Σάββατο, 20 Απριλίου, 2024
ΑρχικήΕΝΕΡΓΕΙΑΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ & ΕΝΕΡΓΕΙΑΣτην ΤΕΡΝΑ «κλείδωσε» έργο της ΔΕΗ 50MW στη Μεγαλόπολη

Στην ΤΕΡΝΑ «κλείδωσε» έργο της ΔΕΗ 50MW στη Μεγαλόπολη

Στην εταιρεία ΤΕΡΝΑ ανατέθηκε το έργο των 50MW στη Μεγαλόπολη από την ΔΕΗ Ανανεώσιμες, το οποίο θα είναι το πρώτο με διμερές συμβόλαιο (ΡΡΑ). To έργο αφορά δύο φωτοβολταϊκά πάρκα, το ένα ισχύος 39MW και το δεύτερο ισχύος 11MW, τα οποία θα κατασκευαστούν σε απαλλοτριωμένη έκταση της ΔΕΗ, η οποία έχει χρησιμοποιηθεί για αποθέσεις κατά τη λειτουργία των ορυχείων παλαιότερα και αναμένεται να ολοκληρωθεί στα τέλη του 2022.

Το τίμημα θεωρείται καλό για τη ΔΕΗ Ανανεώσιμες, καθώς έκλεισε περίπου στα 23,5 εκατ. ευρώ. Το έργο θα πραγματοποιηθεί με συστήματα μονού άξονα και bifacial πλαίσια, ενώ θα κατασκευαστεί νέος υποσταθμός μέσης προς υψηλή τάσης για τη σύνδεσή του στο σύστημα.

Σημειώνεται πως στο διαγωνισμό για το έργο αυτό της ΔΕΗ Ανανεώσιμες, είχαν υποβάλει προσφορές, εκτός από την ΤΕΡΝΑ και οι όμιλοι Άκτωρ, AVAX, ΜΕΤΚΑ, Intrakat, Voltalia Greece, Dongfang Electric International Corporation και Sunel & Shanghai Electric.

Το εν λόγω έργο είναι το πρώτο που θα προχωρήσει με διμερές συμβόλαιο πώλησης ρεύματος προς τη μητρική, στρατηγική που έχει ανακοινώσει η θυγατρική εταιρεία της ΔΕΗ. Σύμφωνα με την ΔΕΗ Ανανεώσιμες η πρώτη σύμβαση αγοροπωλησίας ηλεκτρικής ενέργειας (PPA) έχει σχεδόν ολοκληρωθεί και το έργο στην πόλη της Πελοποννήσου θα είναι το πρώτο που θα υπογράψει.

Ταυτόχρονα, εκτιμά πως οι τράπεζες είναι πλέον σε θέση να στηρίξουν τα συμβόλαια αυτά και σημειώνει ότι απαιτείται όλοι οι φορείς να τα προωθήσουν με βάση το διεθνές παράδειγμα. Το έργο θα πραγματοποιηθεί με συστήματα μονού άξονα και τεχνολογία bifacial (διπλής όψης) φωτοβολταϊκών πλαισίων, ενώ θα κατασκευαστεί νέος υποσταθμός μέσης προς υψηλή τάσης για τη σύνδεσή του στο σύστημα.

Στο μεταξύ, με βάση όσα είχε αναφέρει πρόσφατα σε παρουσία του στη Βουλή ο διευθύνων σύμβουλος της ΔΕΗ Ανανεώσιμες, η εταιρεία πριν αναλάβει η νέα διοίκηση είχε μόλις 150 MW από σταθμούς Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας. Πολύ σύντομα, όπως είχε τονίσει, θα ανέβει στα 250 MW ενώ μέχρι το Φθινόπωρο του 2022 θα έχει ξεπεράσει τα 500 MW. Στο πλαίσιο αυτό, φαίνεται πως παραμένει ρεαλιστικός ο στόχος για 1,5 GW μέχρι το τέλος του 2023 ή έως τους πρώτους μήνες του 2024.

spot_img
spot_img

MUST READ

ΔΗΜΟΦΙΛΗ