Παρασκευή, 29 Μαρτίου, 2024
ΑρχικήEDITOR'S PICKSΠώς ο ασφαλισμένος γίνεται από 1/1/2022 «επενδυτής»

Πώς ο ασφαλισμένος γίνεται από 1/1/2022 «επενδυτής»

Αποκαλυπτήρια αυτή την εβδομάδα για τον νέο τρόπο υπολογισμού της επικουρικής σύνταξης. Με την εισαγωγή του νέου «κεφαλαιοποιητικού» συστήματος, ο ασφαλισμένος θα μετατραπεί κατά κάποιο τρόπο σε «επενδυτή».

Κάθε μήνα θα «επενδύει» τις ασφαλιστικές του εισφορές και ανά τακτά χρονικά διαστήματα -πιθανότατα ανά 5ετία- θα δίνει εντολή στους διαχειριστές του κεφαλαίου του για το αν θα κινηθούν συντηρητικά, ισορροπημένα ή επιθετικά όσον αφορά την τοποθέτηση των ασφαλιστικών του εισφορών. Το «στοίχημα» είναι να επιτευχθούν όσο το δυνατόν μεγαλύτερες αποδόσεις καθώς μεγαλύτερες αποδόσεις θα σημαίνουν και υψηλότερη επικουρική σύνταξη εφ’ όρου ζωής.

Τι θα συμβεί στην πράξη; Από την 1η Ιανουαρίου 2022, όλοι οι νεοεισερχόμενοι στην αγορά εργασίας θα ασφαλίζονται στο νεοσύστατο Ταμείο Επικουρικής Κεφαλαιοποιητικής Ασφάλισης. Κάθε μήνα, οι ασφαλιστικές τους εισφορές θα προστίθενται σε έναν ατομικό κουμπαρά. Το ύψος των εισφορών δεν θα αλλάξει. Θα είναι 6% για τον μισθωτό του δημοσίου και του ιδιωτικού τομέα και 42-62 ευρώ για τον αυτοαπασχολούμενο. Προαιρετικά, θα δοθεί η δυνατότητα υπαγωγής στον νέο τρόπο ασφάλισης και στους νέους εργαζόμενους ηλικίας έως 35 ετών.

Ο ασφαλισμένος που θα μπει στο νέο ταμείο, θα έχει έναν προσωπικό κωδικό και θα βλέπει κάθε μήνα πώς θα διαμορφώνεται το κεφάλαιό του αλλά και η απόδοση της επένδυσής του. Ο ίδιος, ανά 5ετία, θα δίνει εντολή για το πόσο «επιθετικά» θα κινούνται οι διαχειριστές κεφαλαίων για λογαριασμό του. Στα πρώτα χρόνια της ασφάλισής του, θα μπορεί για παράδειγμα να είναι πιο επιθετικός και προς το τέλος της καριέρας του πιο συντηρητικός. Η επιθετική συμπεριφορά σημαίνει και μεγαλύτερες επενδύσεις σε μετοχές ενώ η πιο συντηρητική, περισσότερες τοποθετήσεις σε τραπεζικές καταθέσεις και ομόλογα.

Για τον «επενδυτή» ασφαλισμένο, θα υπάρχει μια δικλείδα ασφαλείας. Ότι και να γίνει, το κράτος θα εγγυάται για το κεφάλαιο του ασφαλισμένου μαζί με την μεταβολή από τον πληθωρισμό. Αυτό θα καταστήσει την νέα επικουρική σύνταξη την μοναδική «εγγυημένη» επένδυση που θα μπορεί να κάνει κάποιος.

Το ερώτημα μέσα στο 2022 θα τεθεί στον 35άρη; Θέλει ή όχι από την 1/1/2023 θα δίνει τις ασφαλιστικές του εισφορές επικουρικής ασφάλισης στο ΤΕΚΑ; Αν πει ναι θα γνωρίζει:

1.Ότι οι εισφορές του θα εγγυημένες

2.Ότι αυτό που έχει πληρώσει μέχρι σήμερα δεν θα πάει χαμένο καθώς θα εκδοθεί ουσιαστικά και δεύτερη επικουρική σύνταξη με βάση τον σημερινό τρόπο υπολογισμού

3.Ότι σε περίπτωση θανάτου η επικουρική σύνταξη δεν θα χάνεται και θα πηγαίνει στη σύζυγο ενώ διασφαλισμένες θα είναι και οι ασφαλιστικές εισφορές.

4.Ότι με τη θεμελίωση συνταξιοδοτικού δικαιώματος θα παίρνει μια σύνταξη το ύψος της οποίας θα εξαρτάται και από το ύψος των εισφορών αλλά και το ποια θα είναι η συσσωρευμένη απόδοση 

spot_img
spot_img

MUST READ

ΔΗΜΟΦΙΛΗ