Παρασκευή, 29 Μαρτίου, 2024
ΑρχικήΥΓΕΙΑCOVID-19Στη 2η θέση στην Ευρώπη στη διενέργεια εργαστηριακών ελέγχων COVID-19 η Κύπρος

Στη 2η θέση στην Ευρώπη στη διενέργεια εργαστηριακών ελέγχων COVID-19 η Κύπρος

Στη 2η θέση ανάμεσα σε 29 ευρωπαϊκά κράτη κατατάσσεται η Κύπρος σε σχέση με τη διενέργεια εργαστηριακών ελέγχων ανά 100,000 κατοίκους, σύμφωνα με το Ευρωπαϊκό Κέντρο Ελέγχου και Πρόληψης Λοιμώξεων (ECDC).
Στα πρόσφατα στοιχεία του ECDC, καταγράφεται ο αυξημένος αριθμός τεστ που πραγματοποιούνται στην Κύπρο, σε σύγκριση με τα υπόλοιπα ευρωπαϊκά κράτη, αναδεικνύοντας τη μεγάλη προσπάθεια που γίνεται από την έναρξη της πανδημίας για τον επιδημιολογικό έλεγχο στην κοινότητα.
Η Κύπρος, ακολουθώντας τις κατευθυντήριες οδηγίες του ECDC, εξ αρχής στήριξε τη στρατηγική της για τη διαχείριση της πανδημίας του κορονοϊού στους αυξημένους εργαστηριακούς ελέγχους τόσο στοχευμένα σε συγκεκριμένες ομάδες πληθυσμού όσο και στην κοινότητα.
Αρχικά, διενεργώντας προγράμματα ελέγχου σε εργαζόμενους, τομείς/κλάδους της οικονομίας, κλειστές και άλλες δομές, κτλ, με τη μέθοδο της μοριακής εξέτασης (PCR) και, ακολούθως, αξιοποιώντας και τα ταχεία αντιγονικά τεστ (antigen rapid test), στοχεύει στη συνεχή επιδημιολογική επιτήρηση του πληθυσμού και τον έγκαιρο εντοπισμό και απομόνωση των θετικών περιστατικών, μειώνοντας τη μετάδοση του ιού.
Σύμφωνα με το ECDC, η εφαρμογή της πρακτικής για αυξημένα τεστ στην κοινότητα συνδυαστικά και επικουρικά με τα μέτρα και τα υγειονομικά πρωτόκολλα που ισχύουν στα κράτη, συντείνει στη μείωση των επιδημιολογικών δεικτών και επιτρέπει τη σταθερή αποκλιμάκωση των περιορισμών.

ΠΗΓΗ:ΑΠΕ-ΜΠΕ

spot_img
spot_img

MUST READ

ΔΗΜΟΦΙΛΗ