Παρασκευή, 19 Απριλίου, 2024
ΑρχικήΟΙΚΟΝΟΜΙΑΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣΠώς οι εκλογές μεταθέτουν τις αποκρατικοποιήσεις

Πώς οι εκλογές μεταθέτουν τις αποκρατικοποιήσεις

Οι εκλογές συμπαρασύρουν μια σειρά από προγραμματισμένα γεγονότα, με το τραγικό δυστύχημα στα Τέμπη επίσης να έχει βάλει στον «πάγο» ορισμένες από τις διαδικασίες οι οποίες ήταν προσανατολισμένες στο πρώτο εξάμηνο του έτους. Τουλάχιστον τρεις από τις μεγάλες αποκρατικοποιήσεις φαίνεται ότι μετατίθενται για το δεύτερο εξάμηνο του έτους. Επί του πρακτέου η μετάθεση κρίνεται απαραίτητη γιατί η πλειονότητα των αποκρατικοποιήσεων και ειδικότερα εκείνες που αφορούν παραχωρήσεις, απαιτούν υπουργικές αποφάσεις και πράξεις νομοθετικού περιεχομένου που με τη σειρά τους πρέπει να κυρωθούν από την Βουλή.

Οι προγραμματισμένες αποκρατικοποιήσεις

Η παραχώρηση της Εγνατίας Οδού, η οποία αποδίδεται στην ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ κατόπιν της σχετικής διαγωνιστικής διαδικασίας, έναντι τιμήματος 1,496 δισ. ευρώ, φαίνεται ότι μετατίθεται ελαφρώς χρονικά λόγω των επικείμενων εκλογών. Στην αρχή της δεύτερης φάσης του διαγωνισμού – πολύ πριν την κατάθεση δεσμευτικών οικονομικών προσφορών – βρίσκεται και η παραχώρηση της Αττικής Οδού. Αντίστοιχα για το δεύτερο εξάμηνο του τρέχοντος έτους φαίνεται ότι κατευθύνεται η εισαγωγή του Διεθνούς Αερολιμένα Αθηνών (ΔΑΑ) στο Χρηματιστήριο Αθηνών (μέσω της εισφοράς του 30% του μετοχικού κεφαλαίου στη συναλλαγή από το χαρτοφυλάκιο του ΤΑΙΠΕΔ). Για τον ΔΑΑ εκκρεμεί ακόμα και η οριστικοποίηση της συμφωνίας μετόχων. Το μοντέλο που προωθείται για τον ΔΑΑ είναι η παροχή δικαιώματος στην PSP ώστε να αγοράσει έναντι premium ένα πρόσθετο 10% ώστε να αποκτήσει το 50%+1 του μετοχικού κεφαλαίου, διασφαλίζοντας το μάνατζμεντ και να δοθεί η ευκαιρία στο ευρύτερο επενδυτικό κοινό να αγοράσει από το υπόλοιπο ποσοστό του ΤΑΙΠΕΔ το 20%.

Η παραχώρηση του Οργανισμού Λιμένος Ηρακλείου, που βρίσκεται στη Β΄ φάση του διαγωνισμού, επίσης δεν θα ολοκληρωθεί στα τέλη Μαρτίου όπως προβλέπονταν αρχικώς. Στην προκειμένη, πέραν των εκλογών, υπάρχουν αρκετά αιτήματα από ενδιαφερόμενους για μετάθεση της ημερομηνίας υποβολής δεσμευτικών προσφορών.

Την ίδια στιγμή διαγωνισμοί που «τρέχουν» και βρίσκονται είτε στην αρχική φάση είτε έχει αναδειχθεί προτιμητέος επενδυτής (π.χ. Ολυμπιακό Κέντρο Μαρκοπούλου, Λουτρόπολη στα Καμένα Βούρλα) φαίνεται ότι θα περιμένουν μέχρι την ανάδειξη νέας κυβέρνησης καθώς συνοδεύονται από εκκρεμότητες που θα λυθούν με σχετικές υπουργικές και άλλες αποφάσεις.

Εξαίρεση ενδέχεται να αποτελέσει ο Οργανισμός Λιμένος Ηγουμενίτσας, όπου παραχωρησιούχος έχει ανακηρυχθεί ο ιταλικός όμιλος Γκριμάλντι έναντι 84 εκατομμυρίων και η σύμβαση δεν αποκλείεται να υπογραφεί τις επόμενες ημέρες.

Στον πάγο προς το παρόν και σε αναμονή της νέας κυβέρνησης βρίσκεται και ο διαγωνισμός παραχώρησης του αεροδρομίου της Καλαμάτας όπου εκδηλώθηκε ζωηρότατο επενδυτικό ενδιαφέρον από κοινοπρακτικά σχήματα μεγάλων ελληνικών και ξένων ομίλων και τον οποίο διενεργεί το Yπερταμείο. Ακόμα περισσότερο πίσω πάει βέβαια η κυοφορούμενη διαγωνιστική διαδικασία για την παραχώρηση και άλλων από τα 23 περιφερειακά αεροδρόμια που έχει στο χαρτοφυλάκιό του το Υπερταμείο και έχει ξεκινήσει τις σχετικές διαδικασίες όπως η πρόσληψη συμβούλων.

spot_img
spot_img

MUST READ

ΔΗΜΟΦΙΛΗ