και ο πιο ευαίσθητος δείκτης που αφουγκράζεται τα όποια θετικά (ή αρνητικά) τεκταινόμενα στην οικονομία, στα μακροοικονομικά, στην κατανάλωση και σε όλη την οικονομική και επιχειρηματική δραστηριότητα.

spot_img
spot_img

MUST READ

ΔΗΜΟΦΙΛΗ