Πέμπτη, 25 Απριλίου, 2024
ΑρχικήEDITOR'S PICKSΞέσπασμα +14,73% για τη μετοχή της Aegean Airlines, με φόντο το… άνοιγμα...

Ξέσπασμα +14,73% για τη μετοχή της Aegean Airlines, με φόντο το… άνοιγμα της Βρετανίας

Του Απόστολου Σκουμπούρη

Σε σημαντικό ράλι αντίδρασης +14,73% οδήγησε τη μετοχή της Aegean Airlines ο σχεδιασμός για πιθανό άνοιγμα της βρετανικής αγοράς από το Μάιο, ύστερα και από τις δηλώσεις του Βρετανού πρωθυπουργού Μπόρις Τζόνσον για πλήρη άρση των περιοριστικών μέτρων στην Αγγλία σε περίπου δυόμισι μήνες.

Πιο αναλυτικά, η μετοχή της Aegean Airlines στη συνεδρίαση της Τετάρτης ξέσπασε κλείνοντας στα 4,94 ευρώ με ράλι +14,73%, ενώ έφτασε ενδοσυνεδριακά έως τα 4,98 ευρώ! Πλέον η κεφαλαιοποίηση της εταιρείας διαμορφώθηκε στα 353 εκατ. ευρώ, ενώ διακινήθηκε ισχυρός όγκος 354.757 τεμαχίων, μέσω τζίρου 1,68 εκατ. ευρώ. Πρόκειται για τον ισχυρότερο όγκο του τελευταίου τριμήνου, καθώς ισχυρότερος είχε διακινηθεί στις 23 Νοεμβρίου 2020 (517.798 τεμάχια).

Η μετοχή καθ’ όλη τη διάρκεια του 2020 ταλαιπωρήθηκε τα μέγιστα, λόγω της καταστροφικής σεζόν για τον τουρισμό, έχοντας χαμηλό 52 εβδομάδων τα 2,49 ευρώ που βρέθηκε ενδοσυνεδριακά στις 5 Νοεμβρίου 2020. Η μετοχή της Aegean Airlines έχει ιστορικό υψηλά τα 9,50 ευρώ από τις 8 Μαΐου 2018, όταν η κεφαλαιοποίηση του ομίλου είχε ξεπεράσει το 1 δισ. ευρώ. Ασφαλώς, εξυπακούεται ότι είναι ένα από τα κεντρικά στοιχήματα του ελληνικού χρηματιστηρίου για το 2021, σε περίπτωση που ο τουρισμός… ξεμπλοκάρει, σε συνάρτηση με την πορεία της πανδημίας και των εμβολιασμών, τόσο στη χώρα μας, όσο και στις χώρες που τροφοδοτούν τουριστικά την Ελλάδα.

Ράλι και διεθνώς στις ταξιδιωτικές μετοχές  

Οι δηλώσεις του Βρετανού πρωθυπουργού, έφεραν χθες ισχυρότατη ώθηση σ’ όλες τις ταξιδιωτικές μετοχές χωρών της Ευρώπης, δεδομένου ότι η βρετανική αγορά, θεωρείται εκ των κορυφαίων στην τουριστική βιομηχανία. Μετοχές όπως TUI, International Airlines Group (μητρική της British Airways), Iberia, Lufthansa κ.α. κατέγραψαν σημαντικότατη άνοδο. Ο τουριστικός κλάδος έχει βυθιστεί και χρηματιστηριακά, οπότε κάθε ελπίδα για κάτι καλύτερο, οδηγεί σε ξέσπασμα τις συγκεκριμένες μετοχές.

Σύμφωνα με δημοσίευμα των Times του Λονδίνου, η Ελλάδα πρωταγωνιστεί στη ζήτηση που καταγράφεται από τη Βρετανία, ενώ η Jet2, σε συνέχεια των χθεσινών ανακοινώσεων από TUI και Thomas Cook, δίνει αύξηση κρατήσεων 1000%! Από την πλευρά της, η TUI ανέφερε πως κατέγραψε την καλύτερη ημέρα κρατήσεων του μήνα, ενώ η Thomas Cook είχε αύξηση 100% στις επισκέψεις στη σελίδα του τη Δευτέρα, με τις κρατήσεις να ρέουν για Ελλάδα, Κύπρο, Μεξικό και Δομινικανή Δημοκρατία.

Η EasyJet κατέγραψε επίσης αύξηση, της τάξης του 337%, στις κρατήσεις πτήσεων και αύξηση 630% στις κρατήσεις διακοπών για προορισμούς όπως η Κρήτη, το Αλικάντε, η Μάλαγα, το Πάλμο και το Φάρο. Οι κρατήσεις αφορούν κυρίως τον Αύγουστο, και έπονται ο Ιούλιος και ο Σεπτέμβριος.

spot_img
spot_img

MUST READ

ΔΗΜΟΦΙΛΗ