Πέμπτη, 28 Μαρτίου, 2024
ΑρχικήΝΑΥΤΙΛΙΑΣε "φουρτούνες" η αγορά των κοντέινερ

Σε “φουρτούνες” η αγορά των κοντέινερ

Αστάθεια στην αγορά των τακτικών δια θαλάσσης μεταφορών προβλέπει η Maersk, ενώ την ίδια ώρα ο οίκος Drewry χτυπάει το καμπανάκι της ύφεσης στην εν λόγω αγορά εξαιτίας της κάθετης πτώσης του εξαγωγικού εμπορίου της Κίνας.

Ήδη η μια μετά την άλλη οι εταιρίες διαχείρισης κοντέινερ προχωρούν σε περικοπές δρομολογίων από και προς την Κίνα παρακάμπτοντας τα λιμάνια της μετά την διαπίστωση πως έχει μειωθεί σημαντικά η εισαγωγή και κυρίως η εξαγωγή αγαθών.

Αυτό που διαπιστώνουν οι αναλυτές είναι ότι σε διεθνές επίπεδο έχει μειωθεί η ζήτηση αγαθών από την Κίνα με αποτέλεσμα πολλές φορές να υπάρχει νόημα για ένα πλοίο κοντέινερ να προσεγγίσει κάποιο λιμάνι της Κίνας αφού δεν θα παραλάβει κανένα φορτίο και την ίδια ώρα θα έχει χάσει χρόνο στο κυκλικό του ταξίδι χωρίς λόγο.

Οι ίδιοι αναλυτές προσθέτουν ότι οι ακυρώσεις δρομολογίων δεν είναι κάτι το ασυνήθιστο, ωστόσο ο οίκος Drewry σημειώνει ότι αυτή την φορά η μείωση της ζήτησης κινεζικών προϊόντων από την Δύση είναι αξιοσημείωτη ειδικά στην διάρκεια του τελευταίου τριμήνου προκαλώντας ανησυχία και προβληματισμό στην Κίνα.  

Σύμφωνα με τις προβλέψεις του οίκου οι ακύρωσης δρομολογίων ειδικά στις γραμμές που συνδέουν την Ασία με την Ευρώπη μέσω Ειρηνικού Ωκεανού θα υπάρξει μια πτώση της τάξης του 31% στην διάρκεια των επομένων εβδομάδων. Στην διάρκεια του 2022 η πτώση αυτή ήταν 23% και το 2021 ήταν 16% .

spot_img
spot_img

MUST READ

ΔΗΜΟΦΙΛΗ