Τετάρτη, 24 Απριλίου, 2024
ΑρχικήEDITOR'S PICKSΣε υψηλά 17 μηνών το Χ.Α., κλείνει το «ρήγμα» του Covid-19 και...

Σε υψηλά 17 μηνών το Χ.Α., κλείνει το «ρήγμα» του Covid-19 και βλέπει υψηλότερα

Μετά από ένα αρκετά μεγάλο διάστημα συσσώρευσης και συγκέντρωσης δυνάμεων σε πολύ στενό εύρος διακύμανσης, με «αμυντικές» και συντηρητικές συνεδριάσεις χαμηλού ρίσκου, αυτή την εβδομάδα το ελληνικό χρηματιστήριο έκανε την υπέρβαση, επιτυγχάνοντας νέα υψηλά 17 μηνών.

Χθες ο Γενικός Δείκτης έκλεισε πάνω από τις 920 μονάδες για πρώτη φορά από τις 29 Ιανουαρίου 2020, και αν επιβεβαιώσει αυτά τα επίπεδα σε φίλτρο τριών συνεδριάσεων, τότε ασφαλέστατα θα βάλει πλώρη για τα προηγούμενα υψηλά και τις 950 μονάδες. Όλο το τελευταίο διάστημα η αγορά συσσώρευε με μείωση όγκων και τζίρων, με τους πωλητές να αποσύρονται, ένδειξη ότι η πίστη και το momentum της αγοράς είναι για πάνω. Έτσι, ήρθε το +1,27% της περασμένης Τρίτης και το χθεσινό +1,20% να αλλάξει τα δεδομένα και να «σπάσει» τον τεχνικό εγκλωβισμό της αγοράς.

Συνδυαστικά με όλα αυτά δεν είναι τυχαία η κατακόρυφη ενίσχυση των συναλλαγών, καθώς χθες ο τζίρος ενισχύθηκε για 3η διαδοχική ημέρα, προσδίδοντας βάθος στην αγορά. Χθες οι συναλλαγές ανήλθαν στα 94,34 εκατ. ευρώ με τα 21,11 εκατ. ευρώ σε πακέτα, που σημαίνει ότι οι «καθαρές» συναλλαγές ξεπέρασαν τα 73 εκατ. ευρώ, ενώ είναι θετικό ότι ο τζίρος ενισχύεται στις ανοδικές συνεδριάσεις, ενώ στις πτωτικές μειώνεται. Από τα απαξιωμένα επίπεδα των 44,57 εκατ. ευρώ της περασμένης Δευτέρας, την Τρίτη οι συναλλαγές ανήλθαν στα 69,86 εκατ. ευρώ και την Τετάρτη στα 76,71 εκατ. ευρώ.

Παράλληλα, για 3η σερί συνεδρίαση ο Γενικός Δείκτης έκλεισε στο υψηλό ημέρας. Συμπεριφορά που σύμφωνα με αναλυτές συναντάται σε έναρξη νέας μεγάλης κίνησης, καθώς έτσι απορροφούνται οι διστακτικές τοποθετήσεις μέσα στη συνεδρίαση και στο τέλος υπάρχει ξέσπασμα.

Σε κάθε περίπτωση, η αγορά είναι σε διαδικασία να κλείσει εντελώς την «ψαλίδα» από τη ζημιά της πανδημίας, ενώ επόμενος ορατός στόχος δεν είναι άλλος από την υπέρβαση του ορίου των 950 μονάδων που αποτελούν τα υψηλά της 24ης Ιανουαρίου 2020, αλλά και τα υψηλά των τελευταίων περίπου εξίμισι ετών.

Το Χ.Α. λοιπόν κλείνει το «ρήγμα» που άνοιξε η πανδημία, την ώρα που σύσσωμες οι διεθνείς αγορές το έχουν επιτύχει αυτό από τα μέσα του 2020, οπότε οτιδήποτε κάνουν το τελευταίο διάστημα κινείται σε επίπεδα ρεκόρ όλων των εποχών. Το Χ.Α. υστερεί καταφανώς έναντι του διεθνούς momentum όλη την τελευταία δεκαετία, ενώ πλέον προσπαθεί να πιάσει το νήμα από το momentum που είχε πριν την πανδημία, καθώς θυμίζουμε ότι το 2019 η ελληνική αγορά ενισχύθηκε κατά 50%, με αφορμή και την πολιτική αλλαγή.

Ώθηση στην αγορά έδωσαν τόσο η εντυπωσιακή πορεία της προχθεσινής έκδοσης του 10ετούς ομολόγου το οποίο έτυχε ιδιαίτερα θετικής ανταπόκρισης από τους επενδυτές σε μία ακόμη ένδειξη ότι η Ελλάδα επιστρέφει στον χάρτη των αγορών και ενισχύεται η εμπιστοσύνη στη χώρα και τις προοπτικές της οικονομίας, όσο και οι χθεσινές αποφάσεις της ΕΚΤ.

Η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα αποφάσισε να διατηρήσει ανοικτές τις στρόφιγγες χρηματοδότησης, σημειώνοντας πως η αύξηση των μηναίων αγορών ομολόγων, που άρχισε από τον Μάρτιο και τον Απρίλιο θα συνεχισθεί, μια διευκρίνιση ιδιαίτερα σημαντική για τις αγορές, ώστε να μην σημειωθεί νέο επεισόδιο ανόδου των επιτοκίων. Οι αγορές ομολόγων «θα εξακολουθήσουν να διενεργούνται με ρυθμό σημαντικό υψηλότερο από ό,τι τους πρώτους μήνες του έτους» (σ.σ. το πρώτο δίμηνο η ΕΚΤ είχε «φρενάρει» τις αγορές ομολόγων).

Σημαντική η αφύπνιση των τραπεζών τον Ιούνιο

Η εικόνα της αγοράς τον Ιούνιο είναι καλή καθώς ήδη ο Γενικός Δείκτης ενισχύεται σε ποσοστό 3,29%, ο FTSE 25 κερδίζει 3,75%, ο Mid Cap είναι στο +1,61% (εύλογη υστέρηση καθώς υπεραποδίδει όλο το 5μηνο), ενώ ο τραπεζικός δείκτης κερδίζει 8,12% και είναι αυτός που έδωσε την ισχυρότερη ώθηση.

Κορυφαία blue chips της αγοράς διαπραγματεύονται σε πολυετή υψηλά, με τον ΟΤΕ να δεσπόζει κλείνοντας πάνω από τα 15 ευρώ για πρώτη φορά από τις 14 Ιουλίου 2008, που σημαίνει ότι βρίσκεται σε υψηλά 13 ετών, ενώ ΟΠΑΠ πάνω από τα 13,70 ευρώ που έκλεισε χθες είχε να κλείσει από τις 13 Μαΐου 2011, που σημαίνει ότι βρίσκεται σε υψηλά 10ετίας.

Μέσα στον Ιούνιο ο ΟΠΑΠ ενισχύεται σε ποσοστό 6,20%, η Ελλάκτωρ είναι στο +9,05% και η Lamda Development +4,29%. Στις τράπεζες, η Eurobank ξεχωρίζει με άνοδο 11,65% τον τρέχοντα μήνα, η Alpha Bank είναι στο +8,18%, η Πειραιώς +6,02%, η Εθνική +4,68% και η Attica Bank +4,81%. Παράλληλα, σε νέα ιστορικά υψηλά έκλεισαν οι «μικρές» Epsilon Net και Entersort.

spot_img
spot_img

MUST READ

ΔΗΜΟΦΙΛΗ