Παρασκευή, 19 Απριλίου, 2024
ΑρχικήΑΠΑΣΧΟΛΗΣΗΠ. Τσακλόγλου: Οι Κυβερνήσεις θα παίξουν σημαντικό ρόλο στην αναβάθμιση των δεξιοτήτων...

Π. Τσακλόγλου: Οι Κυβερνήσεις θα παίξουν σημαντικό ρόλο στην αναβάθμιση των δεξιοτήτων των εργαζομένων

Τον σημαντικό ρόλο που θα παίξουν οι κυβερνήσεις στη διαρκή αναβάθμιση των δεξιοτήτων των εργαζομένων και ιδίως των εργαζομένων μικρομεσαίων επιχειρήσεων, «οι οποίες δεν έχουν δικά τους προγράμματα κατάρτισης, όπως έχουν οι μεγαλύτερες επιχειρήσεις», τόνισε ο υφυπουργός Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων, Πάνος Τσακλόγλου, ο οποίος εκπροσώπησε την κυβέρνηση στην άτυπη συνάντηση των υπουργών Απασχόλησης, Κοινωνικής Πολιτικής, Υγείας και Καταναλωτών (EPSCO), της ΕΕ, που πραγματοποιήθηκε στις 3 και 4 Μαΐου στη Στοκχόλμη, με θέματα: i) τις αναγκαίες εργασιακές δεξιότητες σε μία περίοδο μεγάλων τεχνολογικών και κλιματικών αλλαγών και ii) την αντιμετώπιση των προκλήσεων της δημογραφικής γήρανσης.

Ο κ. Τσακλόγλου υπογράμμισε ότι η ραγδαία τεχνολογική ανάπτυξη, η ψηφιακή οικονομία και η πράσινη οικονομία, τροποποιούν τις ανάγκες της αγοράς εργασίας ταχύτατα και διαρκώς, με αποτέλεσμα την αύξηση του χάσματος δεξιοτήτων και αναγκών της αγοράς.

Παράλληλα, σημείωσε πως το εκπαιδευτικό μας σύστημα δεν αρκεί να παρέχει τεχνικές δεξιότητες στους νέους μας, αλλά πρέπει να τους μάθει πώς να αποκτούν νέες δεξιότητες διαρκώς.

Επίσης, ο κ. Τσακλόγλου αναφέρθηκε στην ανάγκη σχεδιασμού πολιτικών για την ενίσχυση της συμμετοχής στην αγορά εργασίας ομάδων ατόμων που υποεκπροσωπούνται, όπως οι γυναίκες, οι εργαζόμενοι μεγαλύτερης ηλικίας και οι νόμιμοι μετανάστες.

Σε ό,τι αφορά στις προκλήσεις της δημογραφικής γήρανσης, που αντιμετωπίζει όλη η Ευρώπη, ο υφυπουργός Εργασίας σημείωσε πως οι κυβερνήσεις πρέπει να κινηθούν σε σχεδιασμό πολιτικών τριών αξόνων, που είναι: i) η προσαρμογή των συνταξιοδοτικών τους συστημάτων, ii) η προώθηση της ενεργούς γήρανσης και η κοινωνική προστασία των ηλικιωμένων και iii) η στήριξη οικογενειών και νέων ζευγαριών για τη δημιουργία οικογένειας.

Η Ελλάδα, συνέχισε ο κ. Τσακλόγλου, έχει ήδη προβεί στην αναμόρφωση του συνταξιοδοτικού της συστήματος, με την προσαρμογή των ορίων ηλικίας συνταξιοδότησης στη βάση του προσδόκιμου ζωής, την παύση των πρόωρων συνταξιοδοτήσεων και την εισαγωγή του κεφαλαιοποιητικού συστήματος στην επικουρική ασφάλιση, με τη σύσταση του Ταμείου Κεφαλαιοποιητικής Επικουρικής Ασφάλισης (ΤΕΚΑ) για τους νέους εργαζόμενους. Ταυτόχρονα, αυξήθηκαν τα ποσοστά αναπλήρωσης για όσους παραμένουν για περισσότερα έτη στην εργασία, ενώ δόθηκαν κίνητρα εργασίας, μειώνοντας την περικοπή της σύνταξης από 60 σε 30% για εργαζόμενους συνταξιούχους.

Τέλος, ο υφυπουργός έδωσε μεγάλη έμφαση στη στήριξη των οικογενειών και των νέων ζευγαριών, κάνοντας αναφορά στις πολιτικές που θεσμοθετήθηκαν την τελευταία τετραετία, όπως τα προγράμματα στέγασης νέων ζευγαριών, το επίδομα γέννας, η αύξηση θέσεων στους βρεφονηπιακούς σταθμούς, η δημιουργία του θεσμού των «Νταντάδων της Γειτονιάς», η αύξηση των γονεϊκών αδειών και η αύξηση της διάρκειας του επιδόματος μητρότητας.

spot_img
spot_img

MUST READ

ΔΗΜΟΦΙΛΗ