Πέμπτη, 28 Μαρτίου, 2024
ΑρχικήΥΓΕΙΑCOVID-19Σήμερα ή αύριο η απόφαση για το εμβόλιο της AstraZeneca στην Ελλάδα

Σήμερα ή αύριο η απόφαση για το εμβόλιο της AstraZeneca στην Ελλάδα

Σήμερα ή το αργότερο αύριο θα γνωμοδοτήσει για το εμβόλιο της Astrazeneca η Εθνική Επιτροπή Εμβολιασμών του υπουργείου Υγείας της χώρα μας. Αυτό ανέφερε μιλώντας στην ΕΡΤ o Γενικός Γραμματέας Πρωτοβάθμιας Φροντίδας του Υπουργείου Υγείας Μάριος Θεμιστοκλέους τονίζοντας ότι: «Δεν αναμένουμε σπουδαίες αλλαγές στο εμβολιαστικό μας πρόγραμμα και δεν τίθεται θέμα σε καμία ευρωπαϊκή χώρα για τη διακοπή των εμβολιασμών με το εμβόλιο της ΑstraZeneca. Αυτό που συζητείται είναι οι ηλικιακοί περιορισμοί».

Σύμφωνα με τον κ. Θεμιστοκλέους , το ποσοστό συμμετοχής στους εμβολιασμούς ξεπερνάει το 90%, παρά την αναστάτωση που έχει προκληθεί στους πολίτες από την ανακοίνωση του Ευρωπαϊκού Οργανισμού Φαρμάκων για πιθανή συσχέτιση του εμβολίου με θρομβώσεις που μπορεί να εμφανιστούν εξαιρετικά σπάνια κυρίως σε γυναίκες: «Γίνονται 10.000 – 12.000 εμβολιασμοί με το εμβόλιο της ΑstraZeneca σε καθημερινή βάση», ανέφερε ο κ. Θεμιστοκλέους.

Μάλιστα επεσήμανε ότι και χθες κατά την έκτακτη συνεδρίαση των υπουργών Υγείας της Ευρωπαϊκής Ένωσης για αυτό το θέμα, συζητήθηκε το γεγονός ότι κάθε χώρα διαφοροποιεί τις ηλικίες και δίνει άλλη ερμηνεία.

Την ίδια ώρα ο Λοιμωξιολόγος Θανάσης Σκουτέλης  αντιπρόεδρος της Εθνικής Επιτροπής Εμβολιασμών, μιλώντας στον Antenna τόνισε  πως σε κάθε περίπτωση, τα οφέλη από τον εμβολιασμό υπερτερούν κατά χιλιάδες φορές από τους κινδύνους των πιθανών παρενεργειών. Επίσης εκτίμησε ότι: «Είναι λογικό να υπάρχουν διαφορετικές αποφάσεις για το εμβόλιο της AstraZeneca μεταξύ των ευρωπαϊκών κρατών, καθώς είναι διαφορετικά τόσο τα επιδημιολογικά δεδομένα, όσο και οι ανάγκες κάθε χώρας».

Ρ. Μελά

spot_img
spot_img

MUST READ

ΔΗΜΟΦΙΛΗ