don't even ask

don't even ask

spot_img

Σολομώντεια λύση, ποσοτική σύσφιξη, οι στηρίξεις της Wall, εκτίναξη ΟΠΑΠ, τα χθεσινά πακέτα, δήμος Αθήνας και Ευμορφίδης, οι Ολλανδοί της Alpha Bank και… Ancora Tu με Lucio Battisti

*Σολομώντεια λύση (τι άλλο; ) της Κομισιόν για το πλαφόν στο φυσικό αέριο. Σε σχεδόν 3πλάσια τιμή από την τρέχουσα θα πρέπει να αυξηθεί η τιμή του Title Transfer Facility για να ενεργοποιηθεί ο μηχανισμός. Γερμανικές Bauernschaue, που θα έλεγαν και οι γερμανομαθείς της DeA, τις κουτοπονηριές του Βερολίνου και της Ursula Gertrud von der Leyen.

*Είναι πολλά τα χρήματα, τεράστια τα συμφέροντα και πανίσχυρα τα lobbies.

*“Εισερχόμαστε σε ένα νέο μακροοικονομικό περιβάλλον όπου οι δυνάμεις που είχαν δημιουργήσει συνεχή επέκταση της πιστωτικής προσφοράς (σ.σ. δηλαδή Fed και καθ’ υπόδειξη ECB) και επέτρεψαν στην παγκόσμια ζήτηση να λειτουργήσει σαν αμορτισέρ, αλλάζουν…”, διατύπωσε διακριτικά την πρόθεση της η Christine Lagarde να συνεχίσει τις μεγάλες αυξήσεις επιτοκίων. Ταυτόχρονα θα ξεκινήσει την ποσοτική σύσφιξη, θυσιάζοντας την ανάπτυξη, την οικονομική-κοινωνική ευστάθεια της Ευρώπης.

*Θετική για την ελληνική οικονομία η πρώτη έκθεση μετά την έξοδο από το καθεστώς ενισχυμένης εποπτείας. Τι σημαίνει πρακτικά: τη δρομολόγηση εκταμίευσης 644 εκατ. (της γνωστής και ως… ορφανή δόση του 2019) μέσα στο επόμενο 2μηνο, μία βαθιά “ανάσα” τόκων 5,2 δισ. (έως το 2049). Το σωρευτικό ποσό προκύπτει από την κατάργηση της προσαύξησης επιτοκίου στα δάνεια του Μνημονίου Β’, όφελος 123 εκατ. ετησίως.

*Αύριο, Τετάρτη ακόμη ένα έκτακτο Συμβούλιο Ενέργειας στις Βρυξέλλες. Σε συνεδριάσεις να βρισκόμαστε και προτάσεις ήξεις-αφήξεις για να καμφθούν οι αντιρρήσεις των μισών χωρών-μελών της ΕΕ.

*Walgreens και Best Buy στήριξαν τον S&P500, χθες βράδυ στην Wall Street. Στα υπόψη η αυριανή αργία (Thanksgiving/Ευχαριστιών). 

*Πάνω που γλύτωσε (για πόσο) το Λονδίνο από τις “επιθέσεις” των bond vigilantes, προχωρούν σε “λευκή απεργία” οι σιδηροδρομικοί την περίοδο των Χριστουγέννων. Κινητοποιήσεις διαρκείας 24ημερών.

*Καλή ημέρα η χθεσινή για το ΧΑ. ΟΠΑΠ: Εκτίναξη καθαρών κερδών στα 285 εκατ. στο 9μηνο. Καθαρά Έσοδα προ Εισφορών (GGR) στα 1.398,1 εκατ. αυξημένα κατά 34,4% ως αποτέλεσμα της πλήρους λειτουργίας των καταστημάτων καθ’ όλη τη διάρκεια του έτους. “Δυναμική για ισχυρό φινάλε, με momentum και από το Μουντιάλ…”, σημείωσε ο CEO Jan Karas. Βλέπω να προχωρά και σε επιπλέον διανομή η διοίκηση. ΔΕΗ: Ebitda (σε επαναλαμβανόμενη βάση) στα 644,2 εκατ. με τα κέρδη προ τόκων, φόρων και αποσβέσεων τρίτου 3μηνου να επηρεάζονται αρνητικά από τα 276 εκατ. της έκτακτης εισφοράς που επιβλήθηκε στους παραγωγούς ηλεκτρικής ενέργειας (για την περίοδο Οκτώβριος 2021-Ιούνιος 2022).

*Στα 56,92 εκατ. η αξία συναλλαγών χθες, τα 6,44 εκατ. με πακέτα σε AEGEAN, ΤΕΡΝΑ Ενεργειακή, Eurobank, Motor Oil, OTE, Premia. Ξεχώρισα τα 4 της Eurobank συνολικής αξίας περίπου 3,7 εκατ. και τα 2 μεγάλα για 65,3 χιλ.μτχ της Motor Oil στα 17,85 και 67,8 χιλ του ΟΤΕ στα 15,30 ευρώ.

*Σήμερα ανακοινώνει οικονομικά αποτελέσματα η Motor Oil. Εδώ να δείτε ομορφιές. Για την στατιστική σημειώνω, πως 2 συνεδριάσεις ήταν αρκετές για να καλυφθεί η διαφορά της αποκοπής (προμερίσματος 0,40/μτχ). Σχεδόν 16 χρειάστηκαν για να ανακτηθεί για τη μετοχή της Helleniq Energy. Σημειώστε και αυτό: Helleniq Energy αποτίμηση 2,07 δισ. Motor Oil στα 1,99 δισ. Μετά με ρωτούν γιατί περιμένω το ΙΡΟ της Optima Bank.

*Για την Εορταστική παράδοση που απαρέγκλιτα τηρούν στη Viohalco, τα γνωρίζετε. Την θύμισε και η στήλη, year end rally και από τη δεύτερη γενιά Ιωάννη και Μιχάλη Στασινόπουλου. Στα 1,63 ευρώ η ElvalHalcor με άνοδο 9,40% στην εβδομάδα και 14,79% στο μήνα. Αποτίμηση στα 611,6 εκατ. Στα 3,29 η Cenergy Holdings με 4,44% και 17,50% αντίστοιχα, not bad. Αποτίμηση στα 625,6 εκατ. με κεκτημένη ταχύτητα για τον FTSE25. Στην θέση του ΑΔΜΗΕ, με απογοητευτική την χρηματιστηριακή εικόνα του Διαχειριστή. Ανάλογη και για την Sarantis που με μόλις 432,5 εκατ. κινδυνεύει να υποσκελιστεί από την Autohellas των 553,3 εκατ. 

*Στην απόφαση της Επιτροπής Συμμόρφωσης (του ΣτΕ) να δοθεί τρίμηνη διορία στον Δήμο Αθηναίων να προβεί στις ενέργειες κατεδάφισης των 2 τελευταίων ορόφων του ξενοδοχείου της Coco Mat (στην Ακρόπολη) είχε αναφερθεί η DeA μεταφέροντας σχετικό ρεπορτάζ της «ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗΣ». Το… ωραίο της υπόθεσης, ο Δήμος Αθηναίων δεν είχε προχωρήσει στην εφαρμογή ούτε προηγούμενης απόφασης (2019), ενώ για την τελευταία η Μπλε Κέδρος (Coco Mat) δηλώνει άγνοια (δεν της κοινοποιήθηκε από τον Δήμο; να υποθέσω… γιατί το έψαξε άνθρωπος της στήλης χωρίς να βγάλει άκρη) εκτιμώντας παράλληλα πως και αυτή η απόφαση (του ΣτΕ) είναι μαχητή (όπως και του 2019). Εάν υποψιαστώ, πως ο… αντισυμβατικός, αντισυστημικός σανδαλοφόρος Τζον Ευμορφίδης χαίρει διακριτικής ασυλίας από τον Δήμαρχο Κώστα Μπακογιάννη, θα… πηδηχτώ από το παράθυρο.

*Καλά τα γράφει ο Νίκος Ελευθερόγλου για τα όσα διαδραματίστηκαν με την έξωση της συνταξιούχου. Και εντελώς άδικο να έχει η εν λόγω, πως να ανταπαντήσεις με τόσες χαριστικές ρυθμίσεις και haircut σε ημέτερους και πτωχευμένους επιχειρηματίες. Με τον επικεφαλής της Ελληνικής Ένωσης Τραπεζών, Βασίλη Ράπανο στο μνημειώδες not bankable λες και αποκλείοντας το 90% των ΜμΕπιχειρήσεων δεν έχει να κάνει με θέσεις εργασίας, οικογένειες κ.λ.π. Αλλά είπαμε “λεφτά υπάρχουν” για τα (διακομματικά/υπερκομματικά) “δικά μας παιδιά”. 

*Διάβασα (δεν θυμάμαι που) πως πίσω από το χθεσινό 5,26% της Alpha Bank στα 0,9848 ευρώ μπορεί να κρύβεται ενδεχόμενη εξαγορά του ποσοστού συμμετοχής του John Paulson. Στο 7,3% του μ.κ της Alpha Bank και όπως γνωρίζουν οι τακτικοί πρωινοί αναγνώστες της DeA, εδώ και εβδομάδες αναφερόμαστε στον εν δυνάμει μεγαλύτερο μέτοχο μειοψηφίας της τράπεζας, την πλευρά Holterman/Wessels. Και μάλιστα, πως οι Ολλανδοί θα κινηθούν (ή κινούνται ήδη) και προς το ΤΧΣ που κατέχει άλλο ένα-περίπου- 9% του μ.κ. Μέχρι και αναλυτικά μέγιστο όριο που έχει ως στόχο να συγκεντρώσει η πλευρά των Ολλανδών, πάνω από 20% του μ.κ. Κάτι σαν… Watsa σε Eurobank.

*Ωστόσο, έχει ενδιαφέρον το ποιοι ενδιαφέρονται για το 18,6% του John Paulson στην Πειραιώς, όπου το ΤΧΣ έχει το 27% του μ.κ για προσθέστε… Εν τέλει, μπορεί και να μην χρειαστεί να… αποεπενδύσει το ΤΧΣ, θα παρθούν και των έσω τα μειοψηφικά ποσοστά. Σαν… Δούρειοι Ίπποι.

*Και μιας ο λόγος για Πειραιώς: Πως το είπε ο CEO Χρήστος Μεγάλου (σε εκδήλωση του ΕλληνοΓερμανικού Επιμελητηρίου), “χτίζουμε την κουλτούρα μίας τράπεζας, που μπορεί να αλλάζει διαρκώς…”. ΟΚ Εορτές έρχονται, μην την χαλάσουμε την ατμόσφαιρα, έρχεται και Save the Date για τους τραπεζικούς συντάκτες. Άλλωστε ποια είναι η στήλη να αμφισβητήσει τους οραματισμούς του φρεσκοβραβευμένου από την Παγκόσμια Ομοσπονδία Συμβουλίων Ανταγωνιστικότητας. Π.Ο.Σ.Α; είπαμε;

*Σε καθεστώς ενίσχυσης (μέσω του Αναπτυξιακού νόμου) υπήχθη το Plaza Hotel Skiathos της BriQ Properties (συμφερόντων Θεόδωρου Φέσσα), ΟΚ μέχρις εδώ. Δεν κατάλαβα όμως, πως σχετίζεται το εν λόγω (στην Σκιάθο) με άλλη μονάδα της εισηγμένης στην Πάρο; Θα μου πείτε, τι Σποράδες τι Κυκλάδες, τέλος πάντων. Πάντως με την υπαγωγή σε χρηματοδοτήσεις, με επιδοτήσεις κ.λ.π γίνεται ένα… Εορταστικό party. Βεβαίως και αφορά τους bankable. 

*Μου αρέσει, που οι του ΑΝΤ1 έβαλαν και επιπλέον συνδρομή σε αγώνες του Μουντιάλ (που μέχρι το προηγούμενο μετέδιδε δωρεάν/ελεύθερα η ΕΡΤ). Χάθηκε η… μπάλα στην κυριολεξία με το μαύρο σκοτάδι που έπεσε στον αγώνα Αγγλίας-Ιράν. Όχι, αυτό το Μουντιάλ δεν θα το δω, από την στιγμή που είναι εκτός η Squadra Azzura (* ). Εκτός εάν φτάσουν τελικό οι Biancocelesti, και εάν. Αλλά επικοινώνησε φίλος σε ακατάληπτα… γαλλικά και το πληροφορήθηκα.  

*Πρόσφατα μας έγραφε (και μεταφέραμε) φίλος για την Nordic American Tanker με τη μετοχή (ΝΑΤ) να φτάνει έως τα 3,94$. Χθες “βούτηξε” στα 3,51$ διόρθωση που θα βγάλει αντίδραση προς τα 5$. Γενικά στην Wall Street διάχυτη είναι- σύμφωνα με τον φίλο- η εκτίμηση πως tankers και LNG θα “παίξουν” με το που θα πιάσουν τα κρύα στην Ευρώπη.  Όσον αφορά στην TSLA στα 170$ το χαρτί είναι υπέρ πουλημένο, θα το “μαζέψει” ο Elon μέχρι τα 250$, εδώ μας θέλω.

*Έντονη εικοτολογία χθες, πως αναμένονται ανακοινώσεις από την Μιχαλακοπούλου. Έτσι “έδειξε” το ταμπλό με τα νέα ιστορικά υψηλά για τη μετοχή της ΤΕΡΝΑ Ενεργειακής στα 19,99 ευρώ και το up της ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ στα 9,93 ευρώ.

*Έδειξε σημάδια ζωής (χρηματιστηριακά) η Lamda Development χθες. Στα 5,81 με 2,02% προφανώς λόγω της ανακοίνωσης των οικονομικών αποτελεσμάτων σήμερα.  Για να τα δούμε και αυτά. 

*Είδα, πως με την επιλογή των ορκωτών για τα έργα του Ταμείου Ανάπτυξης γίνονται… πρωτότυπες διαδικασίες. Εξηγούν, ότι την πλατφόρμα επιλογής (των ορκωτών) την έκανε η Grant Thornton του Δρ Νικόλαου Καραμούζη που ταυτόχρονα συμπεριλαμβάνεται στις εταιρείες που θα ελέγξουν τα έργα. Σαν να λέμε Νικόλαος κερνάει-Νικόλαος πίνει. Δόκτωρ όμως…

(* ) οι αρκετά παλαιότεροι ιταλομαθείς θα ενθυμούνται το Ancora Tu με τον αξεπέραστο Lucio Battisti, μου το έφερε η κόρη μου σε διασκευή της Roisin Murphy… meraviglioso.  

Αποποίηση Ευθύνης : Το περιεχόμενο και οι πληροφορίες της στήλης προσφέρονται αποκλειστικά και μόνο για ενημερωτικούς σκοπούς και σε καμία περίπτωση δεν μπορούν να εκληφθούν ως συμβουλή, πρόταση, προσφορά για αγορά ή πώληση των κινητών αξιών, ούτε ως προτροπή για την πραγματοποίηση οποιασδήποτε μορφής επένδυσης. Κατά συνέπεια δεν υφίσταται ουδεμία ευθύνη για τυχόν επενδυτικές και λοιπές αποφάσεις που θα ληφθούν με βάση τις πληροφορίες αυτές.

spot_img

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

spot_img

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

don't even ask