Παρασκευή, 19 Απριλίου, 2024
ΑρχικήΕΝΕΡΓΕΙΑΡεύμα: Εκτιμήσεις για πτώση στις τιμές λιανικής τον Απρίλιο

Ρεύμα: Εκτιμήσεις για πτώση στις τιμές λιανικής τον Απρίλιο

Ελαφρώς μειωμένες σε σχέση με τον Μάρτιο αναμένεται να είναι οι τιμές ρεύματος στη λιανική, τον Απρίλιο, με βάση τις εκτιμήσεις της αγοράς. Ουσιαστικά, η αποκλιμάκωση των τιμών αερίου, που στον Ολλανδικό Δείτκη TTF βρίσκονται στα επίπεδα των 42 ευρώ/MWh μειωμένες κατά 59% περίπου σε σχέση με πέρυσι την ίδια μέρα, ο ήπιος χειμώνας που δεν έφερε εξάντληση των αποθεμάτων φυσικού αερίου στις δεξαμενές της Ευρώπης, αλλά και η μεγάλη συνεισφορά των ΑΠΕ όλο το προηγούμενο διάστημα στο εθνικό μείγμα παραγωγής έχουν φέρει μειώσεις στις μέσες τιμές στη χονδρεμπορική αγορά.

Είναι χαρακτηριστικό ότι η μέση τιμή του Ιανουαρίου στην Αγορά Επόμενης Ημέρας ήταν στα 191,79 ευρώ/MWh, ενώ τον Φεβρουάριο μειώθηκε κατά 18,5% στα 156,24 ευρώ/MWh, και το πρώτο εικοσαήμερο του Μαρτίου μειώθηκε κατά 19,3% στα 126,05 ευρώ/MWh.

Έτσι, από τα μεσάνυχτα σήμερα, στους καταλόγους που θα ξεκινήσουν να αναρτούν οι εταιρείες προμήθειας εκτιμάται ότι η μείωση θα είναι στα 2 λεπτά/KWh. Ενδεχομένως για κάποιες εταιρείες να είναι και μεγαλύτερη.

Βέβαια, η τελική τιμή χρέωσης για τους οι καταναλωτές θα διαμορφωθούν από την επιδότηση που θα ανακοινώσει το υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας τις επόμενες ημέρες και οι οποίες αναμένεται να κινηθούν σε ακόμη χαμηλότερα από τα επίπεδα του Μαρτίου, που ήταν στα 4 λεπτά ανά κιλοβατώρα.

Υπενθυμίζεται ότι στόχος είναι η τιμή να κινείται στα επίπεδα των 15-17 ευρώ ανά κιλοβατώρα τουλάχιστον για την πρώτη κλίμακα δηλαδή για καταναλώσεις έως 500 κιλοβατώρες.

Ακριβή παραμένει η χονδρεμπορική αγορά

Βέβαια, η ελληνική χονδρεμπορική αγορά είναι για άλλη μια φορά η ακριβότερη της Ευρώπη με τιμή στα  στ α 146,16 ευρώ/MWhαφού στη Βουλγαρία, τη Ρουμανία και την Ουγγαρία η τιμή διαμορφώθηκε στα 126,14 ευρώ/MWh, στην Ιταλία στα 137,41 ευρώ/MWh, στη Γαλλία στα 125,23 ευρώ/MWh και στη Γερμανία στα 125,17 ευρώ/MWh. 

Για για σήμερα η ελληνική αγορά καταγράφει άνοδο κατά 18,68% και διαμορφώνεται στα 146,16 ευρώ/MWh με πολύ μεγάλη συμμετοχή των εισαγωγών στο μείγμα στο 31,35%. Αυξημένη είναι και η συμμετοχή του φυσικού αερίου στο 28,98%, ενώ οι ΑΠΕ καλύπτουν το 24,22% ο λιγνίτης μόλις το 8,17% και τα μεγάλα υδροηλεκτρικά της ΔΕΗ το 2,72%.

spot_img
spot_img

MUST READ

ΔΗΜΟΦΙΛΗ