Παρασκευή, 29 Μαρτίου, 2024
ΑρχικήΚΟΙΝΩΝΙΑΣκρέκας: Το νερό παραμένει φυσικό μονοπώλιο

Σκρέκας: Το νερό παραμένει φυσικό μονοπώλιο

Το νερό ήταν, είναι και θα παραμείνει φυσικό μονοπώλιο» υπογραμμίζει σε συνέντευξή προς το ΑΠΕ-ΜΠΕ ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας Κώστας Σκρέκας με αφορμή τις επισημάνσεις της αντιπολίτευσης για τις προβλέψεις σχετικού νομοσχεδίου του υπουργείου.

Αναφορικά, με την εξαγορά της ENEL Ρουμανίας από τη ΔΕΗ κάνει λόγο για «εθνικό πρωταθλητή που μπορεί και πρέπει να κυριαρχήσει στα Βαλκάνια», ενώ σημειώνει ότι «κάθε φορά που προκύπτει δημοσιονομικός χώρος θα εντάσσουμε ακόμα περισσότερες αιτήσεις από το “Αλλάζω Συσκευή” στη λίστα των δικαιούχων, μέχρις ότου εξαντληθούν όλες οι αιτήσεις.

Βασικό κριτήριο των αποφάσεών μας είναι η ανταπόκριση των πολιτών». Τέλος, υπογραμμίζει ότι η πολιτική που αποσκοπεί στην εξασφάλιση προσιτών τιμών ενέργειας για όλους θα συνεχιστεί έως ότου τελειώσει η κρίση.

Ειδικά για το θέμα του νερού, ο κ.Σκρέκας είπε ότι “το εξήγησα, το ανέλυσα, αλλά η αντιπολίτευση, ιδίως η αξιωματική, έχει αποδείξει ότι δεν ακούει, δεν διαλέγεται, δεν καταλαβαίνει. Οι πολίτες απαιτούν συνεννόηση κι ο ΣΥΡΙΖΑ αναλίσκεται σε συνθήματα και μεγαλοστομίες. Είναι λυπηρό αυτό. Αυτό που επιδιώκουμε είναι η πολιτεία να ασκεί εποπτεία και έλεγχο ώστε να βελτιώσουμε ουσιωδώς την υπάρχουσα κατάσταση, προς όφελος των πολιτών και του δημοσίου συμφέροντος. Σας επισημαίνω ότι για πρώτη φορά σε νόμο του κράτους αναφέρεται ρητά στην αιτιολογική έκθεση ότι δεν έχουμε καμία πρόθεση και δεν πιστεύουμε ότι είναι σωστό να ιδιωτικοποιηθεί η υπηρεσία παροχής ύδατος στην Ελλάδα.

   Στον νόμο ορίζουμε συγκεκριμένα ότι οι υπηρεσίες παροχής ύδατος είναι αποκλειστικά δικαίωμα και δυνατότητα δημόσιων και δημοτικών φορέων. Πώς αλλιώς πρέπει να το πούμε για να το καταλάβει η αντιπολίτευση; Αυτό που για πρώτη φορά ρυθμίζεται κατά τρόπο συνεκτικό, είναι το πεδίο και ο φορέας της ρυθμιστικής και ελεγκτικής εποπτείας των υπηρεσιών που διαθέτουν το αποκλειστικό δικαίωμα παροχής υπηρεσιών ύδατος σε κάθε περιοχή της χώρας. Πρέπει, επίσης, οι αναγνώστες σας να γνωρίζουν ότι το Συμβούλιο της Επικρατείας ανέφερε στην Ολομέλεια, με αριθμό 1906/2014 και στη συνέχεια 190/22, πως είναι συνταγματικώς επιβεβλημένος ο έλεγχος των υπηρεσιών ύδρευσης από το ελληνικό δημόσιο.

   Νομίζω ότι όλοι γνωρίζουμε τα αντικειμενικά προβλήματα στη διαχείριση των υδάτινων πόρων: Απώλειες που φτάνουν και το 65% κατά μέσο όρο, απώλειες της τάξης του 35% σε ότι αφορά το πόσιμο νερό, μόλις το 40% των οργανισμών έχει καταθέσει στοιχεία στην αρμόδια υπηρεσία του κράτους, που υποχρεούται από το νόμο να καταθέτει κλπ. Αυτά πάμε να διορθώσουμε.

spot_img
spot_img

MUST READ

ΔΗΜΟΦΙΛΗ