Σάββατο, 20 Απριλίου, 2024
ΑρχικήEDITOR'S PICKSΣτις επάλξεις ο όμιλος Viohalco

Στις επάλξεις ο όμιλος Viohalco

Του Απόστολου Σκουμπούρη

Σε θετικό momentum τόσο σε επιχειρηματικό όσο και σε χρηματιστηριακό επίπεδο βρίσκεται ο όμιλος Viohalco, ο μεγαλύτερος βιομηχανικός όμιλος της χώρας με τις δεκάδες θυγατρικές, τους χιλιάδες εργαζόμενους και τα 28 εργοστάσια σε Ελλάδα και Ευρώπη.

Ο όμιλος βρίσκεται σε κινητικότητα το τελευταίο διάστημα, εν μέσω ανάληψης σημαντικών – παγκόσμιου βεληνεκούς – έργων διεθνώς, που αναβαθμίζουν το προφίλ του και τον καθιστούν ως έναν υπολογίσιμο «παίκτη» ικανό να φέρνει εις πέρας δύσκολα και απαιτητικά projects υποστήριξης υποδομών.

Παράλληλα, η απαλλαγή της ElvalHalcor από τους δασμούς που επιβάλουν οι ΗΠΑ στις εισαγωγές φύλλων αλουμινίου από την Ευρώπη, συνδυαστικά με την είσοδο της Viohalco από τις 22 Μαρτίου στους δείκτες Stoxx, έδωσαν σημαντική ώθηση χθες και στις τρεις εισηγμένες του ομίλου.

Την Τετάρτη η ElvalHalcor γνωστοποίησε πως στις 2 Μαρτίου 2021 το Υπουργείο Εμπορίου των ΗΠΑ (US Department of Commerce) εξέδωσε τις οριστικές του αποφάσεις σχετικά με την έρευνα δασμού αντιντάμπινγκ (antidumping duty investigation) αναφορικά με τις εισαγωγές κοινών φύλλων αλουμινίου από 18 χώρες, συμπεριλαμβανομένων της Ελλάδας. Στην περίπτωση της Ελλάδας, το Υπουργείο Εμπορίου των ΗΠΑ υπολόγισε ένα τελικό περιθώριο ντάμπινγκ (final dumping margin) 0% για εισαγωγές από την ElvalHalcor.

Μετά την έκδοση της οριστικής απόφασης του Υπουργείου Εμπορίου των ΗΠΑ, η έρευνα για τις εισαγωγές της ελληνικής εταιρείας περατώνεται χωρίς επιβολή δασμού αντιντάμπινγκ και η Επιτροπή Διεθνούς Εμπορίου των ΗΠΑ (US International Trade Commission) δεν θα προβεί σε έρευνα για τον καθορισμό της ζημίας αναφορικά με τις εισαγωγές από την Ελλάδα.

Είναι μια πολύ θετική εξέλιξη για την ελληνική εταιρεία και εν γένει την ελληνική βιομηχανία ευρύτερα. Άλλωστε, δεν πρέπει να ξεχνάμε ότι η Viohalco είναι ο μεγαλύτερος εξαγωγέας της χώρας, καθώς άνω του 85% της (κολοσσιαίας) συνολικής παραγωγής, βγαίνει σε δεκάδες χώρες του εξωτερικού.

Η είσοδος στους δείκτες Stoxx και οι μετοχές

Συνάμα, όπως έγινε γνωστό, από τις 22 Μαρτίου η μετοχή του μεγαλύτερου βιομηχανικού ομίλου της χώρας μας θα ενταχθεί στους δείκτες δείκτες Stoxx Developed and Emerging Markets Total Market, Stoxx Emerging Markets Total Market, Stoxx Eastern Europe Total Market και Stoxx All Europe Total Market.

Πρόκειται για πολύ θετική εξέλιξη, καθώς θα… διεθνοποιήσει περαιτέρω επενδυτικά τον όμιλο, που εδώ και χρόνια και μετά τη μεταφορά της φορολογικής έδρας στις Βρυξέλλες, με παράλληλη είσοδο στο Euronext, ενισχύει διαρκώς το brand του, κερδίζοντας σημαντικότατα συμβόλαια παγκόσμιου βεληνεκούς.

Η μετοχή της Viohalco έκλεισε χθες με νέα άνοδο 5,90% στα 4,31 ευρώ που είναι νέα υψηλά περίπου είκοσι μηνών, έχοντας το τελευταίο 4ήμερο άνοδο κοντά στο 12%. H Cenergy Holdings, o ενεργειακός βραχίονας του ομίλου ενισχύθηκε κατά 3,03% κλείνοντας στα 2,04 ευρώ, έχοντας υψηλό 52 εβδομάδων τα 2,06 ευρώ, ενώ η τρίτη εισηγμένη θυγατρική, η ElvalHalcor έκλεισε με άνοδο 2,58% στα 1,9880 ευρώ, επίπεδα που είχε να δει από τον Αύγουστο του 2019.

spot_img
spot_img

MUST READ

ΔΗΜΟΦΙΛΗ