Τετάρτη, 24 Απριλίου, 2024
ΑρχικήΥΓΕΙΑCOVID-19Θεμιστοκλέους: Κανονικά θα γίνουν τα εμβόλια της Johnson & Johnson

Θεμιστοκλέους: Κανονικά θα γίνουν τα εμβόλια της Johnson & Johnson

«Πάγωσαν» τα μέλη της Εθνικής Επιτροπής Εμβολιασμών και του υπουργείου Υγείας στο άκουσμα της χθεσινής είδησης, ότι η Υπηρεσία Τροφίμων και Φαρμάκων (FDA) και τo Κέντρο Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων (CDC), συστήνουν την προσωρινή αναστολή της χορήγησης του εμβολίου της Johnson & Johnson στις ΗΠΑ. Ο λόγος είναι ότι εντοπίστηκαν έξι περιστατικά σπάνιων θρομβώσεων σε έξι γυναίκες ηλικίας 18-48 ετών σε σύνολο επτά εκατομμύριων δόσεων στις Η.Π.Α, εκ των οποίων η μια πέθανε.

Αναμφισβήτητα αυτή η δυσάρεστη εξέλιξη δημιουργεί ανησυχία στους πολίτες και πολλά ερωτηματικά ως προς την πορεία του εμβολιαστικού προγράμματος «Ελευθερία». Υπενθυμίζουμε  ότι οι ειδικοί στηρίζονταν στο εμβόλιο της εν λόγω εταιρίας για να «τρέξουν» πιο γρήγορα οι εμβολιασμοί καθώς είναι μόνο μιας δόσεως.

Το βασικό ερώτημα που προκύπτει είναι: Θα ξεκινήσουν οι εμβολιασμοί με το μονοδοσικό εμβόλιο της Johnson & Johnson από τη Δεύτερα 19 Απριλίου όπως είπε ο Γενικός Γραμματέας Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας Μάριος Θεμιστοκλέους στην συνέντευξη Τύπου της περασμένης Δευτέρας;

“Τηρούμε στάση αναμονής αλλά ο βασικός κορμός του σχεδιασμού μας δεν αλλάζει», τόνισε σήμερα στην ΕΡΤ Μάριος Θεμιστοκλέους επικεφαλής της επιχείρησης μαζικού εμβολιασμού «Ελευθερία»: «Προσαρμοζόμαστε σε οποιαδήποτε δυσκολία. Η παραλαβή των πρώτων δόσεων θα γίνει κανονικά σήμερα και αναμένονται οι ανακοινώσεις του ΕΜΑ και του FDA ώστε να γίνουν περαιτέρω συστάσεις για τη χορήγηση του εμβολίου. Όμως ο σχεδιασμός δεν αλλάζει” εξήγησε.

Μέχρι στιγμής, λοιπόν, δεν υπάρχει καμία αλλαγή στο σχεδιασμό της χώρας μας και η Εθνική Επιτροπή Εμβολιασμών, θα περιμένει τις αποφάσεις του Ευρωπαϊκού Οργανισμού Φαρμάκων, όπως έκανε και με το εμβόλιο AstraZeneca. Ο ΕΜΑ ανακοίνωσε ότι θα διερευνήσει την πιθανή σύνδεση τεσσάρων περιστατικών σπάνιων θρομβώσεων σε εμβολιασμένους με το συγκεκριμένο εμβόλιο.

Σημειώνεται ότι το εμβόλιο της Johnson & Johnson χρησιμοποιεί την ίδια τεχνολογία με αυτό της AstraZeneca.

Σήμερα έρχονται οι πρώτες 33.600 δόσεις

 Η Ελλάδα παραλαμβάνει σήμερα 33.600 εμβόλια από τα 1,35 εκατ. τεμάχια που συνολικά πρόκειται να λάβει μέχρι τον Ιούνιο. Η χώρα μας περιμένει άλλα 35.000 εμβόλια μέχρι τέλος Απριλίου, 320.000 εμβόλια τον Μάιο και άλλα 960.000 τον Ιούνιο.

Οι πρώτες δόσεις του μονοδοσικού εμβολίου της Johnson & Johnson παραδόθηκαν στην Ε.Ε. στις 12 Απριλίου. Το Βέλγιο παρέλαβε 36.000 εμβόλια και η Ελλάδα παραλαμβάνει σήμερα 33.600 εμβόλια.

H Ε.Ε. θα παραλάβει συνολικά 55 εκατομμύρια εμβόλια ως τα τέλη Ιουνίου, με την Ελλάδα να λαμβάνει 1,3 εκατομμύρια τεμάχια, από τα οποία τα 960.000 αναμένονται τον Ιούνιο.

Το εμβόλιο της Johnson & Johnson εγκρίθηκε στις 11 Μαρτίου από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, μετά από σχετική γνωμοδότηση του Ευρωπαϊκού Οργανισμού Φαρμάκων (ΕΜΑ).

Στο μεταξύ οι άλλες παρασκευάστριες εταιρίες εμβολίων συνεχίζουν τις παραδόσεις. Από την εταιρία Pfizer και σύμφωνα με το πλάνο παραδόσεων που έχει αποστείλει αναμένουμε για τον Μάιο 1.550.000 δόσεις και το μήνα Ιούνιο 1.700.000 δόσεις.

Από την εταιρεία AstraZeneca αναμένουμε περίπου 450.000 δόσεις για κάθε έναν από τους υπόλοιπους 3 μήνες, Απρίλιο, Μάιο και Ιούνιο, ενώ η Moderna έχει διαβεβαιώσει για αποστολή μέχρι στιγμής 100.000 δόσεων.

Ρ. Μελά

spot_img
spot_img

MUST READ

ΔΗΜΟΦΙΛΗ