Τρίτη, 16 Απριλίου, 2024
ΑρχικήΚΟΙΝΩΝΙΑΣΕΙΣΜΟΙΣεισμός στην Εύβοια: Από 25/10 είχε εκδηλωθεί σεισμική δραστηριότητα στην περιοχή

Σεισμός στην Εύβοια: Από 25/10 είχε εκδηλωθεί σεισμική δραστηριότητα στην περιοχή

Προβληματισμό έχει προκαλέσει στους επιστήμονες ο σεισμός μεγέθους 5 βαθμών της κλίμακας Ρίχτερ στην περιοχή νότια – νοτιοανατολικά του οικισμού Ζάρακες της Εύβοιας, που και αυτός έγινε ιδιαίτερα αισθητός στην Αττική.

Μιλώντας στο MEGA ο σεισμολόγος Γεράσιμος Παπαδόπουλος επεσήμανε πως η περιοχή στην οποία εκδηλώθηκε ο σεισμός έχει άγνωστο ιστορικό και πως θα έπρεπε να είχε προβληματίσει την επιστημονική κοινότητα το γεγονός πως ήδη από τις 25 Οκτωβρίου είχαν εκδηλωθεί προσεισμικά φαινόμενα.

«Ήταν βιαστική τοποθέτηση ότι ο σεισμός των 4,7 Ρίχτερ ήταν ο κύριος. Επιμένω ότι πρέπει να είμαστε πιο προσεκτικοί και να μην έχουμε τόσο μεγάλη βεβαιότητα. Δυστυχώς αυτά τα φαινόμενα έχουν εγγενώς την αβεβαιότητα. Είναι παρακινδυνευμένο να πούμε ότι μπορεί να δώσει σεισμό μέχρι 6 Ρίχτερ, διότι όλοι έχουμε πει ότι είναι σχεδόν μία άγνωστη περιοχή. Τώρα αρχίζουμε να την μαθαίνουμε, τώρα αρχίζει να «τρέχει» η καταγραφή των σεισμών, από την οποία μπορούμε να εξάγουμε χρήσιμες πληροφορίες, διότι αφενός δεν υπάρχει στην επιφάνεια εκδήλωση του ρήγματος και αφετέρου δεν έχουμε καταγεγραμμένο ιστορικό στην περιοχή», δήλωσε.

«Είναι μία αμέλεια της επιστημονικής κοινότητας – και βάζω τον εαυτό μου μέσα – ότι δεν δώσαμε προσοχή, να πούμε γιατί κουνάει συνεχώς από τις 25 Οκτωβρίου και ύστερα; Αποδεικνύεται ότι ήταν προσεισμική ακολουθία, όπως ήταν και πέρυσι στο Αρκαλοχώρι. Επί 4 μήνες κουνούσε συνέχεια και κατέληξε σε σεισμό 6 Ρίχτερ».

spot_img
spot_img

MUST READ

ΔΗΜΟΦΙΛΗ