Παρασκευή, 29 Μαρτίου, 2024
ΑρχικήEDITOR'S PICKS«Σεισμός» πολλών… ευρω-ρίχτερ -Γράφει ο Β. Κοντομίχης

«Σεισμός» πολλών… ευρω-ρίχτερ -Γράφει ο Β. Κοντομίχης

«Σεισμό» έχει προκαλέσει στο ευρωπαϊκό ποδόσφαιρο η απόφαση δώδεκα κορυφαίων ευρωπαϊκών συλλόγων να προχωρήσουν στη δημιουργία της δικής του λίγκας, της European Super League. Μια κίνηση που, όπως ήταν αναμενόμενο, έχει προκαλέσει αντιδράσεις και έχει ξεκινήσεις ένας ποδοσφαιρικός, και όχι μόνο, πόλεμος.

Ειδικότερα, χθες Κυριακή 18 Απριλίου είχε διαρρεύσει πως 12 κορυφαίες ευρωπαϊκές ομάδες και συγκεκριμένα οι Μαν. Γιουνάιτεντ, Μαν. Σίτι, Λίβερπουλ, Τσέλσι, Άρσεναλ, Τότεναμ, Ρεάλ, Μπαρτσελόνα, Ατλέτικο, Γιουβέντους, Μίλαν και Ίντερ συμφώνησαν να προχωρήσουν στη δημιουργία μιας δικής τους λίγκας.

Στο άκουσμα της συγκεκριμένης είδησης η UEFA αντέδρασε άμεσα. Πιο συγκεκριμένα εξέδωσε «αυστηρή» ανακοίνωση, απειλώντας με αποβολή από όλες τις διοργανώσεις τις 12 ομάδες. Παράλληλα, στα social media ασκήθηκε έντονη κριτική από τους απλούς φιλάθλους, οι οποίοι ήταν εναντίον σε ένα τέτοιο project.

Ωστόσο, οι ομάδες, όχι μόνο δεν πτοήθηκαν, αλλά ανακοίνωσαν την ίδρυση της European Super League, επισημαίνοντας ότι ξεκινούν το συντομότερο δυνατόν! Οι δώδεκα ομάδες θα συμμετέχουν ως ιδρυτικά μέλη, ενώ όπως σημείωσαν στην κοινή τους ανακοίνωση αναμένονται ακόμη τρεις σύλλογοι και ακόμα πέντε ομάδες που θα συμμετέχουν ως προσκεκλημένες, αναλόγως τις επιτυχίες τους στις εγχώριες διοργανώσεις και στις διοργανώσεις της UEFA.

Βασικός τους στόχος είναι να βελτιώσουν την ποιότητα των ευρωπαϊκών διοργανώσεων κάθε σεζόν, με τους κορυφαίους συλλόγους και ποδοσφαιριστές να αγωνίζονται σε μόνιμη βάση. Πρόεδρος της European Super League θα είναι ο Φλορεντίνο Πέρεθ και αντιπρόεδροι ο Τζόελ Γκλέιζερ και ο Αντρέα Ανιέλι.

Ποσά που… ζαλίζουν

«Η ετήσια διοργάνωση θα παρέχει σημαντικά μεγαλύτερη οικονομική αύξηση μέσω μακρόχρονης δέσμευσης για πληρωμές χωρίς όριο, που θα αυξάνονται μαζί με τα έσοδα της λίγκας. Αυτές οι πληρωμές θα είναι σημαντικά υψηλότερες από όσες προκύπτουν από τις υπάρχουσες ευρωπαϊκές διοργανώσεις και αναμένεται να ξεπεράσουν τα 10.000.000.000 ευρώ, κατά τη διάρκεια της αρχικής περιόδου δέσμευσης των συλλόγων.

Επιπλέον, η διοργάνωση θα χτιστεί πάνω σε βιώσιμα οικονομικά θεμέλια με όλους τους ιδρυτικούς συλλόγους να προσυπογράφουν σε ένα πλαίσιο δαπανών. Ως αντάλλαγμα για τη δέσμευσή τους, οι ιδρυτικοί σύλλογοι θα λάβουν ένα ποσό της τάξης των 3.500.000.000 μόνο για να υποστηρίξουν τα αρχικά επενδυτικά πλάνα τους και να καλύψουν τον αντίκτυπο της πανδημίας», αναφέρει η κοινή ανακοίνωση των ιδρυτικών συλλόγων.

Ωστόσο, πίσω από ένα αντίστοιχο project δεν θα μπορούσε να μην υπάρχει και ένας τεράστιος χορηγός. Σύμφωνα με το Reuters, ο μεγάλος αυτός χρηματοδότης, πρόκειται να είναι η αμερικανική τράπεζα JP Morgan. Κάτι που λίγη ώρα μετά το δημοσίευμα επιβεβαίωσε η αμερικανική τράπεζα.

Ευρωπαϊκές ποδοσφαιρικές, αλλά και πολιτικές αντιδράσεις

Την ίδια ώρα η UEFA ψήφισε ομόφωνα την έγκριση του πλάνου για την αναδόμηση του Champions League, το οποίο από το 2024 θα έχει τη συμμετοχή 36 ομάδων.

FIFA, UEFA σε συνεργασία με τις εθνικές Λίγκες των χωρών εξέδωσαν ανακοινώσεις ενάντια στην European Super League, ζητώντας από τις ομάδες να πειθαρχήσουν, αλλιώς θα υποστούν κυρώσεις.

Μάλιστα, στην UEFA θέλουν άμεσο αποκλεισμό των 12 συλλόγων από τις διοργανώσεις της και μάλιστα, θα αξιώσουν και αφαίρεση του τιμητικού σήματος από τις Ρεάλ, Μπαρτσελόνα, Μίλαν και Λίβερπουλ.

Η τραγική ειρωνεία είναι πως αυτή τη στιγμή οι 5/8 που βρίσκονται στα ημιτελικά των Champions League και Europa League ανήκουν στην European Super League!

Ωστόσο, στο «παιχνίδι» έχουν εισέλθει και πολιτικά πρόσωπα.

Ειδικότερα, τόσο ο πρωθυπουργός της Μεγάλης Βρετανίας, Μπόρις Τζόνσον, όσο και ο Πρόεδρος της Γαλλίας, Εμανουέλ Μακρόν εξέφρασαν με δηλώσεις του την αντίθεσή τους στο εν λόγω εγχείρημα. Μάλιστα ο Μακρόν χαιρέτησε την απόφαση των γαλλικών ομάδων να μην συμμετάσχουν.

Το παιχνίδι θα κριθεί στα… πέναλτι;

Αναμφίβολα η διαρροή που οδήγησε στην «σκληρή» ανακοίνωση των UEFA-FIFA μπορεί να χαρακτηριστεί ως το πρώτο ημίχρονο του αγώνα, με το δεύτερο να αφορά την επίσημη ανακοίνωση της δημιουργίας της νέας λίγκας.

Ως εκ τούτου οι δύο ομάδες βρίσκονται στην παράταση με την καθεμία να αμύνεται… το προϊόν της. Το «παιχνίδι» λοιπόν, πιθανόν να οδηγηθεί στη διαδικασία των πέναλτι, αφού ναι μεν η μία απειλεί με κυρώσεις τις ομάδες που θα συμμετέχουν στην European Super League, ενώ η δεύτερη ομάδα απειλεί ότι θα προστατεύσει τις συμφωνίες που έχει εξασφαλίσει.

Ο πόλεμος του ποδοσφαίρου ξεκινάει…

spot_img
spot_img

MUST READ

ΔΗΜΟΦΙΛΗ